Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Aktualnosti

Zabraniti pokuse nad životinjama radi izglađivanja bora na licu

        21.07.2010.         1786 pogleda
Zabraniti pokuse nad životinjama radi izglađivanja bora na licu

Udruga Prijatelji životinja poziva javnost na obilježavanje Dana borbe protiv pokusa na životinjama i u sklopu toga upozorava na okrutnu praksu testiranja botoksa na životinjama radi izglađivanja bora na licu. Prijatelji životinja kao članovi Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) pridružuju se međunarodnoj kampanji za zabranu užasnih testiranja botoksa na životinjama.

Tretmani botoksom, nervnim otrovom koji se, osim u medicinske, u velikim količinama koristi i u kozmetičke svrhe, sve češće su prisutni i u Hrvatskoj. Paradoksalno je da tretman botoksom ne samo da ima kratkoročne efekte na postojeće bore već uzrokuje stvaranje novih bora i tako se stvara začarani krug neprestanog stradavanja životinja u testiranju botoksa.

U pozadini testiranja botoksa skrivaju se bol i smrt tisuća životinja koje su izložene velikoj patnji radi ljepote, odnosno kratkotrajnog izravnavanja bora. Prvotno zamišljen kao sredstvo za tretiranje nekih medicinskih problema, botoks je postao popularan ponajprije zbog korištenja u kozmetičke svrhe. Tako se proizvod koji se u velikoj mjeri koristi u kozmetičke svrhe testira na životinjama iako su testiranja u te svrhe zabranjena. Stravično je i što se svaka nova serija botoksa zasebno testira na životinjama pa se tako žrtve ljepote broje u stotinama tisuća bolnih umiranja.

Životinje umiru u stravičnim mukama u ozloglašenom testu otrovnosti, LD50 testu, koji je u mnogim državama zabranjen, a u kojemu se skupinama životinja prisilnim hranjenjem, injekcijom ili inhalacijom daju različite doze otrova sve dok 50 posto životinja ne umre, kako bi se ustanovila smrtonosna doza. Ovaj iznimno bolan test uzrokuje užasne dugotrajne bolove, paralizu te krvarenja iz očiju i usta, a oštro je kritiziran i smatran neznanstvenim i od samih znanstvenika.

Stoga će na riječkom Korzu, u srijedu, 21. srpnja u 11 sati, aktivisti udruge Prijatelji životinja izvesti performans u kojemu će im lica biti prekrivena injekcijama botoksa, kako bi upoznali javnost sa stravičnim pokusima koji se provode iza zidova laboratorija. Na informativnom štandu građani će moći dobiti više informacija i potpisati peticiju koju je pokrenula organizacija Liječnici protiv pokusa na životinjama, a kojom se traži ukidanje testiranja botoksa na životinjama i prelazak na dostupne i humane metode. Peticija se može potpisati i na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prijatelji životinja pozivaju na nekorištenje botoksa dok ne prestanu testiranja na životinjama, ali i na kupnju proizvoda koji su manje invazivni, učinkovitiji i, što je još važnije, etičniji jer nisu testirani na životinjama. Popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama, odnosno tzv. bijela lista, nalazi se na stranicama Udruge.

Video o botoksu može se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr, kao i na YouTube kanalu Prijatelja životinja.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti