Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Udomi me!

Zapali u Dumovec!

  Olga Vujović           13.12.2023.         1806 pogleda
Zapali u Dumovec!

Prosinac je mjesec svođenja „računa“ i planiranja budućih zbivanja, pa iako su koji puta želje veće od mogućnosti, neke naoko nevelike akcije mogu polučiti puno dobroga. Jedna takva akcija je povezivanje zagrebačkih vatrogasaca, Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i fotografa Damira Hoyke u stvaranju kalendara za 2024. godinu uz znakoviti povik „Zapali u Dumovec!“.

Iako mislimo da znamo što sve vatrogasci rade, nisam sigurna da nas ne bi iznenadio njihov opseg djelovanja: od požara i poplava do ostvarivanja „milenijskih“ fotografija i spuštanja mačaka s drveća! Naime, zovemo ih za svaku nevolju čijem rješenju nismo dorasli, pa su se tako udružili s Dumovcem kako bi načinili dvanaest foto-grafija s napuštenim kućnim ljubimcima u rukama, psima i mačkama. Sklonište u Dumovcu smješteno je u adaptiranom ruševnom gospodarskom objektu i osoblje ne skrbi samo za napuštene i ranjene kućne ljubimce, nego i za divlje životinje (nerijetko su i one odbjegli kućni ljubimci) pa je logična pove- zanost sa zagrebačkim Zoološkim vrtom. Dumovec zaklonom i liječenjem pomaže životinjama, ali je konačni cilj udomiti životinje (od četrnaest „modela“ za kalendar osam ih je našlo svoj dom).

Iskusni fotografi tvrde da je najteže fotografirati djecu i životinje (jer se stalno „vrte“), pa je Hoyka bio silno iznenađen kada je cijeli kalendar uspio snimiti tokom istog dana : „Životinje ne znaju pozirati. One reagiraju na ono što ih okružuje. Na sreću, osjećale su da su u društvu dobrih ljudi.“ Izbor vatrogasaca i „njuškica“ bio je subjektivan, ali je jako simpatično vidjeti mačića u rukama momka koji bi mogao „razvaliti“ vrata ili vatrogasca u opremi kako „pomaže“ psu da se održi na „štangi“. Kalendar se može nabaviti preko stranice skloništa u Dumovcu a prikupljena sredstva iskoristit će se za dobrobit tamošnjih pasa i mačaka dok čekaju udomitelje.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Udomi me!