Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Malo soli

Zašto da slijedim Isusa?

  Željko Bošnjak/Malo soli           23.12.2010.         3408 pogleda
Zašto da slijedim Isusa?

Ako je vjerovati starim spisima, odnosno sljedbenicima koji su zapisivali usmenu predaju, onda je Krišna rekao da treba brbljati Gitu, Mojsije da treba upamtiti Toru, indijanski poglavica da treba poštovati prirodu, Konfucije da treba slijediti njegove koane (naučavanja u stihovima, izrekama). Jedino Isusu pripisuju riječi "Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe". Islamske sljedbenike neću citirati, jer im se širenje po svijetu ne tiče ideologije nego se svodi na seks i prijetnje. Razmnožavanjem osvajaju svijet, a bombama iskazuju ljubav. Dakle, zašto da slijedim baš Isusa? Evo nekoliko razloga, po Željku B.:

Pa, prema sljedbenicima koji su zapisivali usmenu predaju, Isus je, navodno, rekao "Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe". To je nevjerojatno nedostižni standard. Cilj ka kojemu treba težiti da se bude pravi čovjek. Sve ostalo je ofucano. Uzmimo za primjer Deset zapovijedi (spomenuto gornje načelo ne spada u Deset zapovijedi!). Tamo se nabraja kako štovati boga, kako ovo, kako ono... a nigdje zapovijesti o ropstvu, pedofiliji i silovanju, maltretiranju, čak deseta zapovijed izostavlja muškarce (gazde) iz rečenice "Ne poželi...", a žene (supruge) svrstava u stvari koje posjedujemo! Zato je Isus odabrao kao najveće zapovijedi one koje nisu unutar onih deset, već ih nadvisuju. Zato ni jedna vjerska zajednica to ne može održati, već samo pojedinci.

U svemu ostalome dobro nam je i bez suvremene interpretacije kršćanstva. Na primjer - bez deset zapovijedi možete donositi odluke temeljene na kontekstu situacije. Fundamentalistčki vjernik misli da ne smije lagati nikad, pa onda padne u glupu grešku zbog koje se poslije kaje, kad bližnji pogine. Ne-vjernik čak i laže za dobro svojeg bližnjeg!

Kada se dogodi potres ili cunami, ne-vjernici su već spremni pomoći žrtvama, jer su obrazovani toliko da znaju sve o prirodnim pojavama i nesrećama koje se događaju, ali fundamentalistčki vjernik najprije razmišlja što je tu božja volja, tko je kažnjeni grešnik, treba li se više moliti, itd. Bljak!

Nadalje, ako niste fundamentalistčki vjernik, vi možete stvarati prijateljstva sa svakim bez ikakve primisli hoće li vas te osobe odvući na zlo. Možete prihavatiti ljude kakvi jesu, možete gledati filmove onako kako su stvoreni - kao zabava - a da se ne pitate zašto će vaši novi drugačiji prijatelji stradati u paklenome ognju i je li vam Sotona smjestio neku zlu poruku u premijeri filma.

Kada ste slobodni od fundamentalističke vjere, vi možete odgajati svoje dijete da slobodno razmišlja i obrazuje se, te slobodno bira među religijama ili drugim ideologijama. Ako pripadate nekoj vjerskoj zajednici (bar od onih 38,000 kršćanskih) bit ćete na paklenim mukama kada vam dijete izrazi želju vjerovati kao netko drugi, a ne kao vi i vaša tradicija.

Zašto da slijedim Isusa? "Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe" - to je načelo koje transcendira sva stoljeća, sve religije, nadahnjuje čak i ateiste. Jedini pravi moralni zakon, savršen da mu nema prigovora. Jedini koji osjećam da ne mogu dosegnuti, i zato mi je izazov, zato mu dajem čast. I ne drži ga točno nitko od deklariranih vjernika. Vjerujte mi. Cijele crkve koje se busaju u prsa da im je dodijeljena posebna misija posljednjeg vremena padaju na testu toga načela! Vođe su im najamnici i lopovi, a vjernici su zbunjeni i žrtve. Jedu i satiru jedni druge u borbi za opstanak, provodeći sva druga "pravila" Biblije, ali "Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe" ne, nikako!

Ako u svome životu težite pravilu "Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe" onda pripadate nevidljivoj crkvi posljednjeg vremena i svih vremena. Ja se trudim pobjeći od vjerskih dogmi (od 38,000 njih...), ali od ove se ne može pobjeći. Zato i ja, na neki način, slijedim Isusa. Samo zato. Neizbježno je biti čovjek, neizbježno je imati razum, dakle neizbježno je težiti altruizmu kao posljednjem mehanizmu opstanka, neizbježno je ljubiti svog bližnjeg kao samog sebe ako želim dobro. Da na kraju kažem AMEN?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Davor
5.2.2011. 10:40
Bio mi je užitak čitati članak. Izvrsno!
ČVARAK
24.12.2010. 10:25
Željko ....ostavio si čovjeka koji inače ne zatvara usta ili ne sklida prste sa tipkovnice i bez riječi i bez ideje ,,,što i kako prokomentirati....jedino što mogu je reći SVAKA ČAST.....kao da si ušao u moje misli...``ljubi bližnjeg svog,kao samoga sebe
Nadam se da će više, mnogo ljudi,građana Lijepe naše, ovo pročitati i poslušati riječi Isusove...
Erinije
24.12.2010. 9:12
Najsmješnije mi je kada se priča o bezuvjetnoj i beskonačnoj ljubavi,
ali ako nisi dovoljno dobar (deset zapovijedi) biti ćeš otpisan.... hmmm


Još iz kategorije Malo soliVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.