Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Promet

Za blato na kotačima platit ćete i do tisuću kuna

  agroklub.com           29.11.2016.         2532 pogleda
Za blato na kotačima platit ćete i do tisuću kuna

I ove godine početkom jeseni intenziviraju se poljoprivredni radovi te se narednih mjeseci na slavonskim prometnicama očekuje pojačano prometovanje traktora, radnih strojeva, priključnih vozila kao i teretnih vozila.

Kako je područje slavonskih županija karakteristično upravo po znatnom udjelu stanovništva koje se bavi poljoprivredom, stoga je i logično kako cestama u slavonskim županija prometuje velik broj poljoprivrednih vozila. Nažalost, neki vozači takvih vozila sudjeluju u prometu na cestama na način da ne poštuju prometne propise što dodatno ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu.

Iznošenje blata na kolnik predstavlja veliku opasnost

Vremensko razdoblje koje predstoji, s čestim izmjenama kišnih i sunčanih razdoblja, dodatno povećava rizike događanja prometnih nesreća, a događanju prometnih nesreća osobito pogoduje iznošenje blata na kolnik na kotačima traktora prilikom izvođenja poljoprivrednih radova. Ovakav neodgovoran način postupanja u prometu do krajnjih granica povećava rizik od događanja prometnih nesreća i to onih s najtežim posljedicama.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, 1.000 kuna platit će vozač ako ne ukloni blato s kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor. Isto toliko izdvojit će sudionik koji upravlja vozilom s neispravnim gumama, propisanim uređajima za upravljanje i zaustavljanje ili uređajima za spajanje vučnog i priključnog vozila.

Za neuklanjanje blata s kotača novčane kazne

Ujedno podsjećaju kako je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u čl. 45. propisano da vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Ukoliko vozač ne ukloni blato s kotača, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna. Isto toliko izdvojit će sudionik koji upravlja vozilom s neispravnim gumama, propisanim uređajima za upravljanje i zaustavljanje ili uređajima za spajanje vučnog i priključnog vozila.

Upozorava se kako se međutim rijetki vozači nažalost pridržavaju ove zakonske odredbe, a problem nastaje kada padne kiša uslijed čega dolazi do miješanja zemlje sa kišom te se stvara blato, kolnik je tada vrlo sklizak i postaje opasan za sve sudionike u prometu.

Kazna od tisuću kuna i za ostavljene predmete na cesti

Prema članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač je dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti, ukoliko to ne učini Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna, a ukoliko se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi-obrtniku određena je novčana kazna u iznosu od 5.000do 15.000 kuna. Za upravljanje neregistriranim traktorom propisana kazna iznosi 700 kuna.

Ukoliko vozač, vlasnik vozila ili druga osoba ne postupe u skladu s Zakonom, odnosno ukoliko ne uklone predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište o njegovom trošku to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta.

Održavanje cesta

Za uklanjanje blata s kolnika policija angažira tvrtke nadležne za održavanje ceste te im ustupa podatke o počinitelju prekršaja nanošenja blata na kolnik tako da će onaj koji nanese blato biti u obvezi i snositi troškove čišćenja koji mogu mnogostruko nadmašiti predviđenu novčanu kaznu temeljem Zakona.

Iz policije apeliraju stoga na sve odgovorne osobe za organizaciju izvoza i prijevoza poljoprivrednog uroda, a posebno sve vozače, koji sudjeluju u prometu poljoprivrednim i drugim vozilima, kojima se poljoprivredni urod izvozi i prevozi našim cestama, da prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila. Jednako tako, svim ostalim sudionicima u prometu savjetuje se da pripaze ako uoče mjesto gdje traktor ili drugo vozilo izlazi na cestu sa blatnjavim gumama jer je kolnik tada vrlo sklizak te da o uočenim većim onečišćenjima obavijeste nadležnu policijsku postaju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet