Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  In memoriam

Žarković i predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine na komemoraciji u Kućanicma

        18.11.2009.         2137 pogleda
Žarković i predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine na komemoraciji u Kućanicma

Danas su u Kućancima   predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije sa predsjednikom Stanišom Žarković prisustvovali komemorativnom skupu i crkvenom obredu davanja posljednjeg pomena  povodom smrti Patrijarha srpskog Gospodina Pavla.

Crkveni obred vodio je otac Anđelko iz Slavonskog Broda na ruševinama gdje je bila crkva u kojoj se i krstio Patrijah. Danas smo čuli o velikoj dobroti i poštenju Patrijaha.

Vjernici  su suočeni sa jednim velikim gubitkom jer  upravo je patrijarh Pavle bio ona ličnost u našem narodu koja je svojim dijelom, teološkom misli i ponašanjem oličavao jedinstvo i zbližavanje svih religija po načelu tolerancije i ravnopravnosti.

Crkva u Kućancima  minirana 20. prosinca 1991. godine . Drvena crkva Svetog Georgija u Kućancima posvećena je 19. septembra 1748. u vrijeme čuvenog vladike pakračko-slavonskog Sofronija Jovanovića. To je i prvi pouzdani podatak o njenom postojanju i izgleda da je već tada imala status parohijske crkve. Tokom cijelog 18. vijeka održavana je i popravljana, pa je tako 1786. dobila novo zvono, bila popravljena i okrečena. 1793. godine ponovo je temeljno obnovljena i sagrađena od drvene građe sa podzidom od cigle. Nju je 1828. zamijenila zidana crkva svetih Petra i Pavla u kojoj je 1888. ikonostas slikao Ilija Dimitrijević. Ne bilježi se kada je točno promijenila posvetu, ali je to najvjerojatnije bilo upravo kada je 1828. građena nova zidana crkva koja je stajala do 1991. To je bila tipična provincijska crkvena građevina ondašnje Austro-ugarske  u vidu objekta sa apsidom (polukruznim oltarskim prostorom) na istoku i visokim zvonikom na zapadu pokrivenim limenom kapom.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam