Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Za banke hrane i posrednike u doniranju hrane 14,7 milijuna kuna

  mps           22.12.2022.         2280 pogleda
Za banke hrane i posrednike u doniranju hrane 14,7 milijuna kuna

U cilju provedbe reformske mjere Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti 2021.-2026. pod nazivom „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane u RH“, ukupne vrijednosti od 32 milijuna kuna, danas su sklopljeni ugovori s 51 korisnikom (9 korisnika potpora za banke hrane i 42 posrednika u lancu doniranja hrane) i osigurali bespovratna sredstva u iznosu od 14,7 milijuna kuna, sve u cilju povećanja količina donirane hrane, smanjenja otpada od hrane te povećanja prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovništva. 

Programom se, između ostalog, potiče infrastrukturno opremanje banki koje će zajedno činiti nacionalnu mrežu kojom će se donatorima omogućiti brzo i jednostavno doniranje viškova hrane te stvoriti preduvjeti za povećanje količina donirane hrane, čime se doprinosi smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovništva.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je riječ o višedimenzionalnoj aktivnosti koja ima socijalnu, razvojnu i zelenu komponentu u smislu smanjivanja otpada, pri čemu ovo Ministarstvo već provodi niz mjera i aktivnosti, uključujući kreiranje Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH za razdoblje 2019.-2022. i 2023.-2028., uspostavu sustava e-doniranje, promicanje društvene odgovornosti i informiranosti duž cijelog lanca, ali edukaciju djece predškolske i školske dobi. Ministrica je dodala i kako je, dijelom zahvaljujući i ovim aktivnostima, zaključivši kako je „hrana dragocjena, a otpad od hrane neprihvatljiv - filozofija koju trebamo prenijeti mlađim generacijama, ali koju prije svega moramo provoditi i sami.“

Od 2019. godine do prosinca 2022. godine u spomenutom sustavu e-doniranje registrirano je 305 donatorska profila i 103 od ukupno 129 posrednika u lancu doniranja hrane. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 379 tona hrane, od čega jestivi dio iznosi 106 tisuća, pri čemu oko 76 % otpada od hrane nastaje u kućanstvima, čime je Hrvatska ispod prosjeka EU po količini bačene hrane te iznad prosjeka EU po količini otpada koji nastaje u kućanstvu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda