Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Promet

Zašto Podravka s virovitičkog željezničkog kolodvora kreće gotovo sat vremena kasnije?

  Goran Gazdek           22.01.2023.         4664 pogleda
Zašto Podravka s virovitičkog željezničkog kolodvora kreće gotovo sat vremena kasnije?

Stupanjem na snagu novoga voznog reda Hrvatskih željeznica (11. prosinca 2022.) vlak 580 (Podravka) s virovitičkog kolodvora više ne kreće u 7:33 kako smo navikli, već gotovo sat vremena kasnije – u 8.25. Taj vlak je kretao oko pola osam, minutu ranije ili kasnije, a u Zagreb dolazio oko 10 sati i bio vrlo povoljan za poslovne ljude, studente i sve one koji moraju na pretrage ili kontrole u neku od zagrebačkih bolnica. Sada dolazi tek u 11.01 zbog čega putnici opravdano negoduju.

Podravka je iz Osijeka kretala u 5:20, a po novom redu vožnje u 5:42. Od polaznog do odredišnog kolodvora sada joj treba 5 sati i 19 minuta. Ako ne kasni! Zanimalo nas je zašto kreće kasnije. „U voznom redu 2022./2023. vlak 580 iz Osijeka polazi kasnije zbog mimoilaženja s drugim vlakovima na jednokolosiječnoj pruzi“, odgovorili su nam kratko iz Hrvatskih željeznica i osvrnuli na sporost. „Brzina prometovanja vlakova na relaciji Osijek – Koprivnica smanjena je zbog stanja željezničke infrastrukture“.

A na primjedbu da Podravka dolazi kasno u metropolu hladno su savjetovali: „Za raniji dolazak u Zagreb putnici iz Virovitice mogu koristiti vlakove 786 s dolaskom u Zagreb u 7.12 sati i 982 s dolaskom u Zagreb u 8.53 sati“.    

Podravka je, prisjetimo se, u ono mračno jugoslavensko doba jednoumlja, bio moderni poslovni vlak prvog razreda s vagon restoranom i stjuardesom koja je putnicima donosila kavu ili čaj i novine (Glas Slavonije), sve uračunato u cijenu karte. Iz Osijeka je kretala u 5:40, iz Virovitice u 7:16, a u Zagreb bi stizala u 9:15. U pravilu nije kasnila, imala je prednost na jednokolosiječnoj pruzi. Stajala bi tek u Našicama, Slatini, Virovitici, Đurđevci i Koprivnici. Danas staje još i u Bizovcu, Đurđenovcu, Čačincima, Pitomači, Križevcima i Vrbovcu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet