Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Za privlačenje investitora nadareni se traže i u zatvorima


  Gospodarstvo           Miodrag Šajatović/Lider           08.11.2013.         778 pogleda
Za privlačenje investitora nadareni se traže i u zatvorima

Privlačenje investitora. Dvije su to čarobne riječi kojima vlast, ali u posljednje vrijeme i šira politička javnost, misle spasiti Hrvatsku iz zagrljaja petogodišnje recesije. Otišlo je tako daleko da se čak i po zatvorima traže zatvorenici za koje se vjeruje da raspolažu čudotvornom sposobnošću ‘privlačenja investitora’.

Na žalost ravnatelja pulske lučke uprave, Ministarstvo pravosuđa nije imalo razumijevanja za ideju da Radimir Čačić, koji u blizini Pule služi 22-mjesečnu kaznu zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je poginulo dvoje ljudi, za tu lučku upravu radi na ‘privlačenju investitora’.
Na sve se strane privlače investitori. Nedavno je pola Vlade bilo u Londonu, gdje je privlačilo tamošnje potencijalne investitore. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić bila je u Kini, gdje su domaćini pokazali želju da budu privučeni na ulaganje (naravno da ne u industrijske pogone, nego u infrastrukturne projekte). Prošli je tjedan u Opatiji održan drugi županijski Invest forum, na kojemu su gradovi Rijeka i Opatija te Primorsko-goranska županija kao cjelina predstavili nekoliko desetaka investicijskih projekata sa sređenom dokumentacijom za ‘zabijanje prve lopate’. Sad sličan forum pripremaju u Splitu...

Tvrdoglavo vjerovanje Koliko je god ozbiljniji dio ekonomske struke od početka s pravom sumnjao da je igranje na kartu ulaganja pogrešan način dizanja BDP-a, svima na nižim razinama nije preostale drugo nego uskočiti u taj vlak. Pogotovo zato što Vlada tvrdoglavo svake godine najavljuje da će upravo sljedeća godina donijeti preokret u ulaganjima.  A najnovija predviđanja iz Europske unije za Hrvatsku u 2014. govore o rastu ulaganja od samo dva posto. Da se protekle dvije godine energija vladajućih umjesto u investicije usmjerila u poticanje izvoza, u 2014. doprinos izvoznika rastu BDP-a sigurno bi bio mnogo veći od onoga što se može očekivati od ‘privlačenja investitora’. U 2012. proračunske investicije bile su oko 3,8 milijardi kuna. Javna društva investirala su 10,7 milijardi, a čak 48 milijardi kuna bile su privatne investicije. Te godine investicije u fiksni kapital, uza sve tetošenje vlasti, pale su za 4,6 posto. A istodobno je izvoz, koji je kao i prije ‘trinaesto prase’, porastao za 1,1 posto. Da se nije loše pregovaralo o izlasku iz Cefte, on bi i ove godine pokazao veći potencijal od imaginarne investiciomanije.  Početkom 2013. u Banskim dvorima planirali su ove godine povećati investicije za 8,9 milijardi (iz državnog proračuna 2,9 milijardi više, javne tvrtke 4,3 milijarde više i privatni sektor 1,7). Već sredinom godine plan je umanjen za oko tri milijarde kuna državnih i javnih investicija, pri čemu se mora čekati sredina sljedeće godine da se vidi koliko je u fiksni kapital uložio privatni sektor. Sudeći prema smanjenim kreditima banaka upravo privatnom sektoru, teško će se prikupiti željenih 50 milijardi kuna.  U međuvremenu se pojavila procjena da su u prvom polugodištu ove godine bruto investicije u fiksni kapital, umjesto da porastu, pale za 0,6 posto.

Sređujemo papire Stalno se najavljuje da se upravo sređuju papiri za nove megadržavne investicije, da stižu sredstva fondova EU. Kako to da analitičari ne vide da će investicije početi rasti prema stopama od desetak posto? Koliko bi bilo potrebno za rast BDP-a od 1,8 posto?
Naravno da se tu i tamo pojave takve investicije, ali njihova medijska prisutnost jako nadmašuje njihov stvarni doprinos ukupnim investicijama. Kad istodobno sa stotinu milijuna kuna investicija jedne Plive više stotina domaćih tvrtki potpuno zaustavlja bilo kakvo investiranje. Planovi državnih investicija još će više doći u pitanje nakon što se počne provoditi procedura prekomjernog deficita. Država će morati smanjivati rashode, a poznavajući bolećivost premijera Milanovića prema zaposlenima u državnom aparatu, između njihova djelomičnog otpuštanja ili smanjivanja plaća s jedne strane i investicijske potrošnje s druge strane stradat će investicije. Hrvatskoj ne trebaju bilo kakve investicije, nego one usmjerene u proizvodnju za izvoz i tehnološko osuvremenjivanje takvih tvornica. Bojim se da će i na kraju 2014. vlast ponavljati: ‘Privlačenje investitora dat će rezultate u sljedećoj godini.’ A budimo iskreni: i znatnom dijelu građana privlačna je ideja da se ‘upecaju’ nekakvi investitori pa da napune proračun i nahrane vojsku proračunskih rentijera-ovisnika.

Ekonomalije, Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kišni
10.11.2013. 8:05
hahaha jel to onaj kojeg je ganjala i bivša milicija kada je 80 godina muljao sa coningom, a 90-tih širio priču da su ga ganjali zbog hrvatstva, da me bog sačuva a bio vozač, poslije kao fol završio prometni fakultet, pa svi naši veliki hrvati završili prometni fakulte, a profesori završili u ćuzi.


Još iz kategorije Gospodarstvo



Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: