Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Zanimljivosti

Zanimljivosti o siječnju

  Marino Trumpić/Zvjezdarnica           12.01.2018.         1682 pogleda
Zanimljivosti o siječnju

Ne samo da siječanj nije oduvijek bio prvi mjesec u godini već nije ni postojao kao takav sve do kraljevanja drugog od sedam Rimskih kraljeva Nume Pompiliusa (753.-673. pne) - piše portal Zvjezdarnica. Godina je do tada imala samo deset mjeseci, počinjala je u ožujku (mart, Marte - bog rata), završavala u desetom mjesecu (decembar, deset), a najhladnije zimsko razdoblje nije se ni računalo u kalendaru! Neki od nas bi rekli da ovo "neračunanje" vremena u periodu kada su dani tmurni i hladni kad je vani sivilo, a na ulicama "nema ni psa" zaista ima logike. No iz praktičnih razloga kalendar (računanje vremena) je morao uvažavati zakonitosti nebeske mehanike.

Numa Popmilius uveo je u kalendar dva dodatna mjeseca; siječanj i veljaču. Kako je siječanj (lat. Ianuarius) dobio naziv po bogu Janusu (bog stvaranja, početka, bog svega), a po nekim izvorima i prema latinskoj riječi "ianua" (vrata, ulaz) što sve simbolizira početak, ulaz u novo razdoblje, to je bio red da januar postane prvi mjesec u godini. Prvog dana siječnja započinjala je i Nova godina. Ipak tijekom vremena na europskom kontinentu početak siječnja nije uvijek bio istoznačan s početkom godine. Tu su se upotrebljavali datumi poput 25. ožujka (Navještenje) ili 25. prosinca (Božić), napokon početkom XVI stoljeća prvi dan siječnja u Europi, a kasnije i svijetu (ponovo) postaje prvi dan Nove godine. Taj se dan nazivao i "Circumcision Style" jer je to bio datum blagdana obrezivanja (stupanje u novo životno razdoblje, novi stupanj neovisnosti, Isusovo obrezivanje), sedmi dan nakon Božića.

Na prostorima bivše Jugoslavije za siječanj se koriste još i nazivi; prosinec, sečen, sečenj, sječanj, januar. Na engleskom je to January, na latinskom Januarius. Rimokatolici, Pravoslavci, Židovi, Kinezi početak godine slave u siječnju ali ne i istih datuma, ipak računanje početka godine vezano je za prvi dan siječnja i kao takvo općeprihvaćeno u cijelom svijetu. Bijeli cvjetovi visibabe simbol su siječnja u našim krajevima. Visibaba (Galanthus, dolazi od kombinacije grčkih riječi "gála" (mlijeko) i "ánthos" (cvijet), a predstavlja ju dvadesetak vrsta iz familije Amaryllidaceae), široko je rasprostranjena u Europi, bliskom Istoku te zapadnoj Aziji. Simbol siječnja je i tamno crveni kristal granata.

Za razliku od nekolicine ostalih mjeseci čije je trajanje tijekom povijesti variralo, siječanj oduvijek ima trideset i jedan dan. Portugalski moreplovci prvog dana 1502. godine uplovili su Guanabara zaljev i lokaciju nazvali Rio de Janiero (Siječanjska rijeka, River of January), Rio je danas drugi po veličini grad u Brazilu i jedan od najpoznatijih gradova svijeta. Još u jeku osvajanja Mjeseca programom Apollo, predsjednik SAD Richard Nixon 05. siječnja svojim potpisom osigurava NASA-i 5,5 milijardi USD za program "space shuttle" koji će obilježiti svemirsku eru krajem XX i početkom XXI stoljeća. U siječnju su rođeni primjerice Wolfgang Amadeus Mozart (1756. godine) veliki pisac Edgar A. Poe (1809. godine).

Nacistička hitlerovska vojska doživjela je prvi veliki poraz kod Staljingrada (1943. godine), petnaestog siječnja 1992. godine kod nas se obilježava spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. I dok je to bilo vrijeme kada su na Balkanu ratni sukobi eskalirali prema zvjerskim razmjerima, u siječnju 1993. godine pametni česi i slovaci rasformirali su tadašnju Čehoslovačku i ustrojili dvije moderne, demokratske, civilizirane i prijateljske države. U siječnju za vrijeme predsjednikovanja Billa Clintona izgovorena je pod zakletvom jedna od najpoznatijih laži u modernoj medijskoj povijesti; "Nisam imao nikakve seksualne odnose s gospođicom Monikom Lewinski".

Statistički, siječanj je od svih mjeseci u godini najnepovoljniji mjesec za parove u braku ili vanbračnim vezama. Dokazano je kako se najviše njih raspada upravo u ovom mjesecu. Nemojte biti među njima, načinite nešto lijepo za vašu partnericu ili partnera! Siječanjske rasprodaje svega i svačega prvi su puta zabilježene na prostoru Velike Britanije (tada UK) 1865. godine, danas su one postale rasprostranjeni poslovni (mogli bi reći i kulturološki) običaj bezmalo svugdje u svijetu. U prvoj sekundi prvog dana 1999. godine u Europi je uvedena valuta euro, istina tada još samo kao elektronički zapis ali koji će ubrzo i kao opipljiv novac zamijeniti većinu nacionalnih valuta zemalja članica EU. U siječnju dani (razdoblje kada je Sunce iznad horizonta) postaju sve duži, iako je na našim prostorima siječanj, uz veljaču, najhladniji mjesec u godini. Što nam donosi siječanj 2018. godine? Živi bili pa vidjeli i čitali na našem portalu!

Izvor: Zvjezdarnica

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zanimljivosti