Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Zahuktava se velik biznis, građani traže 48 milijuna kuna subvencija

  poslovni.hr           24.07.2015.         2204 pogleda
Zahuktava se velik biznis, građani traže 48 milijuna kuna subvencija

Ulaskom u Europsku uniju (EU) Hrvatska je preuzela i obvezu najkasnije do kraja 2016. primijeniti odredbe direktive o energetskoj učinkovitosti, po kojoj su vlasnici stambenih i poslovnih prostora dužni ugraditi uređaje za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije (razdjelnike) ili mjerila za mjerenje potrošnje toplinske energije (kalorimetre), a moraju uvesti i uređaje za regulaciju odavanja topline (radijatorske ventile).

Zakon o tržištu toplinske energije propisao je da se ti uređaji trebaju ugraditi do 31. prosinca 2015. za zgrade koje imaju više od 70 stambenih i poslovnih prostora, odnosno do 31. prosinca 2016. ako zgrada ima između dva i 70 takvih prostora. Nisu svi građani čekali da ih država tjera: neki su samoinicijativno uveli razdjelnike topline nakon što su prikupili barem 50 posto potpisa suvlasnika zgrade i odabrali dobavljača.  Ugradnjom razdjelnika u Hrvatskoj se bave 24 tvrtke, od kojih je 17 iz Zagreba. Među ovlaštenima je i tvrtka Ti-San iz Svete Nedelje, koja se tim poslom bavi već osam godina. "Dosad smo ugradili razdjelnike topline u više od 200 zgrada od Vukovara do Rijeke.

Prosječna cijena ugradnje seta u kojem su razdjelnik i set termoventila je 480 kuna, no da bi sustav grijanja i mjerenja bio energetski učinkovit, potrebno je ugraditi i dodatnu opremu, primjerice, sustav daljinskog očitavanja. Ovisno o konstrukciji razvoda postojećeg centralnog grijanja, troškovi se mogu popeti i do 1000 kuna po radijatoru", doznajemo od Petra Fruka, vlasnika Ti-Sana. Zbog visokih troškova dosad su stanari ukupno 426 zgrada Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) uputili zahtjeve za sufinanciranje u ukupnom iznosu od 48 milijuna kuna, doznajemo u Fondu. Neki gradovi sami daju subvencije za ugradnju, pa je Zagreb tako lani isplatio 838.306 kuna za ugradnju u 670 stanova.

Podatke o tempu ugradnje razdjelnika potražili smo u HEP Toplinarstvu, najvećem isporučitelju toplinske energije u Hrvatskoj koji djeluje u Osijeku, Sisku i Zagrebu s okolicom. "Toplinskom energijom opskrbljujemo 1963 zgrade s 123.207 samostalnih uporabnih cjelina spojenih na zajednička mjerila toplinske energije. Od tog broja krajnjih kupaca njih približno 18 posto, odnosno 22.162 samostalne uporabne cjeline, ima ugrađene razdjelnike ili kalorimetre. Zaključno s travnjem 2015. razdjelnici topline ugrađeni su u ukupno 244 zgrade, odnosno u 12.124 samostalnih uporabnih cjelina. U istom su razdoblju kalorimetri ugrađeni u 420 zgrada, odnosno u 10.038 samostalnih uporabnih cjelina spojenih na naše toplinske sustave", doznajemo od Roberta Krkleca, direktora HEP Toplinarstva.  

Što će se dogoditi s onima koji se ogluše na zakonske rokove? Po Zakonu o tržištu toplinske energije, fizička osoba koja ne ugradi spomenute uređaje i mjerila u propisanom roku kaznit će se kaznom od 10.000 do 50.000 kuna, dok će pravna osoba biti kažnjena i do 500.000 kuna.  U HEP-u ističu da se ukupna količina isporučene toplinske energije očitana na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici u većini zgrada koje su ugradile razdjelnike smanjila od 10 do 35 posto. No, neki vlasnici stanova dobili su veće račune nego prije ugradnje razdjelnika, npr., oni kojima su stanovi otvoreni s više strana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo