Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dossier Palm

Zaposlenike gradske uprave jutros dočekalo 17 upitnika pred ulaznim vratima za 17 milijuna nestalih kuna iz gradske blagajne

  Goran Gazdek           21.10.2019.         5281 pogleda
Zaposlenike gradske uprave jutros dočekalo 17 upitnika pred ulaznim vratima za 17 milijuna nestalih kuna iz gradske blagajne

Čuvar, čistačice, pročelnici, tajnice, svi koji su jutros poslom došli u zgradu gradske uprave Grada Virovitice, dočekala je nova podna dekoracija pred ulaznim vratima. Nemalo iznenađeni, ulazili su u zgradu hodajući po bijelom bojom ispisanim intepunkcijskim znakovima "?" kojih je točno 17. Jednako toliko je i milijuna nestalo iz gradske blagajne a za pronevjeru kojih je posthumno neargumentirano u lipnju ove godine optužen Siniša Palm, donedavni zaposlenik te iste gradske uprave.

Previše vremena za preteška pitanja

Gotovo je pet mjeseci prošlo otkako je tijelo Siniše Palma, pročelnika gradskog ureda za gospodarstvo i financije pronađeno kako beživotno visi o užetu uz obalu Drave. Jednako je toliko vremena prošlo bez ijednog konkretnog odgovora ili dokaza koji bi stanovnicima grada Virovitice i cjelokupnoj javnosti objasnio što se uopće dogodilo posljednjeg dana mjeseca svibnja kada je Siniša Palm posljednji puta ušao i izašao iz zgrade gradske uprave. Sve što javnost svo to vrijeme ima su brojna pitanja na koja se, umjesto odgovora, nižu brojne nezakonitosti i propusti u istrazi cijelog slučaja, o čemu su pisali brojni mediji.

Jedno od svakako najvećih jest ono - zašto obdukcija tijela Siniše Palma nije učinjena i ne zna se dan danas uzrok njegove smrti? Tragom tog propusta, postavlja se pitanje zašto su policijski službenici majci preminulog Siniše izjavili "kako nema potrebe za obdukcijom jer je visio četiri dana"? Odakle to znaju? Kako znaju da je visio četiri a ne jedan dan? Jesu li ga oni objesili ili znaju nešto što nitko osim njih ne zna? Zašto institucije šute skrivajući se neutemeljeno iza tajnosti istrage i Zakona o pravu na pristup informacijama? Zašto majci preminulog do danas nije vraćen privatan mobitel Siniše Palma? Zašto joj je rečeno kako ga nije bilo uz Sinišu i neka potraži u kući jer se možda negdje zagubio a isti mobitel je lociran putem GPS-a tijekom potrage za Sinišom u prvim danima lipnja? Upravo brojna neodgovorena pitanja, kao i nova saznanja koja je otkrila u ovom slučaju, nagnala su slobodnu novinarku Ivu Anzulović da posegne za bijelom bojom i oslika nogostup ispred ulaza u zgradu gradske uprave.

"Danas, gotovo pet mjeseci otkako se dogodila tragedija u obitelji Palm, sve je jasnije kako se zatiru tragovi i čini sve u smjeru zataškavanja. Odgovorno to tvrdim jer sam svoju istragu usmjerila unatrag, istražujući okolnosti i događaje koji su doveli do tog kobnog ponedjeljka kada je Siniša pronađen mrtav. Znamo kako je bio protiv zaduživanja grada u iznosu 60 milijuna kuna i znamo kako je bio vjeran i odan zaposlenik gradonačelniku Ivici Kirinu.", objašnjava Iva.

"Raspolažući svim istraženim tragovima do sada, moja je teza ta da je Siniša ubijen jer se suprotstavio nadređenima. Oko čega, još istražujem i neću otkriti ali priča o Sinišinoj odgovornosti za nestanak 17 milijuna kuna je glupost. Ipak, odgovornost o nestanku tih novaca, i da jest Siniša to učinio kako ga posmrtno optužuju bez ijednog argumenta, ne bi bila samo na Sinišinim leđima već njegovim nadređenima i tu nema spora, to se nikako ne smije zaboraviti. Nestao je novac Virovitičana koji im se mora vratiti."

Brojni nestali milijuni i samo jedan čovjek

Kada su se nanizali brojni propusti u istrazi nadležnih institucija, Iva je posegnula za osobnim poznanstvima i istraživala sama. Tako je, primjerice, kod pregleda automobila pokojnog Palma uočila zanimljive detalje koji odskaču od službene verzije koju je u javnost plasirala Policijska uprava Virovitičko-podravska.

"U službenoj verziji stoji kako je u petak uočen automobil Siniše Palma uz obalu Drave. Ivan Barić je oko 16 sati uočio automobil i sam podsjetio na to kako je kišovito vrijeme otežalo kretanje njegovog traktora čak a, podsjetimo, Siniša je vozio star automobil koji nije bio predviđen za vožnju po neasfaltiranom terenu. Pregledom automobila Siniše Palma, legla sam na pod i pregledala donju stranu auta - prednja strana je bila puna osušenog blata i suhe trave, uključujući prednja dva kotača. Zadnji kraj, kao i cijela polovica zadnjeg dijela automobila, bila je potpuno čista. Nazvala sam prijatelje forenzičare u Zagreb i poslala im fotografije i zaključili smo isto - Sinišin auto je dovučen na mjesto pronalaska tijela, nije Siniša vozio." Kao još jedan zanimljiv detalj, Iva ističe činjenicu kako je predmet Sinišine smrti dodijeljen u Bjelovarsko općinsko državno odvjetništvo Darku Žegarcu, istom čovjeku koji vodi slučaj iz 2005.godine i nestanka 44 milijuna kuna iz Štedno-kreditne zadruge u Virovitici a koji do danas nije riješen. "Zbog svega istraženog, poslala sam dopis i u Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovar i u DORH u Zagreb i očekujem poziv na saslušanje. U međuvremenu, imajući stalni kontakt sa članovima obitelji, pripremam medijsku kampanju i skori početak prikupljanja 30 tisuća kuna koliko košta ekshumacija tijela i obdukcija. Svakako ćemo se tijekom prikupljanja obratiti u gradonačelniku Kirinu koji je u lipnju pred kamerama izjavio kako će i on osobno i Grad Virovitica participirati financijski kako bi se obdukcija napravila jer želi da se građani umire.", zaključuje Iva.

Kako doznajemo, protiv Ive zbog posljednjeg aktivističkog čina još nije poduzeta nikakva zakonska mjera. "Policija me samo upozorila da ne više ne pišem upitnike", rekla nam je Iva.

Tijekom prijepodneva afalt na kojemu su znaci iscrtani  je opran pa upitnika više nema.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
21.10.2019. 18:39
Ima kod mene na Jubito Preszedan U hrvatszkom pravoszudju :)
i to masznim szlovima :)


Još iz kategorije Dossier Palm