Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Politika

Žarković: Ograđujemo se od poruke koju Novosti šalju naslovnicom Obadva, obadva su pala

        06.10.2010.         2194 pogleda
Žarković: Ograđujemo se od poruke koju Novosti šalju naslovnicom Obadva, obadva su pala

Obraćam se javnosti povodom najnovijeg primjera pisanja lista Novosti koje „u ime i za račun" Srba u Hrvatskoj izdaje Srpsko narodno vijeće - nacionalna koordinacija čiji je predsjednik i osoba odgovorna za izdavanje lista Milorad Pupovac. Kako se SNV predstavlja kao tzv. „srpska nacionalna koordinacija" prisiljen sam u ime Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i u svoje osobno ime izraziti žaljenje zbog naslovnice 563 broja Novosti pod naslovom  „OBADVA, OBADVA SU PALA!". U potpunosti se ograđujemo od poruke koja se takvom naslovnicom šalje i pozivamo Milorada Pupovca kao izdavača lista da se javno ispriča u svoje ime i u ime svojih najbližih suradnika. Nije ovo prvi a najvjerojatnije ni posljednji primjer zloupotreba lista Novosti koji financira Vlada Republike Hrvatske kroz Savjet za nacionalne manjine. Uz 4.385.000 kn proračunskog novca dodijeljenog SNV-u samo u 2010. godini list Novosti se prodaje i na kioscima pa tako istovremeno SNV ostvaruje i dodatan prihod. List je to koji bi trebao služiti informiranju pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i koji bi trebao biti otvoren svim srpskim organizacijama. Umjesto toga on je polu-privatno glasilo Milorada Pupovca te u predizborna vremena bilten SDSS-a.

Pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama zatražili smo od Savjeta za nacionalne manjine da nam omogući uvid u sve račune kojima SNV pravda potrošnju milijuna proračunskog novca u prethodnim godinama ali bez uspjeha. Možda je razlog nevoljkosti činjenica da Milorad Pupovac uz čak trojicu svojih stranačkih kolega iz SDSS-a sjedi u tom istom Savjetu za nacionalne manjine i sam sebi dodjeljuje milijune, a nakon toga sam sebe nadzire i na kraju sam sebi prihvaća izvještaje o realizaciji projekata. Nažalost, Novosti nisu jedini primjer korištenja državnih jasala kao polu-privatnog bankomata. SNV je tokom 2008. godine dobio a onda sakrio od vlastite Skupštine više od 2 miliona proračunskih kuna iz tzv Pričuve Vlade. Podnijeli smo prijavu USKOK-u i Ministarstvu financija ali do sada nema informacija o tome. Zanimljivo je da se u tom konkretnom slučaju glavni urednik Novosti i glavni tajnik SKD Prosjveta i zamjenik predsjednika VSNM Zagreb Rade Dragojević, lažno predstavnio kao član i predsjednik Nadzornog odbora SNV-a i izvjestio Skupštinu kako SNV radi u skladu sa zakonom.

Još 2007. godine USKOK-u smo podnijeli i kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca zbog više od milijun i pol kuna koje je SNV dobio iz inostranstva za neki vrlo tajanstveni projekt na Kosovu. Do sada nema nikakve akcije tzv „nadležnih tijela" ni po tom pitanju. Svaki pokušaj iznošenja drugačijeg mišljenja unutar srpske zajednice guši se svim sredstvima. Gotovo sva proračunska sredstva Savjet za nacionalne manjine daje SNV-u i Prosvjeti a kada treba još, ide iz Pričuve. Za pristup Novostima uvjet je politička podobnost a glasanje protiv u pravilu rezultira nepozivanjem na naredne sjednice ili imenovanjem „povjerenika" umjesto legalno izabranih srpskih vijeća kao u slučaju naše županije. Gospodin Pupovac je predstavljajući se zastupnikom interesa cijele srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te osiguravajući HDZ-u opstanak na vlasti a istovremeno obećavajući opoziciji podršku za dolazak na vlast izgradio sebi status nedodirljive osobe.

Koliko daleko to ide najbolje pokazuju izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina usvojene ovo ljeto bez javne rasprave kojima je, trgujući oko ustavnih promjena, Milorad Pupovac osigurao da se direktno u tekst Ustavnog zakona ekskluzivno upiše njegova polu-privatna udruga SNV koja je time dobila specijalni nedodirljivi status što je kršenje Ustava i u odnosu na druge nacionalne manjine i u odnosu na druge srpske organizacije. Iduće promjene će vjerojatno i njega osobno upisati u Ustavni zakon kao jedinog i doživotnog predstavnika Srba u Hrvatskoj jer ga nažalost tako tretira i dobaj dio medija. Ukazivanje na zloupotrebe novca poreskih obveznika i nedemokratsko ponašanje unutar srpske zajednice do sada nisu urodila plodom. Važno je to prepoznati jer ni stanje u nacionalnim manjinama nije bolje od ukupnog stanja u društvu. Možda je čak i gore jer nema nikakvog uvida ni nadzora šire javnosti.

Koristim ovu priliku da pozovem tzv. sedmu silu koja u poslijednje vrijeme u Hrvatskoj postaje glavni inicijator aktiviranja tijela vlasti da i u ovom slučaju istraži navedene i brojne druge slučajeve zloupotreba Milorada Pupovca i njegovih najbližih suradnika i o tome obavijesti javnost pa će, nadam se, i Državno odvjetništvo, policija i USKOK početi raditi svoj dio posla.

Staniša Žarković
Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije
Вијеће српске националне мањине Вировитичко-подравске жупаније

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru3977
7.10.2010. 7:40
KUĆA LJUDSKIH PRAVA ZABRINUTA
`Zašto se građane dijeli na Nas i Njih?`

Kuća ljudskih prava Zagreb - mreža organizacija civilnog društva, priopćenjem se pak osvrnula na, kako navodi, reagiranja i komentare javne televizije, institucija i HHO-a u vezi s objavljivanjem naslovnice tjednika Srpskog narodnog vijeća "Novosti".

U priopćenju stoji kako su `začuđeni i zabrinuti zbog načina predstavljanja javnosti naslovnice lista `Novosti` u informativnom programu HTV-a, kao i predstavljenih komentara predstavnika državnih institucija i nekoliko udruga`.

Kuća ljudskih prava Zagreb - u kojoj su okupljene udruge B.a.B.e., Documenta, GOLJP, Svitanje i UPIM, uz ostalo, navodi, kako ih `posebno brine argumentacija kojom se građane Republike Hrvatske dijeli na Nas i Njih`.

Također tvrdi kako je nakon pada dvaju vojnih zrakoplova `svatko barem na stotinu mjesta čuo potpuno istu sintagmu - oba su pala" te postavlja pitanje "zar etnička pripadnost nekome daje pravo da nešto konstatira, a drugima, zbog etničke pripadnosti, isto pravo oduzima`

kako te odnose doživljavaju koalicijski partneri hdz i sdss?
Lynx
6.10.2010. 10:50
Na stranu kako posluje Pupavac, o tome neka brigu vodi DORH i USKOK, ali na naslovnici lista ( okidača ) ovog inkriminirajućeg teksta Žarkovića vidim dva MiG-a 21. Ako se to već predstavlja kao neka uvreda legendarnom uskliku naših vojnika iz Šibenika, moram vam priznati da sam i sam na to pomislio kad sam čuo vijest o padu naših zrakoplova kod Slunja.
E sad, pitam ja vas da li je ta naslovnica, sa tom slikom i tim tekstom zaista uvreda hrvatskim svetinjama? Mislim s obzirom na kakve niske grane su nesposobne vlade dovele naše ratno zrakoplovstvo? S obzirom da oni imaju novaca za hladni pogon i tek tu i tamo za poneko uzlijetanje? S obzirom da se u zadnje vrijeme provlače kojekakva nagađanja hoćemo li HRZ za svagda prizemljiti i svoj zračni prostor prepustiti da čuvaju drugi? I još prilično otvorenih pitanja na temu kako je upravo naša vlada opalila najžešću pljusku našem HRZ-u.
A napokon, bi li se to uhvatilo tako na noževe da je tako što učinio neki, deklarirano, hrvatski list? Zar prozvani nemaju pravo na ironiju, humor, sarkazam?
Zbog toga se bunimo.
A ne bunimo se zbog toga što nam neki samozvani "konceptualni umjetnik" zapiša pravu svetinju - TRG SVETOG MARKA!!!!!
janez
6.10.2010. 10:23
Da je takvih bilo 90-tih možda....možda ?
srebrozlato3
6.10.2010. 8:21
Milorad Pupovac osigurao da se direktno u tekst "Ustavnog zakona ekskluzivno upiše njegova polu-privatna udruga SNV koja je time dobila specijalni nedodirljivi status što je kršenje Ustava i u odnosu na druge nacionalne manjine i u odnosu na druge srpske organizacije."

to je rezultat koalicije hdz i sdss.
ivan2
6.10.2010. 0:37
Definitivno Žarkoviću da netko poput tebe javno govori istinu . Sve navedeno stoji i čestitamo na hrabrosti iznešenih činjenica , Ovo je svako dobar put u razvoj modernog društva!


Još iz kategorije Politika