Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Obrtništvo

Zaključci Kongresa ugostitelja

        21.11.2012.         1162 pogleda
Zaključci Kongresa ugostitelja

Među glavnim zaključcima Kongresa ugostitelja odnosi se na fiskalizaciju. Ceh ugostitelja  HOK-a ističe da podržava prijedlog tog zakona, ali traži da se primjena odgodi do 1. srpnja iduće godine kako bi ugostitelji imali dovoljno vremena za prilagodbu.

S obzirom na predviđene troškove uvođenja fiskalnih blagajni ugostitelji traže njihovo subvencioniranje. Smatraju i da bi trebalo smanjiti predviđene kazne za prekršaje.  

Ugostitelji HOK-a i dalje inzistiraju na dosljednoj primjeni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima i kategorizaciji objekta, kao i nastavku suradnje s nadležnim inspekcijama kako bi se spriječila nelojalna konkurencija neregistriranih subjekata, različitih udruga, seoskih domaćinstava i sličnih koji bez zadovoljavanja potrebnih uvjeta nude kompletnu restoransku ponudu.

Treba izraditi nove programe obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar) u kojima je nužno propisati kontinuirano provođenje prakse po modelu tjedan za tjedan (tjedan praktične i tjedan teoretske nastave).

Temeljem Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave traže ukidanje poreza na potrošnju, koji je temeljem tog Zakona propisan samo za ugostiteljstvo, a vjeruju i da bi se priznavanjem troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu potaknula potrošnja, a time i veći promet i prihodi u ugostiteljskim objektima.

U vezi predstojećeg smanjenja stope PDV-a za ugostiteljske usluge u zaključcima upućuju ugostitelje da smanje cijene sukladno svom ekonomskom izračunu, što bi, kako se očekuje, trebalo potaknuti potrošnju, zapošljavanje i nova ulaganja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo