Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Zašto se ubio pročelnik u gradskoj upravi, jedan od najvažnijih suradnika gradonačelnika Kirina?

  Goran Gazdek           04.06.2019.         18673 pogleda
Zašto se ubio pročelnik u gradskoj upravi, jedan od najvažnijih suradnika gradonačelnika Kirina?

Samoubojstvo jest osobni čin o kojem vrijede posebna pravila izvještavanja javnosti regulirana Kodeksom časti Hrvatskog novinarskog društva čega se većina novinara uglavnom pridržava, ali kada je u pitanju javna osoba koja je živjela na račun poreznih obveznika i visokom dužnosniku, odgovornom za najvažniji resor lokalnoj upravi, onda postoje iznimke.

Kodeks časti kaže da se posebna pozornost, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima te da novinar treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.

Nadalje, Kodeks propisuje da se vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru, uz poseban obzir kad je riječ o djeci. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubojstvima.

Dakle, ovdje je riječ o JAVNOM INTERESU i to je jedini razlog, uz svo suosjećanje s obitelji i rodbinom, propitkivanja zašto je Siniša Palm (37), pročelnik za gospodarstvo i financije digao ruku na sebe i to samo nekoliko sati nakon što su ga udaljili iz službe zbog navodnih počinjenja više kaznenih djela na račun Proračuna Grada Virovitice. 

„Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka“, izjavio je gradonačelnik Ivica Kirin i objavio je  na službenoj stanici Grada Virovitice.

Ništa više od toga, pa čak ni to, nije želio ponoviti u kamere i mikrofone niti išta komentirati zainteresiranim novinarima.

Istri dan, 3. lipnja objavljena je i službena, vrlo hladno intonirana vijest da je njihov kolega „tragično preminuo“. Ni traga suosjećajnosti u tih par redaka, izuzev otrcane fraze „ispraćaj dragog i neprežaljenog pokojnika“.

Nikada se još nije dogodilo da nekoga istog trena, bez da završe istražne radnje policije i DORH-a i na kraju sudskog pravorijeka udalje iz službe. Na kraju gradonačelnik Kirin ima na leđima težak i vrlo neugodan slučaj Fimi medije pa obnaša dužnost gradonačelnika.

Nitko se u ime gradske uprave, mjesta gdje je do nedavno radio nije obratio skupu na posljednjem ispričaju na Grdaskom groblju u Virovitici gdje pokopoan danas poslije podne. Nitko od njih, kažu nam Sinišini prijatelji, nije došao na verestovanje, izraziti sućut obitelji.

Na naš upit o događaju koji je sasvim sigurno od interesa javnosti glasnogovornik policije Josip Štajdohar prvo je rekao da oni ne izvještavaju o samoubojstvima (što je sasvim razumljivo ako tema nije od javnog interesa) i odgovorio protupitanjem, odnosno nešto kao sasvim osobnom tvrdnjom: „Ne znam zašto bi javnost bila uznemirena“.

Ni Kirin, ni policijski glasnogovrnik nisu tu da određuju što jest, a što nije od javnog interesa nego da odgovaraju na sasvim normalna i logična pitanja u skladu sa zakonima i ovlastima. Nitko od njih nije ni tražio ništa više.

Javnost je itekako uznemirena glasinama koje mogu i ne moraju biti točne, a stvaraju se zato što nema vjerodostojnih informacija. Glasnogovornik policije izjavljuje da su tek na početku izvida pa ne želi govoriti niti o razlozima zbog čega se izvidi uopće provode, a gradonačelnik se poziva na tajnost, iako kod javnih financija i transparentnosti na koju se tako često poziva, tajnosti ne smjelo biti. Kirin to jako dobro zna, ali opet se, po tko zna koji put pravi grbav.

A dok javnost ne dobije bilo što službeno pričat će ulica, a ona veli, pozivajući se na neslužbene izvore, insajdere i zviždače iz gradske uprave, da je riječ o 17 milijuna kuna manjka u gradskom proračunu.

Ako je to istina, riječ je velikom novcu, skoro četvrtina izvornog proračuna Grada Virovitice.

Svi koji su ga poznavali tvrde da je Siniša bio izuzetno miran, staložen i dobar čovjek. Čude se odakle uopće u politici i ne vjeruju da bi tako nešto bio u stanju učiniti.

„Bio je na takvoj poziciji da niti jedan zarez nije mogao napisati bez da mu šefovi ti nisu rekli. Svaki put kada bi na govornici išao nešto reći bio je nedorečen pa su ga išli nadopunjavati i pojašnjavati. Bio je tipični vojnik partije, bez svog stava. Spojili su gospodarstvo i financije u jedan resor, bio je drugi čovjek do Kirina ali to je za njega očito bilo previše“, kaže jedan član Gradskog vijeća iz redova oporbe.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mara Schino
5.6.2019. 15:12
Iskrena sućut obitelji.
Vislav Horvat
4.6.2019. 22:52
Ne mogu vjerovati. :(
Počivaj u miru.
Pametni
4.6.2019. 20:49
Sućut obitelji i rodbini , pretužna vijest!


Još iz kategorije Dossier Palm