I sindikat visokog obrazovanja traži veće plaće u svom sektoru
Štromar ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali vjeruje i u dogovor Vlade i sindikata
Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sinčić: Hrvatsku očekuje kolaps svih sustava
U osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih

Za istu osobu i osuda i sloboda


  Prosvjeta           Petar Žarković/glasslavonije.hr           14.03.2018.         1116 pogleda
Za istu osobu i osuda i sloboda

Umjesto pravih tužitelja i pravih branitelja, u Općinskom sudu u Novom Zagrebu te su odvjetničke uloge u subotu preuzeli hrvatski srednjoškolci. Bila je to 11. državna smotra simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja, na kojoj su sudjelovale 24 ekipe iz Belog Manastira, Bjelovara, Blata, Buzeta, Đurđevca, Gline, Koprivnice, Maruševca, Orahovice, Osijeka, Rijeke, Slatine, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina i Zagreba.

Ako je suditi prema uspješnosti odrađenog posla, možda bi u eventualnim sudskim procesima valjalo umjesto odvjetnika angažirati gimnazijalce slatinske Srednje škole Marka Marulića. Oni su na simuliranom suđenju uspjeli istu osobu i osuditi i osloboditi. U kaznenoj parnici “Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv Andreje Rogan – Kaznena parnica u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne ljubavne veze završava pokušajem ubojstva”, slatinski srednjoškolci u ulozi tužitelja uspjeli su za optuženu izboriti osuđujuću presudu, a u ulozi branitelja istu osobu uspjeli su osloboditi krivnje.

Ana Brezec, Gordana Borotić, Jurica Ljubas, Larisa Gerenčir, Matej Đurasek, Mateja Peršić i Petra Prebeg, pod vodstvom prof. Zorislava Jelenčića, tri mjeseca pripremali su se za taj proces, a pravnim savjetima pomogao im je tajnik škole Igor Validžić.

Prema riječima prof. Jelenčića, simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje, pri čemu se učenici na unaprijed zadanom predmetu kaznene parnice uče ulogama državnog odvjetnika, optuženika, oštećenika, svjedoka, odvjetnika, vještaka, slijedu izvođenja dokaza, ispitivanju i protuispitivanju.

- Tijekom simuliranih suđenja učenici usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja važnih činjenica, nepristranog pristupa i javnog nastupa. Posebna je važnost u tome što učenici imaju priliku upoznati način rada i svrhu sudbenog sustava, čime se podiže svijest o važnosti uloge sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu - naglasio je.

Na simuliranom suđenju suočile su se ekipe iz različitih škola, a uspjehu slatinskih “odvjetnika” doprinosi to što je presudu odredio pravi sudac. Sudionike državne smotre, za daljnje aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u školama, pozdravnim riječima motivirali su predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu Ivana Mašić, sudac Vrhovnog suda RH Marin Mrčela te savjetnici za Građanski odgoj i obrazovanje Nevenka Lončarić-Jelačić i Tomislav Ogrinšak.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: