Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravlje

Zavod za javno zdravstvo započeo s edukacijom o rizicima kockanja za učenike u Virovitičko-podravskoj županiji

  zzjzvpz           23.11.2022.         2339 pogleda
Zavod za javno zdravstvo započeo s edukacijom o rizicima kockanja za učenike u Virovitičko-podravskoj županiji

U srijedu 23. studenoga 2022. godine profesorSinišaBrlas, psihologu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavodazajavnozdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije održao je predavanje pod nazivom „Kockanje mladih: opasnost skrivena u zabavi“ za učenike drugoga razreda Tehničke škole Virovitica. Ovim je predavanjem nastavljeno s provedbom nacionalnog programa „Zdrav za pet“ u Virovitičko-podravskoj županiji, ali se uz dosadašnju edukaciju o štetnosti alkohola namijenjenu učenicima osmoga razreda osnovnih škola i edukaciju o štetnosti droga namijenjenu učenicima prvoga razreda srednjih škola sada započinje i sa specifičnom edukacijom učenika drugoga razreda srednjih škola o rizicima koji proizlaze iz nekontroliranog igranja igara na sreću odnosno kockanja. Zavod za javno zdravstvo ovom novom edukacijom stvara dodanu vrijednost školskim preventivnim programima, ali i cjelokupnoj skrbi o zdravlju mladih te dobrobiti zajednice.

Kockanje odnosno igre na sreću vrlo su čest oblik ponašanja mladih i mladi ih uglavnom doživljavaju kao oblik zabave. Radi se ustvari o skupu raznovrsnih igara, ponašanja i aktivnosti koje uključuju ulaganje novca uz rizik i nadu u očekivani pozitivan ishod (dobitak). Igrač riskira i nada se da će povratiti uloženo ili dobiti više od toga (kako piše u Terminološkom opisnom rječniku ovisnosti Siniše Brlasa). Međutim, pri tome se često dogodi gubitak kontrole kod ulaganja novca, zbog čega dolazi do gubitaka koji, osim u novčanom smislu, imaju često negativne posljedice na život pojedinca i njegove obitelji. Na ovaj način kockanje postaje društveni odnosno javnozdravstveni problem. Stoga je ulaganje napora u prevenciju ovih rizika ujedno i oblik proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju mladih.

Program „Zdrav za pet“ provodi se na nacionalnoj razini, a već više od deset godina uspješno se provodi i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Radi se o preventivnom programu kojim se u formi predavanja i radionica za učenike nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih. Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da su aktivnosti koje se među njima provode dosljedne i kontinuirane kako bi bile i maksimalno učinkovite. Stoga se već godinama ovaj program dosljedno provodi u našoj županiji, čime je Virovitičko-podravska županija jedna od malobrojnih županija koja je ustrajna u njegovoj provedbi. Uspješna provedba programa pokazatelj je također i dobre međusektorske suradnje utemeljene na „Protokolu međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji“, u Republici Hrvatskoj jedinstvenom modelu suradnje dionika u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje