Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Na današnji dan

Završena gradnja mosta na Dravi, svečano otvoren Granični prijelaz Terezino Polje - Barcs

  Goran Gazdek           30.04.2023.         6050 pogleda
Završena gradnja mosta na Dravi, svečano otvoren Granični prijelaz Terezino Polje - Barcs

Na današnji dan, 30. travnja 1969. godine svečano je pušten u promet most i granični prijelaz Terezino Polje – Barcs. Gradnja mosta odvijala se istovremeno na obje obale da bi radovi tekli što brže i kontinuirano. Baza građevne grupe izvođača radova beogradske Mostogradnje nalazila se u Terezinom Polju, a naši su radnici svakodnevno prelazili i na mađarsku obalu. Čeličnu konstrukciju mosta projektirali su Mađari, a isporučilo je poduzeće Ganz-Mavag iz Budimpešte. Novi most podignut ne na mjestu starog od kojeg su u vrijeme gradnje još postojali pojedini lukovi koji su kasnije demontirani. Dovršenjem mosta ponovno je uspostavljen međunarodni saobraćaj koji se nije mogao odvijati zato što je dio mosta u Drugom svjetskom ratu porušen bombardiranjem.

Veličanstvenoj i nesvakodnevnoj svečanosti prisustvovalo je oko pet hiljada građana iz Jugoslavije i Mađarske i oko dvije stotine državnih i društveno-političkih radnika iz NR Mađarske i SFRJ.

Nemoguće je nabrojati imena svih istaknutih gostiju. Ipak, spomenimo najeminentnija. U ime Mađarske na svečanom otvorenju bili su: Kiss Deszo, zamjenik ministra pošte i saobraćaja NR Mađarske, Gabor Zollan, sekretar partijskog sekretarijata, zatim velik broj predstavnika vojnih vlasti, rukovodilaca županije Šomođ, Kapošvar i kotara Barč, te osoblja mađarske ambasade u Beogradu. Od naših istaknutijih gostiju svečanosti su prisustvovali inž. Vaso Dragović, pomoćnik saveznog sekretara za privredu, Mato Krpan, republički sekretar za unutrašnje poslove, Stjepan Rajković, predsjednik Odbora za saobraćaj Sabora, Josip Krpan, član Izvršnog vijeća Sabora, Vojislav Pelajić, sekretar za privredu Izvršnog vijeća Sabora, naš ambasador u Budimpešti Geza Tikvicki, velik broj predstavnika vlasti iz SR Hrvatske, regije Bjelovar, općine Virovitica i susjednih općina.

Nakon iscrpnih govora predsjednika kotara Barč dr Ferenca Pappa i predsjednika općine Virovitica Pavla Heroigonje, te pomoćnika saveznog sekretara za privredu iz Beograda inž. Vase Dragovića i zamjenika ministra pošte i saobraćaja iz Budimpešte Kiss Deszoa, prerezanjem vrpci most je pušten u saobraćaj dva mjeseca prije predviđenog roka. Svečani čin presijecanja obavili su ministar pošte i saobraćaja iz Budimpešte i pomoćnik saveznog sekretarijata za privredu.

U govorima predsjednika kotara Barč i predsjednika Skupštine općine Virovitica izražava se zadovoljstvo zbog otvaranja ove magistrale koja će povezivati četiri zemlje, jer saobraćajnica, koja prelazi preko mosta polazi od Gdanska iz Poljske, preko Čehoslovačke i Mađarske do luke Ploče na srednjem Jadranu. Ovaj most skraćuje među narodne saobraćajne veze za oko 200 kilometara.

Velik broj građana odmah je prešao državnu granicu s jedne i druge strane. Interes sa obje strane vrlo je velik, pa se zaista može očekivati da će se otvaranjem ovog mosta susjedne zemlje, a i naša mnogo dobiti, posebno u turističkom smislu.

Nakon svečanog govornog dijela nastavljen je na mostu kulturno umjetnički program. Naša kulturno-umjetnička društva i mađarska izvodila su kola, zborovi su pjevali pjesme, glazbe svirale. A zatim je kolona automobila krenula u Barč gdje je u kotarskoj vijećnici priređen prijem.

U poslijepodnevnim satima gosti iz Barča uputili su se u Viroviticu gdje je za domaće i strane goste priređen ručak u Domu JNA.

I tako i ovaj 1. maj Virovitica i njeni građani dočekali su sa još jednom radnom pobjedom, doduše koja nije isključivo njihova, ali od koje će oni imati nesumnjivo najviše koristi.

Izvor: Virovitički list, broj 661 od 8. svibnja 1969.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Na današnji dan