Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Zaposlenim radnicima grah, orahovičkim keramičarima otkaz

  Dragutin Šantoši/Večernji list           30.04.2010.         2652 pogleda
Zaposlenim radnicima grah, orahovičkim keramičarima otkaz

ORAHOVICA -  Stečajni upravitelj tvornice keramičkih pločica 'KIO' Orahovica Franjo Otročak danas je radnicima, koji pet mjeseci nisu dobili plaću, a zaposleni su u prezaduženim tvornicama u Orahovici i Rujevcu, priopćio da im je počeo teći jednomjesečni otkazni rok zbog pokrenutog stečaja.

Tako je oko 460 radnika ovoga prezaduženog poduzeća, samo dan prije Praznika rada 1. svibnja, i formalno ostalo bez posla. Utvrđene obveze 'KIO' prema vjerovnicima: bankama, državi i poslovnim partnerima iznose oko 460 milijuna kuna, a neslužbene procjene govore o dugovima koji bi se mogli popeti i do jedne milijarde kuna.

Tvrtka propala, a radnici još sedam godina vraćaju kredit za dionice-udjele
Do pokretanja stečaja temeljni kapital tvornice 'KIO' bio je svega 15-ak milijuna kuna što slikovito govori o liberalnim zakonima koji su omogućili prekomjerno zaduživanje i propast najsuvremenije hrvatske tvornice keramičkih pločica, koja je 80 posto proizvodnje do prošle godine izvozila na strana tržišta. Temeljni kapital tvrtke, prije stečaja, iznosio je 15-ak milijuna kuna, a radnici su bili vlasnici 18 posto udjela za koje još sedam godina trebaju vraćati kredit poslovnoj banci.

U jednom danu dug porastao za 13 milijuna kuna
Iako je 27. travnja preuzeo tvrtku od bivšeg direktora Darka Krmpotića, stečajni upravitelj Otročak danas je izjavio da je morao promijeniti brave na ulaznim vratima tvrtke i na vratima ureda kako bi spriječio pojavu novih ugovora o (ne)poznatim novim potraživanjima prema tvrtki 'KIO'.

- Samo u jednom danu u tvrtki je "osvanuo" ugovor vrijedan oko 13 milijuna kuna koji je uprava tvornice 'KIO' sklopila s partnerom još u listopadu prošle godine, a za koji nitko u knjigovodstvu tvrtke nije znao ni da postoji. S druge strane Porezna uprava obavijestila me je o obvezi plaćanja poreza na promet za kupovinu nekih nekretnina koje je u posljednjih nekoliko dana kupila tvrtka.

 Iako zakon zabranjuje da se 60 dana prije stečaja ovrhama iz tvrtke odnose strojevi ili gotovi proizvodi, zagrebački partner je iz skladišta, s dvadesetak kamiona prije petnaestak dana, izvršio ovrhu nad robom za koju sam zatražio da se vrati u krug poduzeća, rekao je stečajni upravitelj Franjo Otročak.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru3977
3.5.2010. 8:35
...Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti,
budala progovori, a fukara se obogati...
IVO Andrić

.......... i čovjek dobi Nobela.


Još iz kategorije Gospodarstvo