Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Poljoprivreda

Zašto država kažnjava poljoprivrednike zbog njezinog vlastitog propusta?

  sd           10.01.2023.         2300 pogleda
Zašto država kažnjava poljoprivrednike zbog njezinog vlastitog propusta?

Rat u Ukrajini i covid kriza pokazali su koliko je zapravo krhko tržište hrane i koliko je Europa ovisna o različitim uvozima, opskrbnim lancima itd. Za pretpostavit je da je to trebao biti poticaj našoj Vladi da konačno uredi našu poljoprivredu, poljoprivrednu proizvodnju, da ohrabri one koje još proizvode i ojača i da eventualno privuče nove ljude i nove domaće snage u poljoprivrednu proizvodnju. A osnovni resurs za poljoprivrednu proizvodnju je poljoprivredno zemljište.

"Upravo u dodjeli poljoprivrednog zemljišta vlada najveći kaos, a ono je osnovni preduvjet za bilo kakvu ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju i dugoročni odnos prema našim proizvođačima“ upozorio je potpredsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokrati i potpredsjednik stranke Socijaldemokrata Domagoj Hajduković, te objasnio: „Ova vlada, odnosno HDZ-ova vlada je dodjelu zemlje prebacila sa agencija i centraliziranog sustava na jedinice lokalne samouprave što se pokazalo kao potpuni promašaj. Naime, neke jedinice lokalne samouprave nisu nove natječaje za zakup zemlje raspisale od 2015. godine. Govorimo o tome da gotovo 10 godina nema novih natječaja. Tamo gdje natječaja nije bilo, poljoprivrednici koji su po starim natječajima dobili zemlju su je mogli nastaviti obrađivati do sljedećeg natječaja uz potvrde jedinica lokalne samouprave o tome. Međutim, u zadnje vrijeme inspektori izlaze na teren i pišu kazne tim poljoprivrednicima koji obrađuju zemlju koju doduše nisu dobili na natječaju jer novih natječaja nema. Tu leži paradoks da država kažnjava poljoprivrednike zbog njezinog vlastitog propusta".

Poljoprivrednici koji dobivaju kaznene prijave prema DORH-u imaju opciju ili se nagoditi sa sudom i na taj način odustati zapravo od zemljišta u budućnosti, ili plaćati kazne a do kada ne znaju ni oni sami, jer se ne zna kada će novi natječaj biti raspisan.

"Čak i ako se natječaji raspišu baš sada, u ovom trenutku i ako nema žalbi, te sve prođe glatko, do zaključenja natječaja potrebno je godinu i pol dana. Dakle, u najboljem slučaju poljoprivrednici bi još godinu i pol dana trebali plaćati kazne. A ono što je najgore jest da novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, odnosno njegove izmjene, govore o tome da ukoliko postoji neka negativna zabilježba – niste u prednosti prilikom dodjele poljoprivrednog zemljišta jer glavna prednost pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta je bila to da ste već prije da ste ga već prije koristili. Ako plaćate kazne dakle koristite zemljište ilegalno ili ako sudski odustanete od njega, odnosno nagodite se, niste u posjedu i u natječaju ste u natječaju se odmah zakinuti za određene bodove prilikom natječaja. Suvišno je govoriti o tome koliko je poljoprivredna proizvodnja bitna, posebice stočarima koji trebaju prehranjivati svoju stoku. Mnogi od njih se snalaze na različite načine, kupuju hranu na tržištu, što što povećava zapravo inpute i čini ih nekonkurentnima u odnosu na proizvode", rekao je Hajduković pa se zapitao: "Kome odgovara ovakvo stanje? Je li cilj zaista uništiti ono malo proizvođača što nam je ostalo?"

Socijaldemokrati apeliraju na Vladu da hitno nađe rješenje za ovaj problem gorući problem koji hitno treba rješavati! Vlada to može i mora riješiti jer što je alternativa? Moraju li poljoprivrednici plaćati kazne zbog propusta koja je učinila vlada, odnosno jedinice lokalne samouprave?“

 Uz taj aktualni i gorući problem o kojem je govorio zastupnik Hajduković, postoji dugoročni problem hrvatske poljoprivrede kojeg je apostrofirao zamjenik glavnog tajnika Socijaldemokrata Sebastijan Svat: „Hrvatska je izgubila 400 tisuća stanovnika, ali Hrvatska je izgubila i 400 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta koje se nekad obrađivalo, a više se ne obrađuje! Imajući u vidu da je poljoprivredno zemljište temeljni resurs proizvodnje hrane i poljoprivredne proizvodnje, gdje sve kreće i sve završava, pitam se šta radi naše ministarstvo? Ovih 400 tisuća hektara su samo hektari koji se u vrlo kratkom vremenu ponovno mogu staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje", rekao je Svat.

Nažalost, dodao je, mi već 31 godinu kao država nemamo središnji registar poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj, znači alat pomoću kojeg bi vidjeli s kojim resursima raspolažemo i s kojim resursima možemo raspolagati; koliko hrane možemo i kakvu hranu možemo proizvoditi.

"Koliko potencijalnog poljoprivrednog zemljišta ima u Republici Hrvatskoj? Nažalost to u ovom trenutku ne zna apsolutno nitko – što je poražavajuće. A što država radi? Država je stvorila problem i sad je krenula u kažnjavanje poljoprivrednika za problem koji je sama stvorila!

Ako poljoprivrednici odustanu, ako ne budu željeli plaćati kazne, dogodit će se da još 150 do 200 tisuća hektara koji su sad u obradi više neće biti obrađeni. Obratite pozornost na to što se događa u državi koja je gotovo nedostatna u svemu. Vodi li se na taj način ozbiljna poljoprivredna politika? Nažalost mi je 31 godinu u Hrvatskoj nemamo ozbiljnu poljoprivrednu politiku i zato nam se događa to što nam se događa. Vjerovalo se da će covid kriza i rat u Ukrajini, koji je pokazali kako je proizvodnja hrane pitanje nacionalne sigurnosti, potaknuti vladu da nešto učini u tom segmentu. Nažalost, nije se učinilo ništa. A ono s čim sad raspolažemo, nastoji se još dodatno uništiti, pa se postavlja pitanje u čijem interesu? Da bi još više uvozili hranu? Evidentno u interesu uvoznih lobija? Hrana koja se uvozi iz drugih zemalja ne može se usporediti s kvalitetnim hrvatskim proizvodom, a istovremeno se govori hrvatskom poljoprivredniku da je on nekonkurentan. Što je laž!

S ovog mjesta apeliramo, odnosno zahtijevamo, da ministarstvo poljoprivrede kroz mjere ruralnog razvoja krene što hitnije stavljanje u funkciju tih 400 tisuća hektara. Interes poljoprivrednika jest da im se pomogne da se poljoprivredno zemljište kroz mjere privedu svrsi. I da konačno krenemo prema većoj samodostatnosti, odnosno da budemo potpuno samodostatni u proizvodima u kojima to možemo biti. Sve drugo vodi u daljnji propast poljoprivrede i propast hrvatskog sela!“

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda