DHMZ: Sunčano uz promjenljivu naoblaku
HAK: Pojačan promet na A2 i A3
Predsjednički izbori: Od ponoći na snazi izborna šutnja
Svjetski dan Brailleovog pisma - važnost zakona o hrvatskoj brajici
Večernji list: Cijene nekretnina rastu, obiteljske kuće ponovno su hit
Ledenjaci na Novom Zelandu posmeđili od požara u Australiji
Jutarnji list: Klemm ide u zatvor

  Aktualnosti

Za sufinanciranje premija osiguranja usjeva 400 milijuna kuna - rok za zahtjeve 31. siječnja

  vn           17.01.2017.         857 pogleda
Za sufinanciranje premija osiguranja usjeva 400 milijuna kuna - rok za zahtjeve 31. siječnja

Zahtjevi za sufinanciranje dijela premije osiguranja usjeva, životinja i biljaka u sklopu mjera iz Programa ruralnog razvoja mogu se podnijeti do 31. siječnja, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, napominjući kako je za provedbu te mjere u razdoblju 2014. do 2020. dostupno oko 400 milijuna kuna. Riječ je o mjeri 17. "Upravljanje rizicima", podmjeri 17.1. "Premije za osiguranje usjeva, životinja i biljaka", a korisnici zahtjeve podnose Agenciji za plaćanja.

"Samo prošle godine imali smo nekoliko elementarnih nepogoda koje su ozbiljno narušile prinose u određenim poljoprivrednim proizvodnjama. Ne dopustite da vas priroda iznenadi, osigurajte svoje usjeve i na vrijeme se prijavite za potporu", poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poljoprivrednim proizvođačima.

Korisnici mjere su fizičke, pravne osobe ili grupe fizičkih ili pravnih osoba upisanih u Upisnik poljoprivrednika, a intenzitet potpore je 65 posto vrijednosti premije osiguranja, najviše 75 tisuća eura godišnje (u kunskoj protuvrijednosti) po korisniku.

Korisnik potpore, kako se navodi u priopćenju, mora imati važeću policu osiguranja poljoprivredne proizvodnje u razdoblju za koje podnosi zahtjev za potporom.

Polica osiguranja pokriva isključivo štete nastale uslijed gubitka poljoprivredne proizvodnje od jednog ili više štetnih događaja, i to nepovoljne klimatske prilike, životinjske i biljne bolesti, najezda nametnika, okolišni incidenti te mjere protiv unošenja u Uniju organizama štetnih za bilje ili biljne proizvode i protiv njihovog širenja unutar Unije.

 Iz Ministarstva podsjećaju kako se prema ovom modelu, koji se primjenjuje od 1. siječnja 2016., ne sufinanciraju gubici poljoprivrednog potencijala, odnosno dugotrajne imovine poput uništenja cijelog nasada ili stada (to pokriva mjera M05 - Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti).

Polica osiguranja pokriva isključivo štete nastale uslijed gubitka poljoprivredne proizvodnje veće od 30 posto prosječne godišnje poljoprivredne proizvodnje.

Zahtjev se podnosi Agenciji za plaćanja isključivo elektroničkim putem, putem zaštićene mrežne aplikacije - AGRONET jednom godišnje, a korisnici su dužni Agenciji dostaviti i potvrdu o podnošenju zahtjeva u fizičkom obliku, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.