Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Gospodarstvo

Završen 5. Kongres pilanara: Prerada drva vuče nacionalnu ekonomiju!

        01.11.2014.         910 pogleda
Završen 5. Kongres pilanara: Prerada drva vuče nacionalnu ekonomiju!

U Slavonskom Brodu je održan 5. Kongres pilanara koji je ostvario važne rezultate u području boljeg valoriziranja primarne prerade drva u zemljama Europske unije. Prisustvovalo je više od 250 sudionika iz 12 zemalja te su doneseni slijedeći zaključci:

 1. Suradnja drvoprerađivača u regiji nema alternative i ulazak Hrvatske u EU može znatno poboljšati protok roba, komercijalnih i tehnoloških informacija te pokretanje znanstveno-istraživačkih projekata na području šumarstva i prerade drva.

 2. Institucionalna suradnja sektorskih tijela u zemljama regije je dosada bila simbolična te nisu postojale zajedničke politike ili zajednički pristup razmatranju aktualnih situacija, posebice u kontekstu sudjelovanja i kreiranja zajedničkih projekata ili iznad-konkurentskih inicijativa orijentiranih na primjenu inovacija, obrazovanje, uspostavu znanstveno-istraživačke infrastrukture i zaštitu okoliša.

 3. Na 5. Kongresu je potpisan sporazum o međusobnoj suradnji na razini nadležnih ministarstava poljoprivrede i šumarstva u cilju unaprjeđivanja navedenih tematskih područja, posebice vezano uz potrebu povećanja uporabe drva, koji je baza za daljnje djelovanje na promociji uporabe drva u regiji JIE. Predmetni sporazum predstavlja osnovu za zajedničko operativno djelovanje u regiji te za kreiranje projektnih ideja koje će se kandidirati za sredstva iz EU fondova.

 4. Energija iz drva ima veliki potencijal koji se nedovoljno koristi u svim zemljama regije. Proizvodnja drvnog peleta je u stalnom porastu, iako se osjeća nestašica energetske sirovine, budući da se i dalje osjeća veliki pritisak i interes kupaca iz okolnih zemalja EU. Generalno gledajući, postoji i problem oko tretmana peleta i drugih drvnih goriva, koja još uvijek u državnim dokumentima nisu označeni kao strateški energetski proizvodi.

 5. Kongres je po prvi puta naglasio ekološku i razvojnu komponentu sektora koja je posebno istaknuta u novoj europskoj politici zaštite okoliša i smanjenja štetnih emisija. Drvna industrija i šumarstvo prepoznaju svoju ulogu u europskim razvojnim smjernicama i čvrsto zastupaju stajališta gospodarske održivosti i smanjenja onečišćenja te smanjenja CO2 učinaka. Velika su očekivanja od zelene javne nabave kojom se mnogi javni objekti mogu opremiti drvnim proizvodima koji smanjuju CO2 emisije i čija proizvodnja otvara nova «zelena radna mjesta» na ruralnim područjima u zemljama JIE.

 5. Sudionici Kongresa su iznijeli loše ocjene stanja i razine proizvodnih tehnologija u primarnoj preradi, jer još uvijek uglavnom prevladavaju zastarjela tehnološka rješenja s kojima se nije moguće nadmetati na najzahtjevnijim svjetskim tržištima. Primjena novih i sofisticiranih tehnologija jedna je od ključnih pretpostavki za postizanje globalne konkurentnosti.

 6. Problem tehnološke inferiornosti dodatno otežava nedostatak kvalitetnog investicijskog kapitala te nerazmjerno male državne potpore pilanama u svim zemljama regije, obzirom da prerada drva predstavlja značajan dio prerađivačke industrije i da ostvaruje relativno visok postotak izvoza u svim promatranim državama JIE.

 7. Problem nedostatka sirovine i tehnološka prekapacitiranost i dalje predstavljaju jedan od najvećih izazova za daljnji razvoj ovog sektora.

 Izjave sudionika:

 Tihomir Jakovina, Ministar poljoprivrede RH Sirovina nije problem, mi imamo izuzetno kvalitetnu sirovinu i puno drvne mase, ali imamo trenutno i tri puta veću potražnju za trupcima nego što možemo ponuditi. Kroz višegodišnje ugovore pokušavamo provesti jedan model koji će dati i sigurnost drvoprerađivačima, ali i svima ostalima, da daljnjim investicijama u tehnologiju, način rada, u završnu fazu i dalje podržimo cijeli sektor.

 Prof.dr. Darko Motik, tajnik, Hrvatski drvni klaster Potpis regionalnog sporazuma predstavlja milenijski iskorak prema uspostavi intenzivnije suradnje, kojom ćemo još više umrežiti i povezati drvoprerađivačke potencijale u regiji i zajednički preko projekata nastupati prema Bruxellesu.

 Igor Milavec, direktor udruženja, Gospodarska zbornica Slovenije Zainteresirani smo za nove regionalne inicijative pa je stoga na Kongresu sudjelovala snažna delegacija slovenskih tvrtki koje žele biti upućene u situaciju u susjedstvu i nakon Kongresa vidimo mnogobrojne prilike za još intenzivniju suradnju.

 Adem Fetić, pomoćnik ministra, Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore Mi ćemo se svakako pridružiti regionalnim inicijativama jer želimo usvojiti nova znanja o ruralnom razvoju i aktivnoj ulozi šumarstva i prerade drva u europskim politikama. Ovdje u Brodu čuli smo dosta zanimljivih i korisnih podataka koje ćemo prenijeti našoj industriji.

 Tihomir Murić, izvršni direktor, Srbija šume Sa zadovoljstvom se odazivamo na sektorske skupove u Hrvatskoj i u petom mjesecu smo već bili u Opatiji gdje se čulo puno sličnih prijedloga i predstavio presjek stanja. Korist je višestruka i moramo izraziti veliko zadovoljstvo razmijenjenim iskustvom i novostima koje smo ovdje čuli. Ovaj sektor ima puno razvojnog potencijala.

 Darko Prodan, predsjednik, Hrvatski drvni klaster Drago nam je Kongres raste jer vidimo da je svake godine sve bolji, sve jači, jako smo zadovoljni zbog toga. Vidimo da je drvna industrija realni motor koji je svakodnevno izložen pritiscima surovog tržišta, ali mi vučemo nacionalnu ekonomiju. Mi smo sad na 10% nacionalnog izvoza, bez potpora, bez subvencija, znači to je jedan izuzetan rezultat i radimo na tome da bude još bolje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.