Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Završena žetva ječma i berba kamilice, u tijeku žetva pšenice, a počinje berba duhana

  hgk/gg           01.07.2015.         2730 pogleda
Završena žetva ječma i berba kamilice, u tijeku žetva pšenice,  a počinje berba duhana

U prostorima tvrtke Diba u Suhopolju, 30. lipnja, pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, održana je 70. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu i žetvu ranih usjeva roda 2015. godine. U ime domaćina sjednice, tvrtke Diba, članove Strukovne grupe agrara, uvodno je pozdravio i predstavio tvrtku, Josip Silović, komercijalni direktor.

 Članovi Strukovne grupe agrara su istakli da je proljetna sjetva na području Virovitičko-podravske županije obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima, iako vremenski uvjeti nisu bili zadovoljavajući (najprije sušno radoblje, zatim u svibnju obilne količine oborina), ali je trenutno stanje usjeva zadovoljavajuće, jer se pravovremeno provode agrotehničke mjere.

 U Hrvatskim duhanima Virovitica, sadnja duhana se, zbog obilnih količina oborina, odvijala cijeli svibanj, a prve berbe se očekuju kroz dva do tri dana, dok će od 15. srpnja, započeti intenzivnije berbe duhana.

U cilju optimalizacije dohodovnosti proizvodnje duhana, u Hrvatskim duhanima se nastavlja sa provođenjem dva projekta: navodnjavanje površina pod duhana, s ciljem povećanja prinosa i sušenje duhana biomasom, kako bi se smanjili troškovi sušenja. Broj sušara koje koriste kao energent, kruto gorivo (biomasa, drvo, pelet) je 26% od ukupnog broja sušara.

Pojavio se novi distributer plina (RWE), koji daje, do sada, najpovoljnije uvjete snabdijevanja plinom, te je velik broj proizvođača duhana – kooperanata prihvatio te uvjete i našao ekonomsku računicu sušenja duhana plinom.

 Šećerna repa je zasijana na oko 5.000 ha, a sjetva je obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima i u tijeku je tretiranje zaštitinim sredstvima. Ako budu povoljni vremenski uvjeti, očekuju se dobri prinosi i kvaliteta šećerne repe.

 Nepovoljni vremenski uvjeti (zbog suše u travnju, kamilica se nije dovoljno razgranala, te obilne oborine u vrijeme berbe kamilice u svibnju), negativno su se odrazili na prinos kamilice. Kamilica je relativno dobre kvalitete i nije zagađena pesticidima.

 Na području Virovitičko-podravske županije, završena je žetva ječma. Kvaliteta je dobra i prinosi su prosječni.

U tijeku je žetva pšenice i uljane repice, a prinosi su prosječni

Upitnim se ocijenjuje, još uvijek nedefinirana otkupna cijena pšenice na tržištu.

 Članice su upoznate s mogućnošću sudjelovanja na sajmovima, u cilju plasmana i brendiranja svojih proizvoda, te korištenja ostalih usluga HGK.

 Članovi Strukovne grupe agrara su zahvalili medijima na kontinuiranom praćenju žetve i ostalih aktualnosti u agraru na području Virovitičko-podravske županije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica