Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Zdravlje

Započela edukacija mladih u zajednici u okviru županijskog programa „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“

  Siniša Brlas           27.10.2022.         1953 pogleda
Započela edukacija mladih u zajednici u okviru županijskog programa „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“

Javnom tribinom u Špišić Bukovici u utorak 25. listopada 2022. godine započela je specifična edukacija mladih u zajednici u okviru preventivnog programa koji se pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ od 2021. do 2023. godine provodi među mladima u Virovitičko-podravskoj županiji.

Edukacija mladih obuhvaća cjelovite aktivnosti s ciljem da se njima obuhvati što više mladih u našoj županiji, a provodi ju Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (koji je i nositelj ovoga programa) u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine) i suradnicima iz ostalih nadležnih tijela. U osnovnim i srednjim školama edukaciju učenika provode prethodno educirani edukatori i ova je edukacija započela u protekloj školskoj godini, dok edukaciju mladih u zajednici (u gradovima, općinama i ostalim naseljima) provode partneri, a započela je ovom javnom tribinom u Špišić Bukovici i nastavit će se provoditi i u ostatku Virovitičko-podravske županije ove i sljedeće godine.

Ovu prvu u nizu planiranih edukaciju mladih organiziralo je Udruženje klubova liječenih alkoholičara Virovitica (UKLA Virovitica) u Špišić Bukovici. Bila je u formi javne tribine, a sudjelovale su stručne voditeljice UKLA Virovitica Jasna Čupen i Gordana Radusin, policijska službenica Anita Relić iz Policijske uprave Virovitičko-podravske koja je suradnica u programu te psiholog i voditelj programa Siniša Brlas iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Ovaj preventivni program usmjeren sigurnijem rastu i razvoju mladih osmišljen je u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, financiran je od strane Ministarstva zdravstva, a usklađen je s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti. Prvu su godinu provedbe programa obilježile pripremne aktivnosti (edukacija edukatora te izrada plakata i publikacije za mlade) za sve ono što će uslijediti u 2022. i 2023. godini, a to je sustavna i obuhvatna specifična edukacija mladih u našoj županiji o rizicima pijenja alkohola.

U posljednje smo vrijeme svjedoci osobito štetnih događaja u prometu, često i s tragičnim posljedicama, a u mnogima od njih sudjelovali su mladi vozači pod utjecajem alkohola. Osim toga, mladi učestalo konzumiraju alkoholna pića u različitim situacijama, što je opasno za njihovo zdravlje i sigurnost i štetno je za njihov rast i razvoj. Ovo su samo neki od važnih razloga zbog kojih je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara) i suradnicima (odgojno-obrazovnim ustanovama i Policijskom upravom) započeo s provedbom obuhvatne prevencije rizika uzrokovanih pijenjem alkohola mladih.

Voditelj programa
Siniša Brlas, prof.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje