Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Blog urednika

Zašto je bilo potrebno 24 sata da dobijemo odgovor koliko imamo respiratora i bolničkih kreveta za oboljele od korone?

  Goran Gazdek/foto Kristijan Toplak           03.04.2020.         3635 pogleda
Zašto je bilo potrebno 24 sata da dobijemo odgovor koliko imamo respiratora i bolničkih kreveta za oboljele od korone?

Dvadeset i četiri sata bilo je potrebno ravnatelju Opće bolnice Virovitica Dinku Blaževiću da odgovori na dva vrlo jednostavna i konkretna pitanja kolege Tonina Rađenovića s Radio Orahovice: Koliko je županijska bolnica u Virovitici spremna za prihvat najtežih bolesnika? Koliki je kapacitet i s koliko, ako ih ima, respiratora bolnica raspolaže?

Gospodin Blažević jučer je (četvrtak, 2. travnja) odgovorio ovako:

 • Opća bolnica Virovitica raspolaže sa onoliko kapaciteta koliko to u ovoj situaciji bude potrebno. Dakle mi smo spremni prihvatiti sve one pacijente kojima je dijagnosticiran covid 19 i na taj način zbrinuti. Po odluci Ministarstva zdravstva u kojoj je organizacijski postavljeno da svi pacijenti s blagim ili srednjim simptomima bolest se zbrinjavaju u županijskim bolnicama, dok oni s težim simptomima se zbrinjavaju u regionalnim respiracijskim centrima. U slučaju pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije , pacijenti pripadaju respiracijskom centru KBC Osijek. Svi oni kojim je potreban respirator bit će transportirani u Osijek. Što se tiče pružanje skrbi pacijentima u prvom redu težih oblika covid 19 mi raspolažemo s dovoljnim brojem respiratora u Općoj bolnici Virovitica, a kao što sam rekao ukoliko bude više bit će transportirani u Osijek.

„Bolnica raspolaže sa onoliko kapaciteta koliko to u ovoj situaciji bude potrebno“ i „raspolažemo s dovoljnim brojem respiratora“ nisu odgovori.

Onoliko, ovoliko, određeno, dovoljno, nekoliko, oko, cirka, približno i ne znam kojim sve riječima pribjegavaju oni koji iz nekog razloga nešto prikrivaju, muljaju i skrivaju, u javnoj su komunikaciji, kad se od njih traže konkretne stvari, neprihvatljive.

Koliko je to dovoljno?  Dva, dvadeset ili dvije stotine kreveta?

Prvo sam pomislio da je pitanje gospodina Blaževića iznenadilo jer možda nije računao na njega, ali sam to vrlo brzo otklonio. Pa on je ravnatelj, taj bi podatak trebao izbacit iz rukava u svako doba ili noći.

Viberom sam na to upozorio stožer koji organizira konferenciju za novinare, ali je poruka došla prekasno. Ili je možda bila ignorirana?

Potom sam gospodinu Blaževiću poslao SMS poruku zamolivši da konkretno odgovori na pitanje jer ono što je izgovorio na presici bilo neodređeno. Nakon pola sata stiže odgovor da pitanje pošaljem mailom i da će odgovoriti "u najkraćem roku u kojem mi obaveze dopuste odgovoriti“.

Klasičan način vrdanja odgovornih izvora na konkretna novinarske upite. Jer je komotno mogao odgovoriti i SMS-om ili pozivom. Ali, navikao sam na to pa se ne bunim.

U 13:57 šaljem mail s istim pitanjem. Odgovor stiže u 14:30.

 • Na postavljeno pitanje na konferenciji za medije odgovorio sam kako bolnica raspolaže s dovoljnim brojem kapaciteta, što konkretno i znači upravo tako jer smo pratili naputak nadležnog ministarstva koje je to tražilo od nas. Naime, prema Odluci Ministarstva zdravstva o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenja medicinsko tehničke opreme i ostalih sredstava od 14. ožujka 2020. godine, da su zdravstvene ustanove dužne osigurati onoliko slobodnih kapaciteta, koliko to zahtjeva provedba mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti COVID 19 uzrokovane virusom SARS – CoV-2. 

  Pratimo razvoj epidemiološke situacije i do sada smo organizacijski bili uvijek „korak ispred“  s uvođenjem trijažnog kontejnera i kontejnera za pregled febrilnih pacijenata, tako da ćemo  sukladno razvoju epidemiološke situacije, ako bude trebalo i ako to budu tražile neke nove okolnosti, proširiti kapacitete namijenjene smještaju pacijenata s COVID 19, a sve s ciljem funkcije zbrinjavanja oboljelih.

  Važno je napomenuti da prema preporukama WHO-a, oboljeli od COVID-a 19 s klinički blagim simptomima bolesti ostaju u kućnoj samoizolaciji, srednji i srednje teški pacijenti se hospitaliziraju, dok će pacijenti s teškim simptomima bolesti koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju biti transportirani u regionalno organizirane respiracijske centre u našem slučaju respiracijski centar u Osijeku.  Za nekoliko pacijenata kojima će zbog razvoja COVID 19 bolesti biti potrebni imamo raspoložive respiratore, međutim raspoložive respiratore koriste i drugi pacijenti kojima je potrebna mehanička ventilacija, a nisu zaraženi COVID 19. Trenutno, u Općoj bolnici Virovitica nema niti jedne osobe oboljele od bolesti COVID 19, jer se, trenutno dvije oboljele osobe, zbog lakše kliničke slike, nalaze u kućnoj samoizolaciji. Trenutno nitko od liječnika zaposlenika OB Virovitica nije u samoizolaciji.

  Vjerujem da ćete biti zadovoljni odgovorima na postavljena mi pitanja.

Nisam!

Opet nema traženih podatka pa se zahvaljujem i napominjem da ću ih potražiti na drugom mjestu.

Pomislio sam, možda je to neka tajna, iako tajni ne bi smjelo biti jer se takve informacije moraju dijeliti s građanima, pa sam provjerio kako je to u Bjelovaru, Našicama, Koprivnici, Pakracu i Požegi.

Odgovore sam dobio (u roku) odmah.

Danas, u petak 3. travnja moje pitanje poslano Stožeru Viberom (od prije tri dana presice su on line, pratimo ih na Facebooku ili radiju zato pitanja tako šaljemo), uz opasku da su odgovori na ovo važno pitanje neodređeni i neodgovorni, glasilo je: Zašto mi u Virovitici ne možemo dobiti te podatke kad je u okolnim gradovima do njih lagano doći?

Pitanje nije pročitano u cijelosti (tu vidim mali problem on line konferencija za novinare iako je ovakav način organizacije razumljiv i podržavam ga)  pa nisam dobio odgovor zašto je tome tako. Začudilo me to jer su svi članovi stožera do jučer izuzetno transparentno, staloženo i strpljivo odgovarali na naša pitanja.

Gospodin Blažević je danas, iako ga to na ovoj presici nismo pitali, rekao sljedeće:

 • Jučer sam već odgovarao na ovo pitanje. U biti kao što sam i rekao, znači, prema mjerama , odnosno odluci Ministarstva zdravstva ,mjerama organizacije rada i mobilizacije u zdravstvenim ustanovama, sve zdravstvene ustanove su dužne osigurati onoliki broj kapaciteta koliko bude potrebno za zbrinjavanje oboljelih pacijenata od covid 19. Dakle, također sam rekao da i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, srednje i srednje teški simptomi bolesti zbrinjavat će se u županijskim bolnicama, dok blagi simptomi bolesti ostaju u kućnoj samoizolaciji, a teški simptomi bolesti, znači bolesnici koji imaju potrebe za mehaničkom ventilacijom bit će upućivani, transportirani u regionalne centre.

  Kao što sam jučer rekao za područje Virovitičko-podravske županije to je respiracijski centar pri KBC Osijek. Upravo za potrebe organizacije istog Opća bolnica Virovitica je dala tri respiratora do sada. Sedam respiratora za potrebe intenzivnog liječenja su Općoj bolnici Virovitica, dva respiratora za potrebe intenzivne su također na raspolaganju i dva mobilna respiratora u jedinici hitnog bolničkog prijema. Ti spomenuti respiratori nisu isključivo namijenjeni za zbrinjavanje potreba pacijenata oboljelih od covid 19, nego i za druge pacijente koji imaju potrebe za mehaničkom respiracijom.

  Također što se tiče sobnih kapaciteta, mi u ovom trenutku, obzirom na mjere Ministarstva zdravstva, imamo spremno tridesetak kreveta, što znači da u ovom momentu možemo zbrinuti 20 oboljelih od covid 19 i desetak kreveta za potrebe samoizolacije. Razvojem epidemiološke situacije u stanju smo u roku praktički nekoliko sati taj broj raspoloživih kreveta, udvostručiti ili čak utrostručiti.

Dakle, bilo je potrebno 24 sata i pet pitanja na tri platforme da dobijemo jednostavan i kratak odgovor na konkretno pitanje kolege Tonina: Imamo tridesetak kreveta te devet stacioniranih i dva mobilna respiratora.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Blog urednika