Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Zalata-1 i Dravica-1 donose MOL-u i Ini više od 1,5 milijardi kubika plina

  Dragutin Šantoši/Večernji list           20.11.2009.         2990 pogleda
Zalata-1 i Dravica-1 donose MOL-u i Ini više od 1,5 milijardi kubika plina

SLATINA - Dosadašnja geofizička istraživanja Dravske potoline, od Starog Graca do Donjeg Miholjca pokazala su da Panonska nizina skriva bogata nalazišta nafte i zemnog plina koja se prije nisu mogla koristiti poglavito zbog toga što se radi o pograničnom području.

Do rušenja Berlinskog zida rijeka Drava razdvajala je ideologije, države i gospodarstvenike, pa su hrvatski i mađarski "naftaši" surađivali tek formalno. Tek kad su 2006. godine predstavnici Ine i Mol grupe potpisali ugovor o zajedničkome istraživačkom projektu na području Podravska Slatina - Zalata, istraživački radovi su se zahuktali. Hrvatima i Mađarima, koji su ujedinili znanje i tehnologiju danas ne smeta ni rijeka Drava ni državna granica.

Sredinom 2007. godine na mađarskoj bušotini Zalata-1 plinsko polje potvrđeno je na dubini od 3515 metara. Bušotina Dravica -1, koja se nalazi oko 1500 metara jugoistočno od Zalate -1 na hrvatskoj strani rijeke Drave, također ima plina, a stručnjaci procjenjuju da bi buduća plinska polja kod Zalate i Slatine Mol grupi i Ini mogla donijeti više od 1,5 milijardi kubika plina i dobru zaradu. U dosadašnja istraživanja i bušenja uloženo je do sada desetak milijuna eura koje će investitori dijeliti po pola bez obzira na državne granice.

- Na području uz rijeku Dravu, koja je i danas državna granica, više od 50 godina nije se ulagalo u razvoj. U zapostavljenim selima ostarjelo je stanovništvo koje preživljava od poljoprivrede, a pronalazak plinskih polja pruža nadu da će renta za korištenje prirodnih bogatstava pomoći u pokretanju bržeg razvoja - kaže Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica gdje je bušotina Dravica 1.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zzzz
22.11.2009. 17:30
Zar sada se nebi mogao razvijati i ovaj kraj Hrvatske???? Ako ima toliko plina, a ima, zar se nebi jedan dio plina "pokloniti" PETROKEMIJI, A ZAUZVRAT PETROKEMIJA DA 50 % SMaNJI CIJENU UMJETNOG GNOJIVA.
DRUGI DIO PLINA ULOŽITI U RAGIONALNI RAZVOJ SLaVONIJE I BARANJE.
TREĆI DIO U KOMERCIJALNE SVRHE.


Još iz kategorije Gospodarstvo