Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa
  Bojana Božanić/Lider           16.03.2010.         2450 pogleda
Zavadi pa vladaj

Pohlepni seljaci su krivi za kolaps javnih financija. Ne, gubitaška brodogradnja je kriva za proračunsku rupu. Ili prevelika javna uprava? Kako mediji javljaju, zbog toga što je Vlada ‘popustila' seljacima (odnosno pristala da će dano obećanje i ispuniti) neće biti novca za plaće i mirovine.

Seljaci pak tvrde da zbog toga što je država pomagala pokrpati gubitke brodogradnje nema novca za isplatu njihovih poticaja, privatnici govore da njihov novac guta prevelika i nedovoljno učinkovita javna uprava, pa onda možda zbog branitelja pate medicinske setre, zbog doktora učitelji, zbog Željezare su nadrapale radnice u tekstilnoj industriji.

Vjerujemo li da je tomu tako? Kada poduzetnik sklapa ugovor s drugim poduzetnikom obojica su se obvezala na nešto. Jedan će proizvesti robu ili pružiti uslugu, a drugi će mu to po dogovorenoj cijeni platiti. Ukoliko poduzetnik za obavljeni posao ne primi dogovoreni iznos njega se ne proziva pohlepnim ili ludim što svoj novac traži. Zašto se u javnosti stvara slika da su seljaci primitivni, da svatko ima svoj traktor vrijedan puste tisuće kuna, a da ništa ne rade nego žicaju novce? Jesu li seljaci žicari, a Vlada meka srca ne zna što bi pa otkida od usta drugima ne bi li njih namirila?

Prije će biti da se u kupovini glasova vlast preračunala- svašta je obećala nadajući se da će ljudi to zaboraviti ili da će nekim čudom Ministarstvo financija dobiti vrtoglavi dobitak na lotu. Kao histerična šopingoholičarka ‘peglala' je karticu ne vodeći računa o trenutku kada sve dolazi na naplatu. Kako bi se izbjegla kazna zbog nerazumnih obećanja, najjednostavnije je rješenje međusobno posvađati prosvjednike- neka jedni u druge upiru prstom i međusobno se optužuju tko je kriv za čiju propast. Žalosno je to kako se cijela politika svodi na trošenje milijuna ne bi li se osvojila srca birača, a da se niti u jednom trenutku ne razmišlja o tome koji sektor se treba poticati, s koliko novca, zašto i što se od njega u budućnosti očekuje. Žalosno je kako se u javnosti stvara dojam da su seljaci neprijatelji umirovljenicima, a brodograditelji tekstilcima. U cijelom tom nesretnom kaosu javnih financija država nema ništa s tim. Ona bi djelila šakom i kapom, ma sve bi dala za taj jedan glas više. Samo više ništa nema.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
20.3.2010. 8:58
...u drugim zemljama.... -ali ne i kod nas!
Koliko je slučajeva kriminala i korupcije bilo opisano u člancima "Globusa" ili "Nacionala", ali i drugih novina, a naša inertna policija ne reagira!
Strašno je to da postoje naznake da policija promptno djeluje po nalogu vlade ali ne pokreće istrage kada se pojave napisi o kriminalu sa navedenim počiniteljima i dokazima za isti. To je naša realnost.
guru3977
19.3.2010. 9:00
to je lakše reći nego učiniti. kako sad opet lovu sa sejšela, cipra, monaca.... vratiti u rh.
zapadni mediji javno pišu da hdz ima preko 150 tajnih računa u inozemstvu, a kod nas nitko niti da mrdne malim prstom??????
u drugim zemljama bi se vlast nakon takve informacije digla na noge?????
povratak
16.3.2010. 20:27
Nakon kursa informatike(koji nam je platila županija)vrijeme je da im to vratimo.Biti će to negativno,ali što se može.Seljaci nisu stoka sitnog zuba(po šeksu),oni su organizirana skupina građana koji traže svoja zakonom stečena prava.Nisu seljaci krivili one ili ove za nedostatak novca u proračunu oni su tražili samo ono po zakonu što ih pripada.Bez toga novca seljaćka gospodarstva bi propala.Šta bi se desilo da su seljaci tražili podršku radnika, studenata ,hrvatske inteligencije? Vlada bi pala .Vratite pokradeno možda vam netko i oprosti.


Još iz kategorije Komentar Bojane Božanić/Lider