Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Zakon o dadiljama neće donijeti povećanje broja ovog obrta

  Goran Gazdek           17.04.2013.         2187 pogleda
Zakon o dadiljama neće donijeti povećanje broja ovog obrta

U Hrvatskoj-obrtničkoj komori Virovitičko-podravske županije smatraju da novi Zakona o dadiljama (objavljen u „Narodnim novinama" broj 37 od 28. ožujka 2013. godine,  stupio na snagu 5. travnja 2013.godine) neće donijeti povećanje broja ovog obrta.

Obzirom na vrlo opširnu i strogu proceduru i obveze, kao i na činjenicu da je u kaznenim odredbama Zakona predviđeno postupanje inspekcija te kažnjavanje samo za obrtnike  većina usluga i dalje će se obavljati nelegalno  Iako imamo i posebni Zakon koji bi to trebao sprječavati, ali on se u dosadašnjoj praksi de facto pokazao neprovediv

U najvažnijem Zakon o dadiljama sadrži sljedeće:

Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu do 14 godina starosti, može se obavljati samo kao obrt i to u stambenom ili poslovnom prostoru obrtnika ili u stambenom prostoru roditelja

U obrtu se može zaposliti jedna ili više pomoćnih dadilja, osim ako se djelatnost obavlja isključivo u stambenom prostoru roditelja, a najviše se istodobno može čuvati 12 djece.

Da bi netko počeo s radom kao dadilja mora proći 3 instance odnosno postupka - a) upis u obrtni registar odnosno ishođenje obrtnice, b) upis u imenik dadilja odnosno ishođenje rješenja od nadležnog obiteljskog centra, i c) ispunjavanje prostornih uvjeta odnosno ishođenje rješenja od ureda državne uprave nadležnog prema mjestu gdje se prostor nalazi (ako će poslove dadilje obavljati u svom poslovnom ili stambenom prostoru).

Dadilja i pomoćna dadilja moraju biti stručno osposobljeni za navedene poslove, osim ako imaju završen studij predškolskog odgoja.

Dadilja i pomoćna dadilja podliježu redovitom zdravstvenom nadzoru sukladno posebnim propisima kojima se sprječavaju zarazne bolesti,

Obrt mora imati sklopljen ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koji pokriva opću i profesionalnu odgovornost pojedinačno najmanje od 100.000,00 kn odnosno ukupno 300.000,00 kn u jednoj osigurateljnoj godini.

Obrt mora voditi 3 evidencije - a) registar sklopljenih ugovora s roditeljima, b) adresar djece koje trenutno čuva, brine i skrbi se o njima, i c) informacijsku karticu za hitne slučajeve (podaci o zdravstvenim poteškoćama ili posebnim potrebama djeteta).

HOK Virovitičko-podravske županije prije četiri godine organizirao je osposobljavanje za zanimanje dadilja. Tečaj je završilo 23 polaznice, a prema informacijama Udruženja obrtnika Virovitice još nitko nije podnio zahtjev za otvaranje obrta.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ban88
21.4.2013. 21:21
Tako je ,pa i u najvećoj svijetskoj demokraciji SAD-u dadilje su cure ud 15.g.koje zarađuju đeparac na taj način i čuvaju djecu za male novce.Poruka je da već siromašni građani,radnici u tri smjene neće moći ostaviti svoju djecu nikome jer za to nemaju novca.Paralelno s tim majke rade nedjeljom u trg. centrima,odvajaju ih iz obitelji na taj način,očevi rade najmanje dva posla da bi obitelj preživjela i sad bi djecu trebali ostaviti samu.Pa da im soc.služba još pokuca na vrata.
Davor
17.4.2013. 9:14
To znači da će roditelji plaćati dadilju najmanje 1750 kn (na mjesec) više nego do sada, jer toliko iznose obvezni mjesečni doprinosi koje dadilja mora podmiriti. Tome još treba pridodati i porez. Ako uzmemo u obzir da je do sada neka prosječna cijena čuvanja djeteta iznosila cca 2000 kn, onda možemo dobiti jasnu sliku koliko zakonodavac ima veze sa životom.


Još iz kategorije Obrtništvo