Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Politika

Žarković zatražio nadzor nad neprovođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

        09.07.2009.         2001 pogleda
Žarković zatražio nadzor nad neprovođenjem  Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Staniša Žarković  zatražio je nadzor nad neprovođenjem  Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina od strane Skupštine Virovitičko-podravske županije. Dopis je dostavio Sektoru za lokalnu i područnu samoupravu u Ministarstvu uprave, predsjedniku Skupštine Virovitičko-podravske županije, Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Sabora RH i  Savjetu za nacionalne manjine.

Žarković piše: Pred nama je usklađivanje statuta jedinica lokalne i područne samouprave. Ovom prilikom Vam želim skrenuti pažnju na jedan jako loš način usklađivanja Statuta i to u Virovitičko-podravskoj županiji pri čemu su grubo kršena  prava nacionalnih manjina propisana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.  Bojim se da će takvu praksu slijediti i druge županije pa Vas ovom prilikom pozivam da poništite Statut Virovitičko-podravske županije.  Kao relativno dobar primjer istakao bi Osječko-baranjsku županiju i njihovo usklađivanje Statuta.

Prema odredbama članka 25. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (N.N. 109/07) prestaju vrijediti odredbe statuta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje se odnose na izbor općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovih zamjenika, te općinskog, gradskog i županijskog poglavarstva, odnosno odredbe statuta koje se tiču povjerenja i raz­rješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana, te druge odredbe statuta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su suprotne odredbama ovoga Zakona.

Razlog za promjenu Statuta Županije leži u pravnoj činjenici da je spomenutim Zakonom bitno izmijenjen sadržaj , pravna narav i ustrojstvo izvršnog dijela Županije slijedom čega je dio Statuta koji je uređivao ova pitanja prestao vrijediti te da je odredom članka 24. toga Zakona propisan rok od 90 dana od njegova stupanja na snagu za usklađivanje statuta i drugih općih akata jedinica lokalne i područne samouprave sa odredbama ovog Zakona.  

Naime, dosadašnje stanje u Virovitičko-podravskoj županiji  u kojoj  prema Popisu stanovništva pripadnici srpske nacionalne manjine sudjeluju sa 7.08%  (6.612 Srba u ukupno 93.389 stanovnika) te je u Županijskoj skupštini koja broji 41 vijećnika ,ova  manjina zastupljena je sa 2 pripadnika . U  zadnjem potvrđenom Popisu birača sa parlamentarnih izbora 2007. godine  u Županiji je bilo evidentirano 86.104  birača od čega  Srba 9.532  odnosno 11,07  %., a što bi  u konkretnom slučaju  određivalo da se u Županijsku skupštinu predstavnici  srpske nacionalne manjine  trebaju biti zastupljeni sa 4 vijećnika.

Na trećoj  sjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije , održanoj  03.07.09.  izmijenjen je  i dopunjen Statut Virovitičko-podravske županije ali samo u onom dijelu koji govori o participaciju srpske nacionalne manjine u Skupštini Virovitičko-podravske županije ali ne i u njezinoj izvršnoj vlasti..  

Prema  Zakonu  o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj  (regionalnoj )

samoupravi u  jedinicama lokalne samouprave u kojim pripadnici nacionalne manjine ostvaruju pravo na  razmjernu zastupljenost  u predstavničkom tijelu  jedinice lokalne samouprave ,  jedan zamjenik općinskog načelnika, gradonačelnika i župana  mora biti iz redova nacionalne manjine ,a  što se mora odrediti  statutom  jedinica lokalne i područne samouprave.

Pošto je evidentno da je  u  Skupštini Virovitičko-podravske županije broj vijećnika srpske nacionalne manjine određen proporcionalno, koristeći  kao bazni podatak Popis birača, srpska nacionalna manjina ima pravo na učešće u izvršnoj vlasti a što treba po istom zakonu uskladiti sa Statutom  predstavničkog tijela. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zzzz
25.7.2009. 16:44
Istina je , samo kako to sada popraviti?????
janez
22.7.2009. 11:47
Meni se sve čini da se vraćamo u devedesete godine , godine mraka civilizacije i propasti morala. To su vremena kad sve ono što je ne čisto ispliva kao kanalizacija. To je vrijeme, kome smo svijedoci, kad su se ubijali ljudi , kad su bili vezani eksplozivom , kad su se osobe koje se ne znaju ni danas potpisati bogatile a mi smo svi šutili.
Ovo je društvo građeno na svim tim izopačenostima i kako očekivati nešto dobro.
tomislav
12.7.2009. 7:52
Kad bi i službenima nomenklatura dijelila etnicitet od političkog hrvatstva na koje svaki građanin ima pravo a kako je to jasno naveo Ladno pivo svima bi nam život bio lakši, ali zato baš neće jer lakse je varati i vladati sa zbunjenim narodom nego prosvječenim.
Zato bi svakom trebalo omogučiti da pod rubriku nacionalnost upiše Hrvat a kom je drago da pod etnicitet piše zavisno od matematike tj. zbroja krvnog zrnja a tu bi već laboranti drakule što vade krv imali dobru priliku da nešto zarade, a ne da ovako umjesto važnim pitanjima koje Vlada treba rješavati mi diskutiramo jel Jaca kosor il vlaisavljević. Šta bi rekli Baranjci gdje je u etničkom smislu jedna tigrova koža, oni bi trebali svaki dan voditi građanski rat?
Sve je to zato jer nas vodi balkanska stoka i ništa više. S t o k a !!!
U vezi recesije jasno vidim svojim očima da je HR goblenska kukltura otkopirala zapad do nemogućih granica, gdje se god moglo, a to naravno jbčki košta i sad nema para da se to vraća pa eto rebalansa, eto recesije na balkanski način, nije se mislilo koliki je gunj da se čovjek može pokriti. Koliko je samo mobile providera da se još ni sad ne mogu snaći a za samo 4 milijuna ljudi, koliko novih poslovnih zgrada idući prema V Gorici (vjerujem našijenci from BiH) koliko svega a sad tko će to da plati, penzići sa svojim bijednim mkrovinama. Koja megalomanija i eto ti gap i gaps! Empathy, sympathy Ladno pivo, za koga i prema kome!?
ladno pivo
11.7.2009. 22:25
Vjerojatno ovako:

Internetskim stranicama već brboće smrdljiva kloaka najgorih difamacija, odjednom mnogi portali otkrivaju da je njeno djevojačko prezime Vlaisavljević, a na to horde forumaških kopitara dopisuju da ju je odgojio stric koji je bio četnički vojvoda s Papuka, da se krstila u katoličkoj crkvi tek 1995, nakon što je prethodno bila članica komunističkog Pokreta za Jugoslaviju, i što sve ne. Zasad nema dokaza da ovo orkestrira HDZ-ova desnica, ali valjda ne treba dokazivati da ni ona ne gleda na izbor Jadranke Kosor kao na civilizacijsko dostignuće, nego bijesno pišti što je na čelo hrvatske Vlade prvi put došao netko tko nije etnički nego politički Hrvat.

Uostalom, ne tako davno Andrija Hebrang otkrio je da jedan od najpoznatijih hrvatskih televizijskih urednika Zoran Šprajc zapravo Srbin Jovanović, pa ako se nešto zbilja "zagužva", Hebrang junior očito ne bi imao nekih moralnih problema oko toga da se okiti još jednim "srpskim skalpom". To je i sam dokazao, davši samo dan nakon Sanaderove ostavke intervju NIN-u, u kojem je gotovo toplim riječima govorio o Maksu Luburiću kao borcu za hrvatske interese, istina borcu s malo nezgodnim, zločinačkim metodama. I dosad je Hebrang govorio ovakve ludosti, pokazujući isto toliko empatije i za Luburićevog nasljednika u Jasenovcu Dinka Šakića, ali nikada kao nominirani HDZ-ov kandidat na predsjedničkim izborima, i sada samo treba pomno pratiti dokle će ovaj sunovrat vladajuće stranke ići.

Ako se ta kandidatura realizira unatoč Hebrangovim simpatijama za Luburića, bit će to razlog za grozne strepnje. A ako se realizira baš zahvaljujući tim simpatijama, strepnje će se obistiniti.
zzzz
11.7.2009. 11:46
Kako Žarković komentira ovo?

Cyberfašisti protiv "Srpkinje" Kosor

nevine pripadnike tih Drugih.
To zadovoljava osnovni smisao onoga zbog čega su ugradili svoje kanalizacijske cijevi u internetsku mrežu, kojima kola jedina misao koja ispunjava glave ovih moralnih idiota. Za njih su ti Drugi biološki otpad ljudskog roda već od trenutka začeća u majčinoj utrobi i ta nastrana fiksacija koju ne poznaju druge biološke vrste, njih upravo orgastički ispunjava. Na tome je izrasla i cijela propagandna industrija mržnje, ali samo zahvaljujući tome što je zaštićena armiranim betonom anonimnosti (u otvorenijim cyber formama kao Facebook toga praktički nema, ili ima u puno manjoj mjeri).
To će reći, žao mi je što ću ih razočarati, da ti naši cyberfašisti nisu intelektualno dorasli čak ni da budu pravi naci-fašisti. Jer, izvorni nacizam prezirao je anonimnost, o čemu dovoljno govori da je otvaranje prvog nacističkog logora Dachau uredno objavljeno u njemačkim novinama. Prezirao je i propagandu, štoviše ona je prema Židovima bila čak strogo zabranjena, jer se smatralo da se njih nema što uvjeravati u krivicu, dovoljno je da su nju pravodobno uvidjeli njemački arijevci.

Prvo zrno konfuzije posijao je njihov duhovni otac Tuđman
Sve je tu, dakle, bilo zapojasano u konzistentnu cjelinu, kao u nekakvoj enciklopediji zla, i to, ako nije neumjesno reći, čak zaslužuje nekakav respekt. Kod nas se, međutim, internetski naci-fašizam rađa u kućnoj radinosti koja raspolaže neiscrpnim sirovinskim zalihama mržnje, ali joj, srećom, nedostaje pameti i hrabrosti da od toga napravi suvislo zaokruženi proizvod. Hendikepira ih što je prvo zrno konfuzije posijao njihov duhovni otac Tuđman. Pripremajući se da preuzme vlast, odvažno je izvalio da mu supruga srećom nije ni Srpkinja ni Židovka, da bi zatim zašutio i podvio rep kada je otkriveno da mu se preko voljene kćeri uselio u obiteljsko gnijezdo baš jedan Srbin.

Bumerang bačen prema onima koje je on i u svojim knjigama označio kao glavne prepreke stvaranju hrvatske države (Srbi izravno, a Židovi neizravno zbog svog kozmopolitizma), vratio mu se, dakle, u lice i to sve do danas boli. Poslije toga, duh koji je on pustio iz boce nije se imao za što čvrsto primiti, a kada se zatim razdivljao u cyber džungli potpuno je izgubio kompas i sada ga već vidimo da vrišti i protiv svog roditelja. Vrha HDZ-a. Tako upravo prisustvujemo razapinjanju Jadranke Kosor, koju internetski forumi "demaskiraju" kao rođenu Vlaisavljević, odgojenu nigdje drugdje nego u kući strica četničkog vojvode i PREKRŠTENA u KATOLIČKU VJERU tek polovicom DEVEDESETIH.

Ukratko kao "četnikušu" i zmiju ljuticu u njedrima hrvatske državne vlasti. I dok se cyberfašisti, koji očito progovaraju i u ime radikalnih desničara u HDZ, nemilice ostrvljuju na nju, vrh stranke, znakovito, šuti. Jasno je zašto. Znaju ondje da su baš oni pustili iz boce ovog zloduha, pa zato sada ne mogu braniti ni Srpkinju koja to nije (a nije dok god se Kosor slobodnom voljom izjašnjava kao Hrvatica). A onda i zato što je taj vrh potpuno nespreman da prihvati kao civilizacijsko dostignuće da na čelo države, a sačuvaj bože stranke, dođe Srpkinja koja bi to doista i bila.

Okolnosti su danas ipak drukčije
Ovu zatečenost i konfuziju sigurno treba objasniti i Sanaderovim odlaskom, dok cyberfašistima koji su se nakon tog odlaska i okomili na Kosor nedostaje invencije da ovo uklope u šemu koja je bila omiljena devedesetih. Tada se navodna demokratičnost NDH branila izmišljenom tvrdnjom da je Pavelićeva supruga Mara bila Židovka, te nategnutom teorijom da je to bio i jedan od prvih do njega Dido Kvaternik. Doduše, sve kada bi se i htjelo to sada ne bi bilo moguće.
Izmišljotine da su Mara i Dido bili Židovi imala je smisao u tome da se pokaže kako su progon svojih sunarodnjaka organizirali sami Židovi u vlasti i pri vlasti (što se, modificirano, provlačilo i kroz Tuđmanova Bespuća, zbog čega su ga izvana prisilili da to izbaci iz knjige). E, sad, primijeniti to na Kosor, nisu u stanju isfabricirati ni najmaštovitiji cyberfašisti. Jer, ona je ratnih 1991-95 još novinarila na Radiju, a tek zatim se uključila u politiku. Ali, sve da je i bilo drukčije, da je u vlast ušla i prije, to bi teško prošlo, jer su, srećom, okolnosti danas ipak drukčije.


Tomo
11.7.2009. 1:22
I jesam ... nažalost
xxll
10.7.2009. 13:45
DOKAZ 2:
`Milijuni na tajnim računima HDZ-a`

Analizirajući ostavku Ive Sanadera, Jeffrey Kuhner, komentator Washington Timesa i žestoki kritičar HDZ-a tvrdi da bi Sanadera i njegove suradnike trebalo procesuirati.

"Sanader je malom balkanskom zemljom vladao čvrstom rukom. Izabran 2003. i reizabran 2007. godine, pretvorio je bivšu jugoslavensku republiku u gangstersku zemlju", piše Kuhner, nastavljajući kako je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica poptuno uništila demokratske institucije u zemlji.

BEZ DEMOKRACIJE NEMA NITI OPORBE, A DANAS SE OVAJ REŽIM U POGLEDU DEMOKRACIJE USPOREĐUJE S REŽIMIMA U KINI, S. KOREJI, IRANU....

"Režim gospodina Sanadera kontrolira većinu medija, uključujući i državnu televiziju i vodeće hrvatske dnevne listove. Nekoliko preostalih neovisnih glasova i novinara se sutavno zastraušuje ili su već mrtvi", piše Kuhner u svom osvrtu.

"Najstrašnije i najopasnije Sanaderovo naslijeđe je sveprisutna korupcija kojom je premreženo hrvatsko gospodarstvo. On i HDZ-ova elita opljačkali su javna dobra države, obogatili su se kroz proces sumnjive privatizacije i pljačku javnih financija",

Kaže da HDZ na više od 80 tajnih bankovnih računa u Austriji drži više od 500 milijuna dolara.

"Tijekom mandata Sanader je nagomilao ogromno bogatstvo, uključujući ilegalno stečena dobra, elegantnu vilu i kolekciju luksuznih satova vrijednih više od 200.000 dolara",

ZAR BI OPORBA TREBALA ISPITIVATI IMOVINU HDZ-OVACA I TAJNE RAČUNE HDZ-A PO SVIJETU????

SJETIMO SE UVOĐENJE OIB-A, ŠUKER JE IZJAVIO DA ZA 6 MJESECI, PAZITE 6 MJESECI I TO PRIJE VIŠE OD GODINU DANA DA ĆE SVI LOPOVI I KRIMINALCI BITI PROCESUIRANI????????

A ŠTO IMAO DANAS? ZAPADNI MEDIJI PIŠU O IMOVINI POJEDINACA U HRVATSKOJ?? A ŠTO RADI ŠUKER I OIB????? I ZAŠTO SE TOLIKA LOVA ULUPALA ZA UVOĐENJA OIB-A????
xxll
10.7.2009. 13:26
A tko sluša oporbu i uvažava, HDZ - MA MOŠ MISLITI. SVA OPORBA JE NA PREDZADNJOJ SJEDNICI U ZNAK PROTESTA NAPUSTILA SJEDNICU, A U MEDIJIMA NITI SLOVA O TOME??
HDZ JE STRANKA KOJA PRIZNAJE SAMO SILU, AFERA KAMIONI:

Sabor presudio umjesto suda: Nema "afere kamioni" (VEĆINA HDZ)

ZAŠTO? ZATO ŠTO:

> Svađa Hebranga i Sanadera: "Ako predamo Rončevića, nitko od nas nije siguran!"

A DANAS OVA SITUACIJA, NAKON ŠTO JE HDZ PRITISNIO INTERPOL?

Rončeviću kaznena prijava, Hebrang se sprema na ispriku javnosti?

A GDJE JE TU OPORBA?? PRAVOSUĐE NEKA RADI SVOJ POSAO, PA ONDA NEĆEMO BITI BANANA DRŽAVA.

tarik
10.7.2009. 10:38
Djeluje mi kao siguran i prof. dopis. Pa što Novogradec ne pita Žarkovića kako treba raditi? Šta je oporba radila ako ne kontrolira primjenu zakona u Statut pa makar se radilo o manjinama. Jesu li svi u Skupštini upozati sa ovim izmjenama i baš me interesira jesu li se javili u raspravi ili su samo u Skupštini da primaju naknade? Na kraju srpska je nacionalna manjina zastupljena u Skupštini ( i u SDP-u i u HDZ-u) pa što oni ne brane kršenje zakona? , ako se krši ili to nije u interesu nikoga.
O tome tko može biti župan ili gradonačelnik neću pošto možemo vidjeti tko sve može biti župan, gradonačelnik pa i predsjednik Vlade.
CRNAC
10.7.2009. 8:58
a šta ti vrijedi , da sto puta ponište statut , kad ti nikad nečeš biti ni gradonačelnik ni župan , uvjek češbiti mali miš , ( šta nisi 91 tražio tolika prava)
tomislav
10.7.2009. 7:48
Naputci su uvedeni 1945.
ladno pivo
10.7.2009. 7:35
Ipak je ovo politička a ne pravna država gdje "naputci" imaju predsudnu važnost. "Naputke" je uveo stari HDZ davajući način realizacije problema. Po "svoje" mišljenje su iši svi načelnici, gradonačelnici .. pa i oni iz SDP-a. Duh takvog razmišljanja i dalje živi. Ne čitaju se zakoni već naputci a onda županije i gradovi određeno rješenje prepisuju jedni od drugih.
janez
10.7.2009. 7:28
A ja mislio da si ti HDZ-ovac.
Tomo
10.7.2009. 0:15
Ja sam uz tebe ... ex mladi ekonom


Još iz kategorije Politika