Banner
Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu
INA donirala 900.000 kuna dječjim odjelima zdravstvenih institucija
Sabor: Rasprava oko hitnosti zakona kojim se osiguravaju besplatni obroci u školama
Jutarnji list: Za pripreme osmaša za nacionalne ispite traže i do 2900 kn
Večernji list: Privatnici - za isti novac obavili bismo 25 posto više pregleda
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno

  Sport

Za dinamovce nema predaje!

  dr.bu.           07.10.2017.         1803 pogleda
Za dinamovce nema predaje!

U petak 6. listopada nakon što je dosadna i grozomorna kiša prestala padati i prije reprezentativnog razočaranja na Rujevici u Virovitici na VeGeŠKi je bilo vrlo živo i dopadljivo. Baš je lijepo kada se u ova teška vremena gospodarskog vrludanja, moralnog posrtanja, političkog zatupljivanja i demografskog beznađa okupe ljudi oko iste stvari nošeni odanošću i ljubavlju prema voljenom klubu. Skupili se ''plavi dečki'' iz raznih dijelova grada i iz manjih mjesta našeg zavičaja održavši povijesnu osnivačku skupštinu Udruge navijača GNK Dinamo Zagreb.

Nakon mnogo godina navijanja i pohođenja po stadionima širom zemlje i inozemstva neki su se sada radosno i po prvi puta sreli i upoznali na ovom lijepom i hvale vrijednom događaju za sve koji vole taj nepredvidivi i zaguljeni nogomet i najdraži klub kojemu ove godine nisu cvjetale ruže već se taj prekrasni plavi buket pretvorio, uz pomoć događaja u i oko kluba, u samo ''trnje i gloginje''.

Skupštinu je ispred inicijativnog odbora otvorio i pred dvadesetak nazočnih uspješno, vrlo živo i nadahnuto vodio Robert Cenger iz stare poznate obitelji plavih navijača i unuk legendarnog povjerenika Dinama Josipa Cengera iz Marinove koji je sam tih boljih godina učlanio i imao na brizi cijelog grada a neki ovdje nazočni su baš od njega tada nabavljali svoje prve navijačke suvenire učlanivši se u klub.

Za prvog predsjednika ove Udruge jednoglasno je izabran svima znani ''plavac'' i veliki navijački borac, Josip Kvrgnjaš Kvrga iz Kačićeve koji danas živi u Podgorju. Njegova desna ruka i ujedino zamjenik i tajnik koji će se baviti i poslovima povjerenika kluba kao i kontaktima sa svim zainteresiranim navijačima i članovima je Dražen Pilek Tona, od milja znani kao Tonček. Neizostavni organizator i dinamovac od glave do pete te alfa i omega svega plavog što diše za ovaj grad gospodin Zdenko Hercigonja pljeskom i priznanjem je izabran u Upravni odbor koji sačinjava pet članova među kojima su izabrani Zdravko Lazić Grekša, Žorž Planinac, već spomenuti Robert Cenger i Nikica Krpan rodom iz velikog ''plavog uporišta'' Orahovice. Po prethodno usvojenom Statutu Udruga djeluje na području cijele Virovitičko-podravske županije a član Udruge može i ne mora biti član kluba GNK Dinamo.

U svojem kratkom obraćanju nakon ustoličenja prvi predsjednik Udruge se je zahvalio na izboru napomenuvši da se Udruga osniva u najteža vremena za klub ali bez obzira na krizu, sudske presude i raznorazne ''igre'' i ''politike'' koje nas uopće ne zanimaju mi se osnivamo samo zbog našeg Dinama a ne ovog navedenog i svak' dobronamjeran nam je dobrodošao. A da su te namjere dobre i pozitivne govori detalj prije same skupštine kada se je u lokalu, ''slučajno'' ili namjerno, našao poznati hajdukovac Baja iz Turanovca koji je bio pozvan da prisustvuje ali je nenadano netragom nestao?!

Prema prikazanom ovo društvo najviše zasada čine gospoda od četrdeset pa naviše, navijački stasala u plodonosnim, nezaboravnim i teško ostvarivim, kada su navijačke, organizacijske i svekolike druge prilike u pitanju u teško ponovljivim osamdesetim godinama prošlog stoljeća kada je ovaj grad imao pet povjerenika i više stotina članova a klub preko pedeset pet tisuća registriranih članova što je bilo dostignuće najvećih europskih i svjetskih razmjera. Osim toga mnogi nazočni su rođeni u dinamovoj međunarodno najuspješnijoj dekadi kada je klub zahvaljujući odličnim igrama i legendarnim igračima osvojio jedini međunarodni hrvatski klupski trofej tada, jednog od dvaju najvećeg ranga, kojemu se upravo ove godine slavi petesetgodišnjica bez neke velike pompe zbog poznatih razloga a to je Kup velesajamskih gradova 1967. s tim da se neopravdano i nepravedno zanemaruje, prešućuje i bezobrazno zaboravlja da je klub već 1963. godine bio finalist istog natjecanja kontra tada moćne Valencije. Svi normalni klubovi na svijetu se hvale svojim naslovima i rado upisuju u svoju osobnu kartu i svoja finala a da o ostalim drugim statistikama se ne govori dok za takve važne detalje službena dinamova stranica ''ne postoji'' i to treba svakako mijenjati.

''Klub se svoj bezuvjetno voli a svi ostali su samo prolaznici'' - netko je na skupu kazao a tako i jest s tim da se i druge poštuje i cijeni i da trebaju svi konačno i zajednički težiti ka normalizaciji i pomirenju svih navijača u zemlji.

A na tu temu dolaze prisjećanja. Nekada u toj istoj klupskoj birtiji a danas samo kafiću na zidu u ćošku su ravnopravno visila dva velika klupska kalendara; dinamov i hajdukov - danas nezamislivo i nemoguće totalno?! Ha, bilo je to vrijeme ''groznog'' socijalizma a danas ''uživamo'' i vidimo to kao ovaj lijepi kapitalizam. Usporedba se uglavnom odnosi samo na međuljudske odnose i razmišljanja. Dok se onda zezalo, ispijalo zajedničke runde i za pobjede i poraze častilo uz drugovanja danas vas vrebaju na svakom mjestu da vas pobjednički ili poraženo negdje sačekaju i pošteno izlemaju snimajući sve to mobitelom da se još k tome i hvale kako ''su učinili dobro djelo'' prema tim omraženim, iz drugog tabora navijačima?! Običnim ljudima koji su došli pogledati dobar nogomet bez obzira tko bio pobjednik ili poražen s istom nadom ali i korektnim ponašanjem poslije jer svi jednom dobijamo, drugi puta gubimo i nema vječnog pobjednika niti gubitnika. Svi smo uvijek i svuda u toj samo igri koju volimo.

I na kraju valja nam spomenuti i prisjetiti se jednog velikog, najvećeg dinamovca kojeg nije bilo među njima toga dana, Miroslava Viljevca koji bi sigurno među prvima stvar potegnuo dok se odnekud potiho u prostoriji pojavio kao otac i majka i dobri duh VeGeŠKe Antun Petras Ata bez čijeg spomena sve ovo ne bi imalo pravog smisla. Laka im hrvatska zemlja i široka prostranstva, plava nebeska...

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Sport