Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Zdravstvo

Zavod za hitnu medicinsku pomoć: Jedno radno mjesto dva koeficijenta

  Goran Gazdek           26.03.2014.         3759 pogleda
Zavod za hitnu medicinsku pomoć: Jedno radno mjesto dva koeficijenta

Tridesetak radnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Virovitičko-podravske županije danas je uložilo žalbu na rješenja kojima će, od 1. travnja, biti umanjena plaća i do 20 posto. Na današnjoj konferenciji za novinare Novog sindikata koji ih zastupa u ovom slučaju, rekli su da će, ukoliko im se žalbe ne usvoje, tužiti upravu ili povući izjave kojima su prihvatili rad duji od 48 sati tjedno.

"Riječ je o bivšim radnicima Saniteta Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije. medicinskim sestrama i vozačima koji su prošle godine odlukom Županijske skupštine prešli u Zavod za hitnu medicinu uz korekciju plaća vezanu uz preuzimanja obaveza izvršavanja dijela poslova hitne medicinske pomoći. Radnicima je rečeno da će imati sva ona prava koja su imali i do tada pa su dobili takve ugovore o radu. Međutim, početkom ove godine iz nama nepoznatih razloga pravilnik je izmijenjen čime su im umanjene plaće i dodaci na plaće", rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Podsjetio je da Uredbom iz 2003. godine koja regulira plaće javnih djelatnika u zdravstvu posao vozača i medicinske sestre u sanitetu nije definiran.

"Međutim, definirano je radno mjesto vozač u djelatnosti hitne medicine pa smo mišljenja da vozači zapravo obavljaju dva posla na jednom radnom mjestu- jedan dio radnog vremena voze u sanitetu, a drugi u hitnoj pomoći. U skladu s tim određeni su im dvije razine plaća: dok voze sanitet imaju niži koeficijent, a ako voze na hitnu intervenciju onda imaju veći koeficijent. To je nešto što Zakon o radu ne prepoznaje i ne dozvoljava", rekao je Iveković.

"Ovo je tek malo dio problema u našem neuređenom sustavu zdravstva jer gotovo da se ne mogu naći dvije županije u kojima je položaj radnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć uređen na jednak način. To je tragedije jer su Zavodi za hitnu medicinsku pomoć upravo ustanovljeni kako bi se ujednačili uvjeti rada i plaće u cijeloj Hrvatskoj, a te smo sada dobili nered na cijelom terenu", kazao je Iveković.

 Objasnio je da javnost mora biti upoznata o ovom problemu jer je sustav hitne medicinske pomoći od velike važnosti za zajednicu pa građani moraju znati da se u njemu dešava nešto loše i što ože uzrokovati probleme

"To može biti destimulativno. Nije lako izgraditi radnika ta tu djelatnost. Neki ljudi su 10,20 ili 30 godina, rade s pacijentima, znaju taj pisao i vole ga. Možda će otići voziti kamion ili naći neki drugi bolje plaćeni posao, a ovdje će se zapošljavati drugi ljudi. A troškovi će u tom slučaju biti daleko veći", kaže Iveković.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.