Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Zdravlje

Zavod za javno zdravstvo novim projektom kreće još odlučnije u borbu protiv pušenja mladih: Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača

  vn           07.07.2020.         429 pogleda
Zavod za javno zdravstvo novim projektom kreće još odlučnije u borbu protiv pušenja mladih: Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uspješno je nominirao svoj novi projekt pod nazivom „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“ u natječajnom postupku pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske. Projekt će se u Virovitičko-podravskoj županiji provoditi u 2020. godini, a financirat će ga Ministarstvo zdravstva. Partner Zavodu u ovome projektu je Udruga za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije „Veranda“, dok su suradnici u projektu savjeti mladih i odgojno-obrazovne ustanove u Virovitičko-podravskoj županiji.

Cilj je projekta osnažiti samozaštitne kapacitete učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja. Naglasak se ovoga puta stavlja na prevenciju i suzbijanje pušenja duhanskih proizvoda mladih, kao jednog od glavnih rizika koji mlade uvode u svijet štetne zloupotrebe droga. Želi se postići da što više razrednih odjela u školama ostvari status razreda nepušača (u kojima niti jedan učenik ne puši), što se u pilot projektu proteklih godina pokazalo ostvarivom zamisli.

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije već niz godina provodi projekte usmjerene prevenciji i suzbijanju ovisnosti i svojim aktivnostima stvara dodanu vrijednost u području borbe protiv ovisnosti na području županije, ali i šire. Jedan od važnijih ciljeva jest sljedivost aktivnosti i zato je i ovaj projekt osmišljen tako da se nadovezuje na aktivnosti prethodnih projekata koji su u mrežu međusektorske suradnje povezali i u toj suradnji osnažili različite dionike koji na području Virovitičko-podravske županije djeluju u smjeru prevencije i suzbijanja ovisnosti. Tako su tijekom 2018. godine educirani edukatori iz savjeta mladih koji su potom u prvoj polovini 2019. godine provodili terenske preventivne aktivnosti među mladima u našoj županiji, a koncem 2019. godine provedena je i edukacija voditelja školskih preventivnih programa kako bi svi oni u nastavku projektnih aktivnosti planiranih za provedbu u 2020. godini sinergijskim djelovanjem postigli što bolje učinke u prevenciji rizičnih ponašanja mladih.

Za potrebe provedbe navedenih aktivnosti u projektu bit će pripremljene i nove publikacije koje će ostati kao dodana vrijednost koja doprinosi trajnosti preventivnog djelovanja među mladima.

Ovim je projektom Virovitičko-podravska županija ponovno postavila nove visoke standarde u inovativnim nastojanjima da se očuva zdravlje mladih u turbulentnim godinama njihova odrastanja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.