Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Promet

Za blato na kotačima platit ćete i do tisuću kuna

  agroklub.com           29.11.2016.         2383 pogleda
Za blato na kotačima platit ćete i do tisuću kuna

I ove godine početkom jeseni intenziviraju se poljoprivredni radovi te se narednih mjeseci na slavonskim prometnicama očekuje pojačano prometovanje traktora, radnih strojeva, priključnih vozila kao i teretnih vozila.

Kako je područje slavonskih županija karakteristično upravo po znatnom udjelu stanovništva koje se bavi poljoprivredom, stoga je i logično kako cestama u slavonskim županija prometuje velik broj poljoprivrednih vozila. Nažalost, neki vozači takvih vozila sudjeluju u prometu na cestama na način da ne poštuju prometne propise što dodatno ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu.

Iznošenje blata na kolnik predstavlja veliku opasnost

Vremensko razdoblje koje predstoji, s čestim izmjenama kišnih i sunčanih razdoblja, dodatno povećava rizike događanja prometnih nesreća, a događanju prometnih nesreća osobito pogoduje iznošenje blata na kolnik na kotačima traktora prilikom izvođenja poljoprivrednih radova. Ovakav neodgovoran način postupanja u prometu do krajnjih granica povećava rizik od događanja prometnih nesreća i to onih s najtežim posljedicama.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, 1.000 kuna platit će vozač ako ne ukloni blato s kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor. Isto toliko izdvojit će sudionik koji upravlja vozilom s neispravnim gumama, propisanim uređajima za upravljanje i zaustavljanje ili uređajima za spajanje vučnog i priključnog vozila.

Za neuklanjanje blata s kotača novčane kazne

Ujedno podsjećaju kako je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u čl. 45. propisano da vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Ukoliko vozač ne ukloni blato s kotača, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna. Isto toliko izdvojit će sudionik koji upravlja vozilom s neispravnim gumama, propisanim uređajima za upravljanje i zaustavljanje ili uređajima za spajanje vučnog i priključnog vozila.

Upozorava se kako se međutim rijetki vozači nažalost pridržavaju ove zakonske odredbe, a problem nastaje kada padne kiša uslijed čega dolazi do miješanja zemlje sa kišom te se stvara blato, kolnik je tada vrlo sklizak i postaje opasan za sve sudionike u prometu.

Kazna od tisuću kuna i za ostavljene predmete na cesti

Prema članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač je dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti, ukoliko to ne učini Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna, a ukoliko se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi-obrtniku određena je novčana kazna u iznosu od 5.000do 15.000 kuna. Za upravljanje neregistriranim traktorom propisana kazna iznosi 700 kuna.

Ukoliko vozač, vlasnik vozila ili druga osoba ne postupe u skladu s Zakonom, odnosno ukoliko ne uklone predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište o njegovom trošku to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta.

Održavanje cesta

Za uklanjanje blata s kolnika policija angažira tvrtke nadležne za održavanje ceste te im ustupa podatke o počinitelju prekršaja nanošenja blata na kolnik tako da će onaj koji nanese blato biti u obvezi i snositi troškove čišćenja koji mogu mnogostruko nadmašiti predviđenu novčanu kaznu temeljem Zakona.

Iz policije apeliraju stoga na sve odgovorne osobe za organizaciju izvoza i prijevoza poljoprivrednog uroda, a posebno sve vozače, koji sudjeluju u prometu poljoprivrednim i drugim vozilima, kojima se poljoprivredni urod izvozi i prevozi našim cestama, da prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila. Jednako tako, svim ostalim sudionicima u prometu savjetuje se da pripaze ako uoče mjesto gdje traktor ili drugo vozilo izlazi na cestu sa blatnjavim gumama jer je kolnik tada vrlo sklizak te da o uočenim većim onečišćenjima obavijeste nadležnu policijsku postaju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PrometVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.