Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica kroz stoljeća

"Zaboravljene" vrijednosti

  Staniša Žarković           08.09.2009.         2603 pogleda
"Zaboravljene" vrijednosti

Javljam se potaknut knjigom  „Virovitica kroz stoljeća" u kojem je na jedan slikoviti način ispričana priča o svim važnim događajima koji su se odvijali na ovim našim nemirnim područjima počevši od 1234 godine pa do danas. Pošto je ovo tek prvo izdanje ovom prilikom želim skrenuti pažnju na neke povijesne činjenice koje nisu spomenute a vjerujem da će u slijedećim izdanjima naći svoje mjesto.

Ovih dana  čuo sam razne  komentare vezane uz našu virovitičku slikovnicu. Svatko je našao nešto što nema u toj knjizi tako da mislim da će drugo izdanje biti puno opsežnije od prvog. 

 Uz sve već spomenute detalje koji su važni za povijest ovog kraja u knjizi se, između ostalog, puno govori o vjerskom životu ljudi kroz spomenuti period. To je objašnjeno na jedan originalni i zanimljiv način. Ipak smatram da su Goran Gazdek i Stanko Bešlić morali spomenuti da je Virovitica nekad imala  sinagogu a i pravoslavnu crkvu, pa i danas ima vjernike različitih vjera.

Istina malo je povijesne građe koja će svjedočiti o povijesnim događajima našeg kraja. Malo je knjiga iz kojih možemo nešto temeljitije naučiti a knjiga je uvijek vrijednost bez obzira tko ju je napisao. Knjiga je buktinja znanja. Žao mi je što ponekad ona buktinja doslovce i postane pa onda postanemo deficitarni sa knjižnim fondom. 

Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitice i Virovitičko-podravske županije, kao i brojna kulturno-prosvjetna društva srpske i drugih manjina našeg kraja stoje vam na raspolaganju kako bi drugo i sva naredna izdanja ove vrlo vrijedne knjige bila obogaćena i elementima manjinske kulture u najširem smislu te riječi. Virovitica to zaslužuje. Pripadnici srpske i drugih nacionalnih manjina to zaslužuju.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

B-B-B
9.9.2009. 7:37
Pitanje za S.Žarkovića dali u parku gdje je bio onaj partizanski spomenik bila nekada pravoslavna crkva ?
DANKO
9.9.2009. 1:24
Da bi nešto bilo knjiga po izdavačkim kriterijima, treba imati najmanje 50 stranica! Dakle, radi se o slikovnici, dobro urađenoj. Da bi bila još bolja, slažem se s primjedbom, treba je dopuniti pasusom o multivjerskom(multikulturnom) karakteru naše županije tj. grada Virovitice! Zaista bi bilo zanmljivo vidjeti fotografiju nekadašnjih vjerskih objekata, sinagoge i pravoslavne crkve. ta dva objekta su dio povijesti i ne vidim razloga, zaobilaziti ih!I jedan i drugi objekt bili su dio središta grada. Na mjestu gdje je nekada bila sinagoga stambeno- poslovna je zgrada("Borovo") i spomen ploča na njoj.. Nešto slično tzrebalo boi napraviti i na mjestu gdje je stajala srpska pravoslavna crkva..! No, i pored svega najvažnija nam je sadašnjica, a ona nije nešto ružičasta..!


Još iz kategorije Virovitica kroz stoljeća