Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Zapošljavanje podijelilo Upravni odbor županijskih obrtnika

  Ivan Žada           03.04.2015.         1608 pogleda
Zapošljavanje podijelilo Upravni odbor županijskih obrtnika

Obrtnici udruženi u Županijsku obrtničku komoru održali su prvu sjednicu Upravnog odbora pod predsjedanjem novog predsjednika Ivana Kostelca. Prisustvovalo je šest od sedam članova koliko odbor ima. Predstavnik područne komore Pitomača još nije izabran jer je bivši predstavnik Kostelac na posljednjoj skupštini izabran za županijskog predsjednika. Iako se na početku činilo da će sve proći glatko, zapošljavanje dvaju djelatnika izazvalo je žustru raspravu i prijepore među članovima. Dok su se bez puno rasprave složili i podržali zapošljavanje jednog djelatnika na stručno osposobljavanje kojega plaća država, zapošljavanje savjetnika za obrazovanje nije prošlo nimalo glatko.

Naime, dugogodišnji savjetnik za obrazovanje Franjo Petrić otišao je prije par mjeseci u mirovinu, a na njegovo su mjesto prije četiri mjeseca primili njegova sina na određeno vrijeme jer nije zadovoljavao sve potrebne uvjete utvrđene komorskim statutom. Uvjeti su bili da osoba koju zapošljavaju mora imati visoku stručnu spremu, položene pedagoške predmete i godinu dana rada u obrazovanju. Mladi Petrić ima visoku stručnu spremu, u međuvremenu je položio pedagoške predmete, otac ga je uputio u posao koji mora raditi i svakodnevno ga savjetuje i obučava,  no uvjet rada od godinu dana u obrazovanju naprosto ni dalje ne može zadovoljiti. Dio članova Upravnog odbora smatra da bez obzira na tu činjenicu mladog Petrića treba zadržati jer je upućen u posao, mlad je i bio bi dugoročno rješenje, dok ostatak smatra da treba natječajem potražiti osobu koja zadovoljava sve uvijete.

No kvalitetnu osobu neće biti lako naći, slažu se svi, jer komora nema novca i radi se o poslu na pola radnog vremena. Prošlu su godinu završili s gotovo 20 tisuća kuna minusa, a s novim zapošljavanjem na pola radnog vremena za koje trebaju izdvojiti još 60 tisuća kuna taj bi se manjak u ovoj godini mogao popeti na 100 tisuća. Iako se rasprava trebala voditi o uvjetima natječaja, ona se zapravo pretvorila u razgovor o Petriću mlađem, odnosno treba li ga ili ne zadržati. Prigovore na njegov dosadašnji rad imao je dugogodišnji komorski tajnik Božidar Jeremić. Tvrdi, Petrić ga ne poštuje kao šefa. Dio članova odbora optužio je Jeremića da je protiv Petrića iz osobnih razloga i interesa, što Jeremić niječe, no otvoreno priznaje da, iako nema pravo odlučivanja, nije za njegovo zadržavanje u radnom odnosu. Uz to, dodao je Jeremić, Petrić mlađi ne bi bio ni zaposlen da njegov otac nije potegnuo vezu u središnjici Komore u Zagrebu da ga se zaposli na određeno vrijeme bez obzira što nije ispunjavao zakonske uvjete.

Inače posao savjetnika za obrazovanje za obrtnike je iznimno važna pozicija. Njegov je zadatak privlačenje kandidata na stručno osposobljavanje i licenciranje, te obuka i priprema dokumentacije i kandidata za taj proces. Prihodi od te djelatnosti najvažniji su koje Komora ima. Da je to umirovljeni savjetnik Petrić dobro radio govori podatak da u Viroviticu dolaze polaznici iz svih dijelova Hrvatske. U žustroj raspravi na vidjelo je izašlo i komorsko „prljavo rublje“, no na kraju je ipak prevladao razum i natječaj će se raspisati sukladno komorskom statutu i s uvjetima koji su propisani tim dokumentom i zakonom. Takav ishod mladog je Petriča izbacio iz utrke za posao na kojem već nekoliko mjeseci radi.

Razgovaralo se i o „kresanju“ ostalih troškova. Tako se postavilo pitanje treba li komori stalno zaposleni knjigovođa ili taj posao trebaju povjeriti, za četiri puta manje novca,  nekom knjigovodstvenom servisu. Iako o tome jučer nisu odlučivali, ta će se vruća tema, čini se, uskoro naći na dnevnom redu. To je neminovno, svi su se složili, jer troškove u ova krizna vremena i s na pola umanjenim komorskim doprinosom, svakako treba rezati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo