Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Zaštitimo najmanjeg guštera u Hrvatskoj

        05.10.2013.         2907 pogleda
Zaštitimo najmanjeg guštera u Hrvatskoj

Na području Parka prirode Papuk na brdu Turjak slijedom smjernica za zaštitu staništa i predviđenih aktivnosti u 2013. godini, 10.listopada. 2013. s početkom u 10 sati  održati akcija uklanjanja samoniklih stabala crnog bora (Pinus nigra Arnold) s ciljem zaštite i očuvanja ivanjskog rovaša (Ablepharus kitaibelli Bibron & Bory 1833), najmanjeg guštera u Hrvatskoj.

Vrsta Ablepharus kitaibelli Bibron & Bory 1833, ivanjski rovaš, najmanji je gušter u Hrvatskoj, a na području PP Papuk otkriven je 2008. godine. Osim na području Parka prirode Papuk, ivanjski rovaš je zabilježen još samo na području Iloka.

Na osnovu provedenih višegodišnjih istraživanja od strane Dušana Jelića i Hrvatskog herpetološkog društva (Hyla) dobili smo kvalitetni areal rasprostranjenja ove vrste na području Turjaka sa smjernicama za očuvanje i unaprjeđenje staništa. Ono uključuje kontrolirano uklanjanje samoniklih stabala crnog bora (Pinus nigra Arnold) sa vršnog dijela Turjaka koje izrazito negativno utječe na stanište koje preferira ivanjski rovaš.

Ovogodišnja akcija nastavak je na akciju iz 2011. godine kada je uklonjeno 20 stabala crnog bora što se pokazalo kao učinkovita zaštita ovog rijetkog guštera.

S obzirom da se radi o strogo zaštićenoj i ugroženoj vrsti guštera, te o zahvatu na zaštićenom području, u akciju će biti uključeni JU PP Papuk, glavni voditelj projekta Dušan Jelić, Šumarija Velika i učenici Katoličke gimnazije s prof. Franom Barišićem.

Uz samu akciju sječe borova, učenici će sa profesorom skupiti žireve hrasta medunca i zasaditi ih kako bi proširili hrast medunac u čijem sloju listinca ivanjski rovaš pronalazi savršeni dom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija