Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Zdravlje

Zavod za javno zdravstvo predstavlja plakat i publikaciju „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“

  hzzjz           18.10.2021.         635 pogleda
Zavod za javno zdravstvo predstavlja plakat i publikaciju „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“

U punom su zamahu aktivnosti koje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije provodi u okviru preventivnog programa pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“. Program će se u našoj županiji provoditi tijekom tri godine (2021.-2023.), a cilj mu je osnažiti samozaštitne kapacitete učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja.

Temelj aktivnosti je specifična edukacija mladih o prednostima nepijenja i rizicima pijenja alkohola na zdravlje. Edukaciju će provoditi educirani edukatori (njihova se edukacija planira uskoro) uz pomoć plakata za škole i publikacije za mlade pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“. Radi se o pažljivo kreiranim edukativnim materijalima, metodički i didaktički stručno oblikovanima tako da se na primjereni način obraćaju djeci i mladima te ukazuju na rizike i opasnosti od pijenja alkohola, istovremeno afirmirajući zdrave stilove življenja ističući prednosti nepijenja za zdravlje. Publikacija se sastoji od tekstova više autora različitih struka (psiholog, pedagog, socijalni pedagog, epidemiolog i prometni stručnjak). Autori su vrsni stručnjaci u svojim područjima (Siniša Brlas, Sabina Mandić, Željko Marušić, Vesna Šerepac i Miroslav Venus). Urednik publikacije je Siniša Brlas koji je ujedno i voditelj ovog preventivnog programa. Plakat i publikacija u elektronskom su obliku dostupni i na www.zzjzvpz.hr (http://www.zzjzvpz.hr/hr/sadrzaj/knjiznica/knjige/2021_Kako_ne_utopiti_mladost_u_alkoholu.pdf; http://www.zzjzvpz.hr/hr/sadrzaj/knjiznica/plakati/2021_Kako_ne_utopiti_mladost_u_alkoholu_plakat.pdf).

Aktivnostima koje će se u narednom razdoblju provoditi u odgojno-obrazovnim ustanovama i u lokalnoj zajednici mladi bi trebali biti osnaženi i motivirani u samozaštitnim ponašanjima osvješćivanjem rizika od pijenja alkoholnih pića i s boljom samokontrolom usmjerenom izbjegavanju rizika. Također će biti osnažena i međusektorska suradnja u prevenciji i suzbijanju ovisnosti i rizičnih ponašanja mladih. Ovako kompleksan pristup u provedbi preventivnih aktivnosti uključit će više desetaka stručnjaka koji će biti suradnici Zavodu u provedbi aktivnosti, a sustavom praćenja procesa i ishoda vodit će se računa o tome da sve aktivnosti budu učinkovite i da pojedinci i zajednica od programa imaju maksimalne koristi za zdravlje i sigurnost građana.

Ovaj preventivni program kojega su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije usklađen je i s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

Voditelj programa
Siniša Brlas, prof.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje