Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

WWF: Nećemo odustati dok EU taksonomija ne bude istinski zelena

  Hina           06.07.2022.         2286 pogleda
WWF: Nećemo odustati dok EU taksonomija ne bude istinski zelena

Svjetska organizacija za zaštitu prirode - WWF ocijenila je u srijedu da je Europski parlament iznevjerio europske građane, ali i planet Zemlju jer je plinu i nuklearnoj energiji dao "zelenu etiketu". Kažu kako je Europski parlament to učinio unatoč naporima WWF-a i glasovima od oko pola milijuna europskih građana koji su se protivili toj odluci te je prihvatio niz pravila o održivom financiranju kojima će se usmjeriti milijarde eura u aktivnosti koje će ubrzati klimatske promjene i naštetiti planetu.

Iz WWF-a su naglasili da su zastupnici u Europskom parlamentu imali priliku odbiti dopunski delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, zakon koji uključuje prirodni plin i nuklearnu energiju u taksonomiju EU-a, koja se smatra vodičem EU za zelena i održiva ulaganja, no, nisu donijeli takvu odluku.

"Tim novim zakonom prirodni plin i nuklearna energija dobit će 'zelene oznake', unatoč visokim emisijama koje nastaju zbog plina i visokoradioaktivnog otpada koji nastaje proizvodnjom nuklearne energije. Milijarde eura mogle bi se preusmjeriti s obnovljivih izvora energije na riskantne i lažno zelene izvore energije, zbog čega će se zelena tranzicija dodatno unazaditi", upozorili su iz WWF-a.

Izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz rekla je da prirodni plin i nuklearna energija nisu zeleni izvori energije, a njihovo označavanje takvima "očita je ekomanipulacija, odnosno greenwashing".

"Tom odlukom mogla bi se ubrzati klimatska kriza i riskirati budućnost generacija koje dolaze. Danas su lobisti prirodnog plina i nuklearne energije pobijedili, čime omogućuju oduzimanje milijardi eura od obnovljivih izvora energije nužno potrebnih za klimatsku tranziciju i njihovo preusmjeravanje u riskantne izvore energije”, ustvrdila je i dodala da su ovu bitku izgubili, ali neće odustati od borbe.

Izrazila je uvjerenje da taj dopunski delegirani akt nije u skladu s Uredbom o taksonomiji EU-a, stoga će, kaže, s ostalim uredima WWF-a diljem Europe i drugim organizacijama poput ClientEarth-a, istražiti sve potencijalne načine, uključujući pravne radnje, kako bi "zaustavili ekomanipulaciju i zaštitili vjerodostojnost EU taksonomije".

WWF je pozvao države članice i zastupnike u Europskom parlamentu da učine isto te financijske institucije da ne onečišćuju svoje zelene financije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija