Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Zar moramo imati još i najgore sudstvo u EU

  Sanja Modrić/Novi list           13.03.2015.         1269 pogleda
Zar moramo imati još i najgore sudstvo u EU

S tanoviti Goran I. oteo je u Splitu – na Dan žena – svoju bivšu djevojku, dovukao je u neki apartman i 14 sati je mlatio i ponižavao.  Kad je 23-godišnja nesretnica spašena i otpremljena u bolnicu, nalaz liječnika bio je potres mozga, dva slomljena rebra i probijena plućna maramica.  Kao i mnogo puta do sada u sličnim slučajevima diljem Hrvatske, splitski istražni sudac ispitao je nasilnika i – pustio ga kući. Državno odvjetništvo pokušalo je djevojku zaštititi barem od daljnjih strahova pa je za 36-godišnjeg zlostavljača zatražen pritvor. No kod suca to nije prošlo - piše Sanja Modrić u Novom listu.

   Sociopata koji je svojoj žrtvi nanio teške tjelesne i psihičke ozljede sud je, dakle, galantno nagradio pravom da se do kraja postupka brani sa slobode. 
   Kad ovakve i slične odluke, koje svima zvuče kao doslovno ruganje pravdi, a koje kod nas nisu nikakva rijetkost, ikoga na javnoj sceni navedu na zaključak da je hrvatsko pravosuđe loše, odmah na noge skače sudačka udruga. 

   Na bilo kakvu sumnju u kvalitetu sudačkog kadra struka će munjevito uzvratiti zgražanjem zbog navodne harange na pravosuđe i pritisaka na sud. S istom bijesnom reakcijom i stotinama opravdanja bit će dočekan i svaki prigovor na upravo paklenu sporost našeg pravosuđa, koja baca u očaj generacije Hrvata i uspješno rastjeruje strane investitore, kao i svaka opaska o nedodirljivost i visokim plaćama sudaca iza kojih, na žalost, ne stoji tako briljantno djelo. 

   Zato bi bilo krajnje zanimljivo čuti stav Udruge sudaca sada kada čitamo izvještaj Europske komisije o učinkovitosti pravosuđa u zemljama članicama u kojem je naše sudstvo svrstano među najgore, a ujedno i najskuplje u EU. 

  K oliko su brojke koje o nama iznosi Europska komisija porazne postaje jasno tek kad ih vidimo uklopljene u generalni kontekst. 
   Kao da izravno odgovara na obranaška priopćenja naših sudačkih foruma, Europska komisija, dakle, upozorava da je Hrvatska, uz Sloveniju, apsolutni rekorder po brojnosti sudačkog kadra, a treba napomenuti da ta i sve druge njihove ocjene proizlaze iz egzaktnih podataka. 

   Konkretno, hrvatski porezni obveznici plaćaju 44 suca na 100.000 stanovnika, a pritom je prosjek trajanja parnica 386 dana. Što to znači, odnosno koliko je naše pravosuđe skupo, a ujedno i lijeno, najbolje će nam pokazati podaci iz drugih zemalja. Danska, recimo, zapošljava 6,3 suca na sto tisuća stanovnika - znači sedam puta manje nego Hrvatska - a i s tako malo sudaca parnice se prosječno okončaju za 164 dana iliti dva i pol puta brže nego kod nas. 

   S 22,6 suca, u Rumunjskoj se parnice vode samo 187 dana. Bogati Luksemburg ima sudaca skoro kao i mi, ali zato su postupci gotovi za nevjerojatna 53 dana. Grčka, koja je sinonim za lošu administraciju i javne službe, završava parnice prosječno za 407 dana, ali plaća samo 35 sudaca na sto tisuća stanovnika, devet manje nego mi. I tako dalje. A da se i ne govori o zaostacima kojih je u ovom momentu, prema podacima ministra Miljenića, još uvijek oko 650.000, ili o percepciji neovisnosti pravosuđa po čemu je Hrvatska također među najlošijima, u društvu s Bugarskom i Slovačkom. 

  T o je to što se tiče cijene koju plaćamo za pravosuđe i usluge koju za to dobivamo. Povjerenjem građana u sudske odluke briselski se izvještaj nije bavio, no o tome nešto mogu reći nedjeljni izvanredni izbori u Dubrovniku gdje je daleko najviše glasova dobio dosadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić, premda je pravomoćno osuđen za zloporabu položaja i ovlasti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti