Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Ekologija

WWF poziva gradove i mjesta u Hrvatskoj da se pridruže akciji Sat za planet Zemlju

  wwf/foto Štefan Brajković           09.03.2023.         1916 pogleda
WWF poziva gradove i mjesta u Hrvatskoj da se pridruže akciji Sat za planet Zemlju

Šesnaestu godinu za redom svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva sve stanovnike svijeta, gradove, tvrtke i institucije da se priključe najvećoj svjetskoj ekološkoj inicijativi – Sat za planet Zemlju (Earth Hour). U ovoj akciji sudjeluje više od 180 zemalja svijeta, a WWF poziva gradove i mjesta i u Hrvatskoj da se pridruže akciji te 25. ožujka u 20:30 sati isključe dekorativnu rasvjetu na svojim prepoznatljivim građevinama i tako naglase da je svaki napor za očuvanje Zemlje vrijedan.

„Uz klimatsku krizu i onu zagađenja plastikom, gubitak bioraznolikosti ozbiljno prijeti očuvanju našeg planeta i toga moramo svi biti svjesni. Činjenica da su se populacije divljih vrsta smanjile za 69% od 1970. ukazuje nam na to koliki je naš utjecaj na planet. Moramo promijeniti svoje navike i razmišljati o očuvanju prirode puno više. Upravo je to svrha Sata za planet Zemlju – kroz jedan sat mraka osvijetlili taj golem problem koji dovodi u pitanje opstanak cijelog planeta“, ističe direktorica komunikacija u WWF Adriji Petra Boić Petrač.

Zidine u Dubrovniku i Dioklecijanova palača već su dugi niz godina simboli Hrvatske koji ulaze na skromnu listu UNESCO-vih građevina u svijetu koje sudjeluju u ovoj akciji. Jednako tako, pedesetak gradova sa svojim simbolima poput Katedrale u Zagrebu, Tvrđe u Osijeku ili Vodotornja u Vukovaru, još od 2009. godine sudjeluju u ovoj akciji. U WWF-u se nadaju da će tako biti i ove godine te pozivaju gradonačelnike da uvrste svoje gradove u ovu akciju.

Sat za planet Zemlju pokrenut je 2007. godine u Australiji s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama. Već iduće godine inicijativa je provedena u nekoliko država, da bi 2010. bila upisana u Guinessovu knjigu rekorda kao najveći volonterski ekološki pokret. Prošle je godine u Satu za planet Zemlju sudjelovalo 187 država i milijuni građana diljem svijeta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija