Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

Zavod za javno zdravstvo sudjelovao na 4. Međunarodnom kongresu nutricionista

  zzjzvpz.hr           21.11.2016.         1271 pogleda
Zavod za javno zdravstvo sudjelovao na 4. Međunarodnom kongresu nutricionista

Četvrti po redu Međunarodni kongres nutricionista održan je u Boriku kod Zadra od 11. do 13. studenog na kojemu su se okupili vodeći stručnjaci sa područja nutricionizma iz Hrvatske i susjednih zemalja te Velike Britanije. Naime, British Dietetic Association međunarodni je partner organizatorima kongresa svih ovih godina od kada se kongres održava.

Zavod za javno zdravstvo prepoznao je važnost nutricionizma kao suradničke struke u promociji zdravih stilova života koji uključuju, između ostalog, pravilnu prehranu. Prema epidemiološkim podacima stanovništvo Virovitičko-podravske županije najviše oboljeva i umire od bolesti srca i krvnih žila, te malignih bolesti. Kada se zbroje umrli s područja naše županije, svake godine na te dvije grupe bolesti otpada oko 75% svih smrti. To definitivno zahtijeva akciju, što je i jedan od zaključaka prije dvije godine u Virovitici održane 1. Županijske konferencije o kardiovaskularnim bolestima.

Stoga je Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Udrugom nutricionista Balans iz Osijeka na kongresu aktivno sudjelovao poster prezentacijom i radom na radionicama, kao i usmenim prikazom rezultata rada na aktivnostima vezanim uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, te suzbijanje pušenja i prekomjernog pijenja kod mladih. To su sve, naime, preventabilni (sprječivi) čimbenici rizika za ranije navedene kronične bolesti od kojih najviše umiremo.;

Podaci Djelatnosti za školsku medicinu pokazuju da se svake godine prilikom pregleda djece za upis u prvi razred osnovne škole na području Virovitičko-podravske županije otkrije oko 10% onih sa prekomjernom tjelesnom težinom, što iznosi prosječno oko osamdesetak djece godišnje. Stoga je potrebno preventivnim aktivnostima započeti na primjeren način u vrtićkoj dobi, dok se životni stilovi još nisu formirali.

Prvi neophodni korak je da se u sastave timova školske medicine u svaki županijski zavod za javno zdravstvo uvrste i nutricionisti kao ugovorena struka od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo