Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Malo soli

Za nas nema promjene

  Željko Bošnjak/Malo soli, foto Oliver Bešić           26.07.2013.         3596 pogleda
Za nas nema promjene

Što bi se na Balkanu dogodilo kada bismo ovdje kod nas pronašli toliko nafte da zaprijetimo ekonomskoj stabilnosti EU? Recimo, odjednom se u Slavoniji otkrije da pod zemljom imamo nafte za napajanje svijeta slijedećih 30 godina. Što se događa dalje?

Australiji se upravo to dogodilo. Prošli mjesec su potvrdili naftne slojeve s takvim kapacitetom koji ih po količini mogućeg ispumpavanja stavljaju u rang Saudijske Arabije, a iznad Irana, Iraka, Kanade i Venecuele. Kako bi naši mediji reagirali samo na prvotnu vijest geologa s terena u Slavoniji?

Australija je već reagirala. Najprije su strani mediji postavili kritično pitanje "Stupaju li nova pravila igre na tržištu?" misleći na cijene nafte. A onda su Australci preskočili svoje "Sanadere", korporacijske afere, "NIK Titanika", plačljivo smjehotresne "Tomiće i Dežuloviće", kukavička pitanja "kome ćemo ovo prodati?", "zašto imamo naftu, a sve više nezaposlenih i siromašnih", itd. Sve su to mudro izbjegli i nakon nekog vremena izjasnili.

 Parafraza iz australskih medija: "Nalazište nafte o kojemu pričamo je naše nacionalno blago i na njemu će raditi nacionalne tvrtke. Nalazi se u slojevima zemlje iz kojih je teško izvući sirovinu. Nećemo se zaduživati, uložiti ćemo zajednički trud i sredstva iz poreza naših građana kako bismo napravili postrojenja za početak eksploatacije. U tome području (Coober Pedy) već dopuštamo doseljavanje naših državljana i otvaramo tisuće radnih mjesta. Sve što zaradimo slijevat će se u državni budžet za blagostanje nacije. Gorivo će pojeftiniti, ali ne bitno, jer mnogo ulažemo u rad i snažno se protivimo utjecaju nafte na globalno zagrijavanje".

 Nećemo se kreditirati, sami ćemo raditi, pazit' ćemo na globalno zagrijavanje (dobro, ovo seru...), zaposlit' ćemo svoje ljude... To veli nacija koja je sve sekularnija iz popisa u popis, a ne "pobožna", nacija koja je na rubu odobriti istospolne brakove, a ne uskoumna, nacija koja je dala rockere AC/DC i posvetila im ulicu u najvećem gradu, a ne spori se s nekim "ustaškim tonsonom", država s visokim standardom življenja, tamo gdje vaš rođak ide živjeti bolje i kojemu se nadate da će vam donijeti koji dolar kad dođe na godišnji odmor.

 Recimo, odjednom se u Slavoniji otkrije da pod zemljom imamo nafte za napajanje svijeta slijedećih 30 godina. Što se događa dalje? Nalazište kupuju Mađari preko domoljubnog ministra? Radna mjesta se dijele preko veze ili uz "proviziju" ili se prijeti dolaskom rumunjske radne snage? Gorivo poskupljuje, jer smo naftu prodali Njemačkoj, a oni nama vraćaju benzin s maržom? Koji je tvoj scenarij ove maštovite naftne situacije koja je tamo dolje nekome stvarnost? Koji bi to trebao biti scenarij kada nema nafte, a imamo žita, šume i more?

Isto sam pitao jučer starog prosjaka ispod nadvožnjaka nedaleko od Ciboninog tornja. Držao je ispruženu ruku, a ja sam razmišljao hoće li popiti ono što isprosi, hoću li donijeti promjenu ako mu dam novac. Prišao sam vadeći kovanicu i iz zezancije ga tiho pitao "Što bi se na Balkanu dogodilo kada bismo ovdje kod nas pronašli toliko nafte da zaprijetimo ekonomskoj stabilnosti EU?" Mutnim pogledom od gladi ili alkohola govorio mi je da za njega nema promjene. Stavio sam mu kovanicu u dlan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

atma
31.7.2013. 13:40
Kao najbolji autor za mogući scenarij mi odmah pada na pamet Alfred Hitchcock. Jedini je problem što više nije živ.
Mikeš09
29.7.2013. 6:51
5+...
siniša prpić
27.7.2013. 23:04
Poštovani Željko, još će morati proteči Save i Drave ( vode, te hrvatske nafte ) da bi se shvatilo.
Odličan tekstić.

youtube.com/watch?v=SDb7DR96cW8Još iz kategorije Malo soli