Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Zdravstvo

Za bolesnu ženu rekli da je - noćna mora

  Dragutun Šantoši/Večernji list           27.02.2009.         2237 pogleda
Za bolesnu ženu rekli da je - noćna mora

Prilog o eutanaziji, potkrijepljen primjerima iz SAD-a i Italije, koji je jedna hrvatska TV kuća emitirala u srijedu navečer, zapanjio je obitelj Stjepana Grabara iz Donje Bazije nedaleko od Slatine. U njemu je, naime, objelodanjena i Stjepanova obiteljska drama s teško bolesnom suprugom Nedjeljkom, koja je već više od dvije godine na Odjelu intenzivne njege u Općoj bolnici Virovitica.

"Njezino je stanje neizlječivo, a obitelj je htjela da liječnici u virovitičkoj Općoj bolnici puste da bolest ide svojim tijekom. No, njihov zahtjev nije uslišan i Nedjeljku su priključili na aparate, čime su joj muke samo produljene", pod naslovom "Noćna mora obitelji Grabar" objavljeno je na internetskom portalu TV kuće koja je emitirala i montirane snimke razgovora s obitelji Grabar.

- Podatke o našoj situaciji i supruzi Nedjeljki dali smo samo Hrvatskom hospiciju u Zagrebu. U srijedu je u selo došla TV ekipa, ali smo s njima odbili razgovarati jer nismo željeli da se s našim imenima ide u javnost. Kada sam u srijedu navečer gledao TV i vidio prilog u kojemu se spominje moja supruga, uplašio sam se da nije i ona to gledala. Nema ni govora o tome da smo od liječnika tražili da našu Nedjeljku "puste da bolest ide svojim tijekom", kako su rekli TV novinari. Pa, moja je supruga živa, ona nije u komi.

Do prije nekoliko mjeseci s nama je komunicirala SMS-ovima, ali su joj ruke "otkazale". Svaki drugi dan idemo k njoj u posjet u bolnicu, a ona s nama sada komunicira očima. Mi pitamo, a ona trepće očima - ispričao nam je Nedjeljkin suprug Stjepan Grabar. - Najviše se raduje kada vidi svoje unuke Miju i Lanu.

Nedjeljka je oslabjela, ali uvijek je bila borac pa se, unatoč bolesti, ne predaje. I dalje ćemo tražiti od liječnika da joj pomažu da živi. Zahvalni smo virovitičkim liječnicima i medicinskim sestrama koji o njoj doista dobro brinu - kaže Stjepan Grabar.

Izjavu Večernjem listu dao je, dodaje, samo da bi demantirao neistinite tvrdnje, a obitelj će, vjerojatno, zatražiti i sudsku zaštitu.

Ravnateljica Opće bolnice Virovitica dr. Ana Bajer-Feketić ističe da obitelj Grabar nikada od liječnika i bolnice nije tražila da "puste bolest da ide svojim tijekom".

- Takvi se bolesnici mogu liječiti i kod kuće, ali su članovi povjerenstva zaključilo da za to u ovom slučaju ne postoje uvjeti. Naš je zadatak da do zadnjeg trenutka zemaljskog života pomognemo bolesniku da proživi i taj dio života na dostojanstven način, a ne eutanazija - izjavila je ravnateljica dr. Ana Bajer-Feketić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

GENIUS
27.2.2009. 21:44
e novinari novinari sve se to napuhuje radi gledanosti...


Još iz kategorije Zdravstvo