Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Komentar

Zastrašujući govor novinara koji je previše znao

  Bussines.hr           19.06.2009.         4692 pogleda
Zastrašujući govor novinara koji je previše znao

Hrvoje Appelt, bivši novinar Jutarnjeg lista i Globusa, zaslužan je za otkrivanje nekih od najvećih korupcijskih afera u povijesti neovisne Hrvatske. Njegov govor na jučerašnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupciji posvećenoj korupciji u medijima, u kojem je imenom i prezimenom prozvao najveće hrvatske novinske izdavače, glavne urednike Jutarnjeg lista i Globusa, ali i ministre te premijera Ivu Sanadera, u ogromnoj većini medija prošao je gotovo nezabilježen.

Cijenjeni članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, cijenjeni kolege novinari i ostali sudionici, na samom početku želio bi vam pročitati što o slobodi medija kažu Ustav i Zakon o medijima.

Članak 38. Ustava Republike Hrvatske kaže da se u našoj državi „Jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Cenzura se zabranjuje a novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji."

Ustavom se, isto tako, jamči pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo. Prema članku 4. Zakona o medijima, pak, "nitko nema pravo prisilom ili zloporabom položaja utjecati na programski sadržaj medija, ni na bilo koji drugi način nezakonito ograničavati slobodu medija."

U Hrvatskoj je, međutim, prošle godine ubijen glavni urednik i vlasnik tjednika Nacional Ivo Pukanić, bejzbol palicom brutalno pretučen novinar crne kronike Jutarnjeg lista Dušan Miljuš, a čak je petero novinara dobilo policijsku zaštitu.Nedavno sam dobio otkaz nakon 11 godina rada, a zatim i poziv da napišem uvod u tematsku sjednicu saborskog Odbora pod nazivim "Sloboda medija i borba s korupcijom". Stoga krenimo od temeljnih pretpostavki.

Po indeksu novinarskih sloboda kojeg godišnje predstavlju Reporteri bez granica Hrvatska je u 2008. godini pala na 45. mjesto, te se po novinarskim slobodama nalazi iza BiH, većine europskih zemalja, pa čak i Južne Afrike. Za usporedbu, u 2007. godini bili smo na 41. mjestu, a u 2002. godini na 33 mjestu. Najgore mjesto po pitanju slobode medija, 69., zauzeli smo u 2003. godini kad je postavljena eksplozivna naprava pod automobil Ninoslava Pavića, vlasnika najviše medija u Hrvatskoj. Za silaznu putanju na tablici slobode medija, na žalost, nema pravog stručnog objašnjenja jer sustavni monitoring nad medijima ne postoji, no zanimljivo je da se trend poklapa s nekim događajima u novinarstvu i s općim raspoloženjem novinara u svim većim medijskim kućama u Hrvatskoj.

1. U hrvatskom novinarstvu se godinama kao najveći problem isticao rad javnih i državnih medija (HTV, Hina, Vjesnik), radi očitih programskih ustupaka aktualnoj vlasti, no u zadnjih nekoliko godina sve je češći dojam da ključni privatni izdavači funkcioniraju u sprezi s politikom, kapitalom, pa čak i korupcijom i kriminalom. U takvoj situaciji, novinari su potpuno bespomoćni u ostvarivanju prava na slobodno novinarstvo.

2. U Hrvatskoj je vlasništvo nad privatnim medijima u rukama svega četiri ozbiljna izdavača, od kojih jedan, EPH, posjeduje nekontrolirano velik i netransparentan udio na tržištu. Općenito, vlasništvo nad medijima netransparentno je, a njihovo funkcioniranje neusklađeno sa Zakonom o medijima, tako da jedan jedini list u zemlji ima Statut kojim se regulira sudjelovanje novinara u izboru glavnog urednika. (Glas Istre) Do danas nitko nije vidio ugovor o kupnji Slobodne Dalmacije koju je njezin vlasnik EPH s Fondom potpisao prije gotovo pet godina, postavši gotovo monopolist na nacionalnom tržištu tiskanih medija.

3. Tiraža svih tiskanih medija drastično pada još prije recesije; osim tabloida ne postoji medij koji se odupire trendu. Prema internom istraživanju nikad objavljenom u javnosti, za visoku tiražu tog tabloida nije zaslužna samo niska cijena nego i činjenica da ga čitatelji prepoznaju kao jedinu novinu sa stavom.

4. Neki od najuglednijih hrvatskih novinara ostali su doslovno na cesti i bore se za golo preživljavanje: većina bivših novinara Ferala, Nataša Škaričić iz Slobodne Dalmacija te, na koncu, ja osobno. Mnogi ugledni i utjecajni novinari na javnoj televiziji i privatnim medijima trpe cenzuru i sankcionirani su radi suprotstavljanja cenzuri ili javnog govora o korupciji - Denis Latin, Sanja Mikleušević, Petar Štefančić, Viktor Ivančić, Aleksandar Stanković, itd. Mnoge ostale ne mogu navesti pod punim imenom i prezimenom jer na neki način tiho opstaju u svojim radnim sredinama, navikli na autocenzuru.

5. U veljači ove godine novinarke Sanja Modrić i Nataša Škaričić i aktivistkinja za ljudska prava Sanja Sarnavka pokrenule su inicijativu protiv cenzure u medijima koju je zajednički potpisalo 42-oje uglednih novinara, 50-.ak nevladinih udruga za zaštitu ljudskih prava i nekoliko najznačajnijih hrvatskih znanstvenika. Ista je inicijativa mjesec dana kasnije uputila otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu, suoptuživši premijera i Vladu za najtežu krizu u novinarstvu nakon 90-ih.

Nitko nije reagirao, pa čak ni javna televizija koja je o ovome bila dužna izvijestiti građane. Do danas je troje potpisnika inicijative dobilo otkaze u svojim matičnim kućama, jednome potpisniku inicijative je zabranjeno pisanje u mediju u kojem je zaposlen i prima plaću i još jedan je nakon pritisaka napustio redakciju. Vijest o toj inicijativi i njezinim posljedicama prenijeli su mnogobrojni portali u zemlji i inozemstvu, no nijedan jači i utjecajniji medij nije objavio niti retka.

Jedino je Radio 101 redovito izvještavao o čemu se radi i pratio posljedice. Iz ovoga proizlazi da pitanje slobode novinarstva više ne zanima ni novinare ni izdavače, s time da su je izdavači očito spremni i gušiti silom. Upravo o ovom posljednjem u ožujku se očitovao i Sindikat novinara Hrvatske, koji je na Svjetski dan slobode medija upozorio da su novinari često podcijenjeni, loše plačeni, izloženi pritiscima i samovolji vlasnika medija. Sindikat je 3. svibnja organizirao i akciju "Pet minuta gromoglasne tišine", kojom je želio upozoriti na potrebu ostvarivanja autorske slobode novinara i zaštite od profesionalno neutemeljenih intervencija kako bi javnost mogla biti sigurna da dobiva točnu informaciju bez cenzure, a vlasnici postali svjesni da vlasništvo nad medijima ne podrazumijeva i vlasništvo nad novinarima i nad istinom.

6. S početkom recesijske godine u javnost su počele izlaziti poruke o nužnosti masovnih otkaza u medijima, iako se kriza prema podacima HND-a nije osjetila u novinskom izdavaštvu u prvom kvartalu ove godine. Novinari su time ustrašeni za goli opstanak na medijskom tržištu jer, kako sam rekao na početku, takvo tržište nije organizirano po principu zdrave konkurencije. Ako novinar izgubi posao kod jednog izdavača, naime, izuzetno će teško naći posao na ovako skučenom tržištu.

A kako sloboda medija u borbi protiv korupcije izgleda u praksi?

Prvo bih se predstavio: zovem se Hrvoje Appelt i do ožujka 2009. godine radio sam kao profesonalni novinar u glavnim izdanjima koncerna EPH, Jutarnjem listu i Globusu. Šira javnost upoznata je s mojim radom kroz velike korupcijske afere koje su, među ostalim, govorile o radu zagrebačkog Gradskog poglavarstva na čelu s Milanom Bandićem, oproštenim dugovima Vlade tvrtki Kamen Ingrad, o načinu na koji su HDZ-ovi donatori stekli dionice tvtke Liburnija Rivijera Hoteli, švercu nafte, korupciji na zagrebačkom Sveučilištu, takozvanoj "aferi satovi" i konačno, aferi Imostroj i aferi utaje poreza s tadašnjim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

Za tu sam priču 2005. godine nagrađen priznanjem Marija Jurić Zagorka koju dodjeljuje HND za istraživačko novinarstvo. Mislim da imam pravo reći da sam se u razdoblju od 2002. do 2009. profilirao kao jedan od ključnih novinara EPH koji se bavio problemom korupcije u RH. No, činjenica da sam u ožujku dobio otkaz s neuvjerljivim pravnim argumentom, ima svoju kronologiju koja govori da su mediji prije zainteresirani štititi korupciju nego je razotkrivati.

Zašto to danas mogu reći?

Jutarnji list je 2002. godine bio izuzetno ponosan na način na koji smo pratili skandal oko uhićenja gradonačelnika Bandića koji je u pijanom stanju skrivio prometnu nesreću, a potom pokušavao korumpirati policajca. Istina je da mi je, nakon što sam otkrio policijski zapisnik iz kojeg se cijeli događaj napokon mogo rekonstruirati, Goran Litvan, tadašnji urednik gradske rubrike poručio da mi se otkazuje suradnja.

Intervencijom tadašnjeg glavnog urednika Tomislava Wrussa prebačen sam na radno mjesto u Unutrašnjo političkoj redakciji Jutarnjeg lista. Iz te pozicije počeo sam se baviti korupcijom na nacionalnoj razini, istraživanjima o porijeklu imovine političara i dužnosnika, sukobima interesa na različitim razinama, problemima javne nabave, itd. a kasnije sam objavio još niz članaka o sumnjivim stjecanjima nekretnina gradonačelnika Bandića - penthousa u Bužanovoj ulici i stana u Preradovićevoj na koji je stekao pravo otkupa nakon fiktivnog razvoda braka.

2004. godine istražio sam kompletno poslovanje tadašnjeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, te došao do podataka o utaji poreza na najmu stana zbog kojeg glavni državni odvjetnik Mladen Bajić do danas nije pokrenuo kazneni progon i podataka o sukobu interesa u aferi Imostroj.

Ta je afera na koncu presudila političkoj karijeri Miomira Žužula, a objavljena je u Jutarnjem tek na žestok pritisak svih novinara redakcije, nakon što je zamjenik glavnog urednika Davor Butković zabranio objavu teksta. Obrazloženje koje je dao glavnom uredniku Tomislavu Wrussu svodilo se na to da novinari "ne razumiju kakva bi šteta bila izgubiti tako poduzetnog ministra za hrvatsku vanjsku politiku."

U ljeto 2005. godine, nakon što je Vlada izravnom pogodbom prepustila 85 posto dionica turističkog carstva Liburnija Riviera Hotela fondovima kojima su na čelu sjedili Darko Ostoja i Georg Eltz Vukovarski na ime dugova iz takozvane kuponske privatizacije, objavio sam vijest kako su njih dvojica, odnosno tvrtke kojima su upravljali veliki donatori HDZ-ove izborne kampanje ujesen dvije tisuće i treće.

Po nekim procjenama, njih su dvojica prošli otprilike dvije milijarde kuna bolje nego da su hotele kupovali na javnom natječaju ali prave posljedice za državni proračun tek će se vidjeti pravomoćnnim okončanjem sudskog postupka koji su Ostoja i Eltz pokrenuli kada im je, kako bi se riješili sumnje u politički korupciju, HDZ-ova vlada ekspresno oduzela dionice.

Na samu Novu godinu 2006., pak, objavio sam transkript sa zatvorene sjednice Vlade RH iz kojeg se vidi kako se premijer Ivo Sanader, unatoč upozorenju ministrice Marine Matulović-Dropulić i ministra Branka Vukelića da je Vlado Zec godinama ilegalno vadio mineralnu sirovinu iz Parka prirode i državu oštetio za 60 milijuna kuna, zalogao da se tvrtki Kamen Ingrad smanji dug za 25 milijuna kuna i omoguči otplata u četiri rate.

Zbog objave transkripta iz kojeg se vidi da je premijer Sanader tražio da ministri nezakonito pogoduju tvrtki Kamen ingrad neki zaposlenici Vlade bili su izvrgnuti ispitivanju djelatnika Protuobavještajne agencije (POA). Istragom POA-e premijer Sanader je htio saznati tko mi je dostavio dokumente ali, koliko mi je poznato, to nikad nije rasvjetljeno. Država još uvijek nije naplatila dugove Kamen Ingrada, a istraga o premijerovoj ulozi, koja bi bila logičan i zakoniti slijed ove priče, nikad nije pokrenuta.Ukoliko niste znali, aferom Verona vezanom za netransparentnu ulogu Vlade u preuzimanju Plive, EPH je upravljao mjesecima ranije.

Unaprijed su delegirani novinari iz "Slobodne Dalmacije" i "Jutarnjeg lista" koji su cijeli tok preuzimanja Plive od strane američkog Barra pratili u strogo kontroliranim uvjetima. Novinarka Nataša Škaričić je na skupštini HND-a u Opatiji koncem protekle godine javno kazala da su mnoge kolege nakon "dobro" obavljenog posla na račun Plive boravili u Indiji tjedan dana u vrlo luksuznim uvjetima. Sanaderova afera satovi također nikada nije okončana, zahvaljujući naputku Tomislava Wrussa da ne moramo dalje insistirati na predočenju računa kojima bi premijer pokazao da satove nije dobio na poklon.

Istraga Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o načinu stjecanja imovine premijera Sanadera vrijedne milijune eura također je zaustavljena, a transkripti sa sjednica na kojima je jednu od glavnih riječi vodila danas osoba osumnjičena za koruptivno ponašanje u akciji Indeks, profesorica Deša Mlikotin Tomić, proglašeni su tajnim.

2007. godine istraživao sam poslovanje ruskog poduzetnika Dimitrija Železnjaka prije nego je došao u Hrvatsku. Iz moskovskog anti-korupcijskog ureda dobio sam dokumentaciju iz koje je vidljivo da je Železnjak osumnjičen za nezakonito bogaćenje. Nekoliko urednika optužilo me je da sam "izmislio priču" te da originalni dokumenti moskovske policije nisu autentični. Na nekoliko mjeseci našao sam se u potpunoj informativnoj blokadi od strane urednika, a u istom je razdoblju Železnjak viđen u zgradi EPH.

Nadalje, na inicijativu Predsjednika Odbora direktora EPH Stipe Oreškovića 2008. godine EPH je prvi u Hrvatskoj trebao oformiti Centar za istraživačko novinarstvo s urednicima Ivanom Zvonimirom-Čičkom, Gordanom Malićem i Natašom Škaričić. Na suradnju su me odmah pozvali Ivan Zvonimir Čičak i Nataša Škaričić, no nakon što je kolegica gospodinu Oreškoviću kao prvi projekt prijavila istraživanje korupcije u zdravstvenom sustavu, Centar više nije održao nijedan sastanak, niti se ikada oformio.

U ljeto 2008. godine sam glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i ravnatelju USKOK-a Dinku Cvitanu dostavio dokaze o kupnji ispita na zagrebačkom Sveučilištu nakon čega je usljedila operativna akcija Indeks. To je do sad najveća antikorupcijska akcija USKOK-a - tri mjeseca nakon početka provođenja mjera tajnog prisluškivanja i pračenja uhićeno je 108 studenata, profesora i posrednika.

Tijekom iščekivanja rezultata te akcije novi glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše me pozvao u svoj ured i pitao jesam li razmišljao o prelasku u novu redakciju. Nakon toga, kada sam počeo raditi za tjednik Globus, zatražio me da napišem kako s tom akcijom nisam imao nikakve veze. Dapače, u telefonskom razgovoru zahtjevao je da napišem kako je USKOK odlično napravio posao koji su, eto, novinari bezuspješno pokušavali godinama. Odgovorio sam mu da mi ne pada na pamet da pišem laži te mu poslao tekst koji nikad nije objavio.

Nedugo zatim započeo sam istraživanje o švercu naftnih derivata u Hrvatskoj. Tri mjeseca nakon prikupljanja i analiziranja podataka napisao sam seriju članaka o toj problematici. Podaci u bili poražavajući; u pet godina u Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva gospodarstva, prodano 2.5 milijarde lož ulja i milijuni litara bezolovnog benzina i dizela više nego što je Ministarstvo financija uspjelo naplatiti PDV-a i trošarina na te proizvode.

Podaci do kojih sam došao pokazivali su da ravnatelj Carine, gospodin Mladen Barišić, u tom periodu nije dao ni jedan nalog za kontrolu cisterni kojih se dnevno po hrvatskim cestama proveze čak 2500. Unatoč pravomoćnim presudama isti taj ravnatelj do danas nije vratio na posao ni Roberta Matijevića, bivšeg carinika koji je dobio otkaz nakon otkrića šverca nafte i kave.

Švercer nafte Alen Barki, pak, nepravomoćno je osuđen na dvije godine uvjetnog zatvora, a državni službenici koji su zataškavali kriminal postali su visoki rangirani dužnosnici ministarstava. Vaše Vijeće nedavno je donijelo i zaključak prema kojem je "država sporo provodila zakon", a koliko mi je poznato, ministar gospodarstva Damir Polančec do danas nije odgovorio gdje je nestalo 2.5 milijarde lož ulja te milijuni litara bezolovnog benzina i dizela.

Ministra financija Ivana Šukera, kojem ovih dana u proračunu fale milijarde kuna, nitko ništa nije ni pitao, a glasnogovornice ministarstva Sanja Bach i carine Sanja Crnković unatoč plasiranju falsificiranih podataka kojima su u javnosti htjele zataškati razmjere organiziranog kriminala i dalje nekažnjeno provode ono što im ministri kažu.

Ono što je za ministra Šukera i Polančeca danas, unatoč neprekidnoj šutnji o toj temi, neoboriva činjenica, jest da je prije nekoliko mjeseci policija otkrila privatnu rafineriju nadomak Zagreba u Rugvici u kojoj se lož ulje pretvaralo u loš dizel. Informaciju na kojim se benzinskim postajama prodavao dizel iz Rugvice, međutim, država neshvatljivo skriva, a nepotrebno je isticati da se vlasnik rafinerije danas nalazi u bijegu, isto kao i švercer kave koji je nedavno pobjegao prije izricanja presude.

Nakon objavljivanja serije članaka o organiziranom kriminalu u naftnom biznisu dobio sam četiri prijetnje. U jednoj je anonimni pošiljatelj napisao "da sam sljedeći na listi za odstrel, zajedno s užom i širom obitelji", no ta se prijetnja odnosila na pisanje o imovini vrijednoj 18 milijuna kuna koju je Slobodan Ljubičić, dugogodišnja desna ruka gradonačelnika Bandića, uspio kupiti u nekoliko godina bez ijedne kune kredita iako je, prema podacima Porezne uprave, u tom periodu zaradio svega milijun kuna.

Policija do danas nije otkrila tko je slao prijetnje ali mi je nedavno ograničila kretanje. Na molbu da mi dostave pismeni odgovor zbog čega ne mogu putovati s njihovim prijevozom ukoliko odlazim van grada Zagreba, iako to pravo imaju druge štićene osobe, unatoč obećanjima, još nisam dobio odgovor.

Kraj ove kronologije dijelom je poznat javnosti, a Vašem sam ga Vijeću najavio na prvoj tematskoj sjednici protekle godine: u veljači ove godine napisao sam za Globus priču o pranju novca u HŽ-u koja je, radi cenzure novog glavnog urednika u Globusu, na moje insistiranje, objavljena u Jutarnjem listu. Tjedan dana nakon toga predložio sam gospodinu Nenadu Polimcu da istražimo pod kojim je uvjetima premijerova kćer, zajedno sa svojim dečkom, dobila stipendiju za školovanje u New Yorku. Tri tjedna nakon toga, u poštanskom sandučiću našao sam obavijest o otkazu suradnje, s obrazloženjem da ta tri tjedna nisam bio dostupan.

Napominjem da mi je otkaz stigao u trenutku dok sam radi prijetnji bio pod policijskom zaštitom, što je nevjerojatno čak i s aspekta odnosa poslodavca prema mojoj fizičkoj sigurnosti. Prema ugovoru koji sam, pak, imao s EPH, redakcija mi je trebala osigurati svu potrebnu zaštitu. Zbog neispunjavanja svojih obaveza sam sada prisiljen tužiti EPH. Mjesec dana prije otkaza potpisao sam Inicijativu za sprječavanje cenzure u medijima. Ova je Inicijativa najavila pokretanje stručnih skupina za analizu sadržaja objavljenih u najznačajnijim hrvatskim medijima. Kao što su inicijatori već kazali, prije takve analize nemoguće je dati stručan pregled političke i poslovne cenzure u hrvatskim medijima. Međutim, želim Vaše cijenjeno Vijeće upozoriti na okolnosti koje su poznate i verificirane u širokoj javnosti, a da na njih ni izdavači, ni Vlada, pa ni postojeća tijela za zaštitu novinarske struke u Hrvatskoj nisu reagirala.

1. Svakodnevna je praksa da ministri u Vladi i visoki pravosudni dužnosnici komuniciraju s predstavnicima izdavača, odnosno članovima Uprave. Njihove želje poslije se proslijeđuju urednicima, a urednici ih prosljeđuju novinarima. Ratko Maček bivši glasnogovornik Vlade a sada lobist i konzultant, primjerice, redoviti je posjetitelj u zgradi EPH. I sami urednici, a ovdje govorim o Mladenu Plešeu, pod pseudonimom objavljuje tekstove koji služe za rehabilitaciju pojedinih političara.

Ako niste znali, urednik Pleše pod pseudonimom Ištvan Križ na duplerici je prošle godine objavio priču u kojoj bivšeg ministra Žužula predstavlja kao jednog od sudionika "velike svjetske smotre umjetnosti u St. Moritzu". Zaboravio je, međutim, napisati da je na toj smotri sa ministrom Žužulom boravio i on sam, u pratnji svoje supruge. Večeru na kojoj su zajedno boravili tijekom smotre nije ni spomenuo, što su na njoj dogovarali poznato je samo njima a tko je platio boravak obitelji Žužul i Pleše u luksuznom hotelu, možete samo pogađati.

2. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, Uprava EPH, te uredništva "Slobodne Dalmacije" i "Jutarnjeg lista" i "Globusa" redovito surađuju oko načina izvještavanja o svakom potezu Ministarstva. Ova je situacija navela troje novinara iz SD i JL da intervencije ministra Primorca i njegovog Ureda za odnose s javnošću prijave Hrvatskom novinarskom društvu. Rezultat zajedničke akcije je porazan: za vrijeme studentskih prosvjeda, neprekidno su se tražili načini difamacije cijelog pokreta, a na vrhuncu krize, ministar Primorac je osobno ušetao u reakciju JL-a što je izvazvalo konsternaciju među novinarima. Zatraženo je očitovanje Uprave EPH i Uredničkog kolegija, no nikakav odgovor do danas nije stigao. HND na ovaj podatak nije reagirao.

3. U studenome protekle godine ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović predstavio je javnosti reformu zdravstva; u cijelom EPH sustavu nije objavljen gotovo nijedan kritički tekst o reformi. Pomoćnica Glavnog urednika Slobodne Dalmacije i vodeća hrvatska zdravstvena novinarka Nataša Škaričić izvijestila je javnost na Skupštini HND-a kako je premijer Sanader zvao sve glavne urednike na prezentaciju zdravstvene reforme u MZSS, prije nego je ona predočena novinarima, javnosti i političkim partnerima. Ovo nikada nije demantirano iz ureda Vlade, a HND nikada nije javno osudio nezapamćeni komplot Vlade i izdavača oko promjena u jadnom važnom javnom sektoru.

4. Bivši novinar EPH Nedžad Haznadar profesionalno sastavlja govore zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, a prije svog odlaska novinar Haznadar tražio je od kolega informacije o mogućim novinskim napisima o Bandiću. Sa svim ovim podacima obraćam se vašem cijenjenom tijelu želeći da ocijenite navedene događaje, a osobito činjenicu da nijedno strukovno tijelo nije reagiralo na ovako eklatantne primjere sprege politike i izdavačkih kuća.

Također molim da ocijenite odgovornost HND-a za izostanak adekvatne reakcije u povodu otkaza koje smo kolegica Škaričić i ja dobili u "Slobodnoj Dalmaciji" i "Globusu". Posebno još jednom ističem da su se ovakve stvari do sada iznosile isključivo kada su u pitanju javni mediji, jer je njihova sprega s politkom dio naše tradicije. Moje je mišljenje da se situacija značajno pogoršava kad u tu igru uđu i privatni mediji, ne samo zato što u takvoj situaciji novinari više nemaju izbora, nego i zbog skrivenih razloga zašto se privatni profit miješa s politikom.

Nažalost, za ono što se događa u hrvatskim medijima drugih ozbiljnih razloga osim korupcije, nema. Podsjećam Vas da se prema definiciji u najširem smislu, korupcijom smatra svaki oblik zlouporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. Jeste li korupciju prepoznali u ovom izlaganju, odgovorite sami.

I za kraj, ukoliko se pitate zašto o svemu ovome nisam izvjestio prije, moram Vas objasniti kako svojim ugovorima EPH zabranjuje novinarima da o najvećoj izdavačkoj kući u Hrvatskoj govore negativno pod prijetnjom otkaza.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zzzz
22.6.2009. 13:39
18.6.2009 17:22 | Naslov: Faber smijenjen: Govno je i dalje u celofanu Prikaži/Sakrij | Citiraj

Toliko o trodiobi vlasti. Zakonodavna, izvršna i sudska vlast u demokraciji su nezavisni. Kod nas ih postavlja jedan čovjek ili isti krug ljudi. Da si ti mafijaš, što bi napravio? Prvo bi se uvukao u neku stranku, najbolje u u jednu od vodećih stranaka. Onda bi postavio svoje ljude na odgovarajuće pozicije najprije u sudstvu i policiji. Onda bih se nakrao masno. Niti jedna masna krađa iz proračuna ne bi bila istražena, jer imam ljude u policiji. Ako je i istražena, niti jedna optužnica ne bi završila osudom, jer imam ključne ljude u sudstvu. A, na kraju krajeva, i zakone krojim tako da mogu lakše krasti, jer su moji ljudi i u politici. To je ideal mafije. "Make money" je najkraći opis mafije. A novac oni ne stvaraju, nego ga uzimaju od malih ljudi. Uzrok siromaštva države je upravo to - krađa našeg novca koji odvajamo u državni i gradski proračun.

OVAJ SLIKOVITI KOMENTAR NA TEMU SMJENE FABERA, NAJBOLJE GOVORI O STANJU U HRVATSKOJ. A I ČUDNA GLAD ZA VLAŠĆU, KAKO JE MOGUĆE DA SANADER DVA PUTA IZIGRA FABERA, NEĆE VALJDA I TREĆI PUT NASJESTI NA SANADEROVE FORE????
zzzz
22.6.2009. 10:11
EVO PRIMJERA KAKO U RH NE POMAŽE GRAĐANSKA ODGOVORNOST. SJETIMO SE ZADNJEG PRIMJERA, VELEPOSLANIKA RH U SAD-U N. JURICE KOJI "MAZNUO" OKO 750 000 KUNA I SMJENJUJE SE ZBOG "BOLESTI". ALI JOŠ BOLJI PRIMJER JE ŠUICA KOJA JE IZGUBILA ZBOG TOGA VLAST U DUBROVNIKU.
DA LI BI TREBALA IZGUBITI JOŠ NEŠTO????
I ŠTO SADA ČEKA USKOK??? SANADERA, DA SE DOGOVORI S ŠUICOM OKO POSTOTKA.

Životopis Profesorice Dubravke Šuice - Godina 1999
- Profesor eng. jezika na fakultetu u Dubrovniku
- Trošan stan u radničkom dijelu Grada, u Gružu (neboderi)
- Renault 4

Slobodna procjena ukupne vrijednosti:
- Plaća 4.300,00 Kn
- Stan od 65 m3 X 2000 DEM = 130.000 DEM
- Renault 4 = 1000 DEM

Životopis profesorice Dubravke Šuice - Godina 2009
- Gradonačelnica pri kraju osmogodišnjeg mandata
- 1 (jedna) vila na Pločama (elitni dio Grada)
- 1 (jedna) vila na Viktoriju (elitni dio Grada na kvadrat)
- 1 (jedna) kuća u Cavtatu
- 1 (jedan) stan u Lapadu (Ingrine nove zgrade), u neboderu gdje je Jasmin Repeša kupio stan
- 1 (jedan) stan u Zagrebu
- Jahta od 500 000 USD

Slobodna procjena ukupne vrijednosti:
Plaća: 20.000,00 Kn
8.000.000,00 EUR
Da ne jedete ništa i da samo plaćate kredit od 8 milijuna eura treba vam:
2976 mjeseci ili 248 Godina

Sukladno najavama navedena gospođa želi izgubiti vlast kako bi otišla u diplomaciju gdje bi imala imunitet, a kako je nebi zadesile prijave koje je USKOK spremio protiv nje.
TU PRESTAJE GRAĐANSKA ODGOVORNOST, A NASTUPA PRAVNA DRŽAVA.
zzzz
22.6.2009. 9:55
Slažem se Davore u činjenici da tu postoji i građanska dužnost. Ali ja ti postavljam pitanje kako je to u civiliziranim zemljema? Tamo novinari (i šaptači) ne dobivaju otkaze kada otkriju aferu za razliku od nas. Hrvatska je "pala" na tom polju kada je gospođa iz ZG banke otkrila neprijavljenu imovinu pokoj. pred. Tuđmana. U ENGESKOJ SE SADA TRESE VLADA ZBOG PAR RUČAKA, KEMIJSKOG ČIŠĆENJA, CVIJEĆA...
SADA JE RUMUNJSKA I BUGARSKA U NEPRILICI, JER JE STIGLO NEGATIVNO MIŠLJENJE EU O STANJU MITA I KORUPCIJE U ISTIM ZEMLJAMA.

KAKO SE U EU I ZAPADU IMOVINA POLITIČARA POPIŠE NA POČETKU MANDATA I KADA IZLAZI IZ POLITIKE, A KOD NAS?????
DAKAKO DA MORA POSTOJATI GRAĐANSKA ODGOVORNOST, ALI ŠTO KADA PRAVOSUĐE NE POSTOJI?????
Davor
22.6.2009. 9:23
Ovdje je prilika i za postavljanje pitanja o građanskoj odgovornosti. Ne zaboravimo da u demokratskoj državi odgovornost za ovakvo stanje snose ponajprije birači, jer godinama svojim izborom podržavaju ista politička lica koja se najblaže rečeno ne snalaze u vođenju države. Političari veći dio krivice mogu snositi samo u svome prvom mandatu, ali kada u istu fotelju sjednu po drugi puta, tada je sva odgovornost na građanima. Dati svoj glas istoj osobi (ili stranci) jednom, može biti pogreška, ali kada isti osvoje tri mandata za redom, onda je to poruka svijetu da imamo državu upravo onakvu kakvu si želimo. Ili možda ja ne razumijem mehanizme demokracije?
zzzz
21.6.2009. 16:26
`ZBOG SANADERA HRVATSKA NE MOŽE U EU`

NATAŠA SRDOČ, ekonomistica i suosnivačica riječkog Adriatic instituta za javni poredak, govori zašto je u novinskom tekstu optužila Hrvatsku za korupciju i kriminal a premijera za ilegalno bogaćenje. UGLED JE NARUŠEN - Nataša Srdoč kaže da je napisala članak jer hrvatska vlada blati Hrvatsku i uništava budućnost njenih građana te da je ugled zemlje u svijetu već dugo narušen. Prošlog tjedna veliku pažnju hrvatske, ali i svjetske javnosti izazvao je iznimno kritičan članak o Hrvatskoj objavljen u uglednom američkom dnevniku WALL STREET JOURNAL (AMERI SVE ČEŠĆE PROZIVAJU SANADERA I VLADU). Autorica članka, u kojem je hrvatska vlada optužena za korupciju, kriminal i pritiske na slobodu medija, a premijer Ivo Sanader za ilegalno bogaćenje, je Nataša Srdoč, suosnivačica riječkog Adriatic instituta za javni poredak. Ta 40-godišnja hrvatska ekonomistica se nakon dugogodišnjeg života u inozemstvu 2004. vratila u Rijeku i zajedno sa suprugom Amerikancem Joelom Anandom Samyjem osnovala Adriatic institut.
zzzz
21.6.2009. 16:22
A KAKVO JE STANJE MEDIJA U NAS. JEDAN OD SVJETLI PRIMIJERA JE UPRAVO UVAJ PORTAL. SJETIMI SE DA JE JEDINI U VPŽ OSTAVIO FOTOGRAFIJE NA NETU I "SPASIO" STRUKU. PRISJETIMO SE:

Potpuna svinjarija
Takav zastrašujući niz gluposti teško je uopće povjerovati da su učinile punoljetne osobe. General Mladen Markač optužen je za ratni zločin, ali je pušten da se brani da sa slobode, pod uvjetom da se ne napušta mjesto boravka, nego sjedi sa ženom na kauču, gleda „Zvijezde plešu" i redovno se javlja policiji. No, zbog nečega je odlučio riskirati da izgubi svoju klimavu slobodu i otišao u lov u neku bilogorsku šumu stotinjak kilometara dalje.
Dobro, kažete, ali gdje je u ovom slučaju bila policija? Zašto redarstvo nije zaustavilo čovjeka koji je de facto pobjegao pred zakonom? Policija, odnosno njezin prvi čovjek, ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin je zajedno s bjeguncem Markačem iz karabina pucao u veprove.
Ministar je znači generalu pravio društvo dok je ovaj kršio zakon? Točno, ali
zzzz
21.6.2009. 16:05
MI SMO OD EU UDALJENI MILJAMA, ZBOG ČEGA????

Pravosuđe ostaje kronična boljka
Hrvati smatraju da je pravosuđe najkorumpiranije, a potom slijede državne službe i privatni sektor, te političke stranke. Četiri posto građana priznalo je da je dalo mito.

JAVNA NABAVA
Platit ćemo ako račun umanjite za 15% i date nam novi posao

HDZ: I poslovni nemoral kriv za nelikvidnost

I predsjednik Vrhovnog suda "ribao" Sanadera zbog komentara o suđenju Glavašu
Ahtisaari: Umoran sam od Balkana

Afera kamioni: Saborski cirkus u vašem gradu
"Izlazimo na ulice ako nesposobna banda lopovska ne ispuni zahtjeve građana"
Tajna HDZ-ova financiranja: Potroši sve i potroši sad!
OTKRIĆE da je Anđelko Leko za sto tisuća eura kupio blagonaklonost vladajuće stranke zapravo je dobra vijest.
EU poručuje Sanaderu: Počnite kažnjavati korupciju
Lakrdija od "aktualca" - Sanader na pitanja odgovarao lošim forama
Bezakonje ugrožava slobodu

Zašto novinari ne bojkotiraju Hrvatski sabor?

Bebić tvrdi da su novinari ljenčine

`Sanader Hrvatskoj radi zlo`
"Hloverkine čistke na HTV-u su uvod za lokalne izbore"
> Nastavljaju se čistke na HTV-u: Stanje je gore nego u mračnim devedesetima
Podsjetimo, Hloverka Novak Srzić, urednica "informative" na HTV-u već odavno mlati svojom željeznom metlom po Prisavlju, a njenu snagu posljednji je osjetio mladi urednik Petar Štefanić izgubivši emisiju na HTV-u. Tako se popis žrtava Novak Srzić povećao budući da su od njene uredničke palice već stradali Mislav Bago, Sanja Mikleušević, Danko Družijanić, Nensi Brlek, Denis Latin, Zoran Šprajc i mnogi drugi. Mnogi se tako pitaju tko je sljedeći?

Vratile se devedesete i u Novi list: Po uređivačku politiku kod doktora Ive

Washington Times: Sanader je transformirao Hrvatsku u državu mafije
"HRVATSKI premijer Ivo Sanader govori kako će uvesti svoju zemlju u Europsku uniju do 2011. godine. Umjesto toga, transformirao je Hrvatsku u državu mafije" samo je dio opservacija u najnovijoj kolumni Washington Timesa iz pera novinara i kolumniste Jeffry Kuhnera koji je hrvatsku državu nazvao "najvećim razočaranjem Balkana".

Traži se procesuiranje korupcije na visokoj razini
I nasilje nad novinarima našlo je mjesta u izvješću Europske komisije te je Hrvatska upozorena na taj problem…..

`U Hrvatskoj su gangsteri krema društva`

Sanader: Faber ima moju potporu, ali ne treba politizirati
"Istupati u ime MUP-a može ministar, državni tajnik i u određenim slučajevima ravnatelj. Ono što ravnatelj policije ne može, to je politizirati", odgovorio je Sanader na upit Zvonimira Mršića (SDP) zašto smatra da ravnatelj policije ne smije sudjelovati u raspravama o mjerama suzbijanja korupcije i kriminala.
Ako je Sanadera mafija natjerala da promjeni kadrovsku politiku, onda je to prilično poražavajuće
MAFIJA je zavladala Hrvatskom, potvrdilo je i jučerašnje ubojstvo 26-godišnje kćeri odvjetnika Zvonimira Hodaka, a to je natjeralo premijera Ivu Sanadera da prizna kriznu situaciju u Hrvatska do koje je dovela njegova vlada…..

`Zloporaba Crkve i politike je obostrana`

Hrvatska je raj za prljavi novac
Iako su svi saborski klubovi podržali prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, oporbenjaci tvrde da RH gotovo ništa ne čini na suzbijanju pranja novca….

Organizirani kriminal mora biti uništen
Napad na Duška Miljuša promijenio je model djelovanja organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Šefovi raznih kriminalnih grupa dosad su ubijali i premlaćivali jedni druge. Kada bi i napali “civile”, dakle, ljude izvan njihova miljea, ti napadi nikada nisu bili ni blizu smrtonosnim posljedicama…

Kancerogena korupcija i politička prostitucija

HSS će definitivno učvrstiti vlast mafije koja je dobila državu
Cijela ova maškarada i politički cirkus oko formiranja nove vlade, samo je podlačko trgovanje foteljama i položajima u kojoj će se trgovini potvrditi ona narodna da je politika kurva. Sve farse o programima i koalicijskom sporazumu brzo su postale dugoročna vizija koja će se kao i do sada žrtvovati za interese političkog kupleraja, kojem je cilj vlast i privilegije koje ta vlast pruža. Hrvatska je oduvijek bila raj za izdajnike pa tako je i sada tu ulogu na sebe preuzeo HSS i njen predvodnik Friščić, koji je mišljenja sam izdao svoje birače.

NAŽALOST, OVO JE SAMO MANJI DIO. DA LI MI NETKO MOŽE NAVESTI SAMO 5 NASLOVA KOJI POZITIVNO GOVORE O HRVATSKOJ??????
tomislav
21.6.2009. 5:51
To što Danica navodi u vezi gornjeg članka je recimo tako na državnom nivou gdje obićni čovjek ne može ništa sa svojim utjecajem. Ali trebali bi probati moje muke tog gradjanina obićnog kojem je istekla osobna, pa putovnica koji obilazi mnoge šaltere i skuplja masu dokumenata da bi osvježio svoj građanski status. Koji je to sarkazam, koje uvrede, koje ciničko ismijavanje, kao vidi glupana ne zna se snaći, ne zna i tko mu je kriv kaže jedna pravnica, ja ga učim lagati za njegovu korist a on pita gluposti. Ili, ne mogu Vas primiti do slijedećeg 20. jer idem na godišnji i sve se zaključava, ili, pa tko Vas je uopće zvao da dođete itd itd. I zaista nije mi jasno tko će na tim šalterima napraviti pospremanje da bi nas Unija prihvatila kao zrele partnere čija uprava služi građanima a ne oni njoj za ismijavanje.
A u ZET-u preko mikrofona vozač putniku ,kaj se pravis bedasta kaj ne znas citati, kao odgovor na pitanje koju tipku pritisnuti da se otvore vrata, a građanin pokorni odgovara sa oprostite nisam vidjela. Zar i to ide u Uniju? Ako ide onda buy buy Unija jer USA će biti preprejaka za tvoje male EU državice.
Danica
20.6.2009. 23:10
Nitko ne zna kako ćemo iz blata korupcije ako joj glavu čine najutjecajniji političari pa i premijer Sanader!??? Ma, koja Slovenija blokira pregovores EU! Iako toga ima i u EU ovoi što se zbivanja u Hrvatskoj neprihvatljivo za EU i oni neće ne Hrvatsku nego korumpiranu političku "elitu" i hrvatsku, opasnu mafiju!Zemlja i država koje počivaju na, dijelom, ratnom zločinu, nepoštenoj privatizaciji,i toleriraju nepravde i mafiju, nije dobro došla u EU! Pa, koprcajmo se u kalu svom a oni kojji su pokušali otkloniti ga pišući o korupciji, trebaju biti ignorirani ili nezaposleni! Bravo Appelt, bravo Faber - vi ste hrvatski zmajevi i vi volite Hrvatsku. Lopovi, ma tko to bio, ne vole je i rade protiv hrvatskih nacionalnih interesa!
grunf
20.6.2009. 20:40
Zastrašujuća je ponovna hrvatska šutnja nakon iznošenja neoborivih činjenica o korumpiranoj vlasti i sprezi s organiziranim kriminalom!Pojedinci koji su hrabri i moralni prolaze poput gospodina Appelta i gospodina Fabera!


Još iz kategorije Komentar