Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Kazalište Virovitica

Zadarski list o predstavi Nevidljiva Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar: Još jedan iskorak iz lutkarskih okvira

  Krešimir Bukvić/Zadarski list           05.05.2017.         1701 pogleda
Zadarski list o predstavi Nevidljiva Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar: Još jedan iskorak iz lutkarskih okvira

U Kazalištu lutaka Zadar u srijedu je premijerno izvedena predstava "Nevidljiva". Nastao na tekstu Maje Pelević, novi kazališni komad zadarskog kazališta lutaka koprodukcija je s Kazalištem Virovitica, a u glavnim ulogama pojavljuju se Vjerica Vidov, Sara Lustig, Goran Vučko i Dominik Karakašić. U fokusu radnje sukob je dvaju svjetonazora: onog čija je predstavnica glavna junakinja - "nevidljiva" djevojčica iz naslova, i drugog, zasnovanog na uvjerenju u "svijet bolji od svih svjetova", kojeg se čvrsto drže roditelji protagonistice. Na njihovu opsesiju redom, poslušnošću i svakodnevnim ritualima usmjerenim mahom na materijalne vrijednosti, Nevidljiva odgovara prkosnim i odlučnim NE-redom, NE-poslušnošću, gromoglasnim NE-ću - piše Zadarski list.

Njezin otpor spram discipline i lažnog optimizma kakav joj nameću roditelji pritom nije odgovor djeteta koje bismo u svakodnevnom govoru brzopotezno proglasili zločestim, već proizlazi iz duboke tjeskobe koju djevojčica osjeća zagledana u vlastiti odraz u ogledalu. "Ja ne znam tko sam", viče Nevidljiva, ne snalazeći se u vrijednosnom sustavu svojih roditelja, sustavu kapitalizma, narcizma, konformizma, malograđanske odanosti autoritetu i paničnog straha od drugog i drugačijeg. Osjećajući da je nje previše za ovaj svijet, djevojčica želi ne-stati: drugim riječima, postati Nevidljiva. No njezino uništenje starog, opterećujućeg identiteta pritom ipak nije (auto)destruktivno, jer tek susretom s drugim(a) - nepoznatim Glasom i njegovim prijateljima, Nevidljivom djecom, Nevidljiva otkriva kako je može biti manje. Nasuprot uzaludnom gomilanju nepotrebnog i zatvaranju iza doslovnih i metaforičkih ograda, stoje dijeljenje, davanje i zajedništvo, kao jedina sila koja oslobađa pojedinca, kratak je rezime predstave koja je podjednako namijenjena i dječjoj, kao i odrasloj publici.

Osim same radnje, koja svakako iskače iz uobičajenih lutkarskih okvira, predstavu odlikuje i, mogli bismo reći - futuristička atmosfera koja u kombinaciji s očekivano izvrsnim nastupom prvaka zadarskog i virovitičkog kazališta i odličnu režiju Nikole Zavišića izdvaja među ostalim lutkarskim ostvarenjima. Dug pljesak i pozitivne reakcije nakon zatvaranja zastora bile su stoga neupitne.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište Virovitica