Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Politika

Vukušić: Postupci Grbina, Opačić, Mrsića i Ostojića čin su izdaje

  V.N.           25.09.2017.         1535 pogleda
Vukušić: Postupci Grbina, Opačić, Mrsića i Ostojića čin su izdaje

U svijetlu najnovijih događanja u vodećoj oporbenoj stranci, Socijaldemokratskoj Partiji Hrvatske, o razlozima koji su doveli do takve situacije i što se, eventualno, iz svega krije razgovarali smo Matom Vukušićem, predsjednikom Virovitičko-podravskog SDP-a.

U prošlu srijedu  na Ibleru je sazvan hitan sastanak predsjednika županijskih organizacija SDP-a. Možete li nam reći da li je povod toj hitnosti bila aktualna svađa Davora Bernardića sa dijelom članova ( Grbin, Opačić, Mrsić…(op.autora)) ili je nešto drugo u pitanju? Naime, osim izjave Arsena Bauka drugih informacija sa tog sastanka nije bilo previše u javnosti.

Da, imali smo sastanak u Zagrebu u srijedu u sjedištu SDPH, na Ibleru. Sastanak koji je potrajao nekoliko sati, što je i razumljivo, ima nas 20 županijskih predsjednika a tema dosta. Uz redovne teme, naravno, povod je bio i ova aktualna situacija sa „nezadovoljnim“, visokopozicioniranim članovima stranke. Na žalost, za medije je to privlačno jer, kada se jave nezadovoljni „obični“ članovi onda je to za medije vijest „pri dnu“ ili čak niti nije vijest.

Možete li nam, ipak, reći neke detalje sa sastanka zbog kojeg ste potegnuli u Zagreb u „pet do dvanaest“, da li je zbilja bilo tako hitno?

Ne čini mi se da je bilo baš jako hitno, ne vidim da se u RH pa tako niti u SDPH dešava nešto što se može riješiti u trenu, odmah. Međutim, i u RH pa i u SDPH ima dovoljno stvari koje se moraju riješiti čim prije, koje ne trpe čekanje i premišljanje. Dapače, zahtijevaju što bržu intervenciju. Što se tiče SDP-a ovaj sastanak je sazvan kao „prethodnica“ sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora koji će biti idući tjedan, istina malo ona brzinu ali i to je dopustivo.

Po ovome bi se reklo da je na brzinu sazvan sastanak iz formalnih razloga, zbog uobičajenih tema. Hoćete reći da u SDPH nema problema unatoč brojnim reakcijama u javnosti, pogotovu zadnjih dana?

Imamo li problema? Imamo, ali riješiti ćemo ih, i prije smo. Gledajte, nije tajna da je jedna od točki bila i ova situacija oko medijskog napada na Bernardića od strane Grbina, Opačić, Mrsića i Ranka Ostojića. Ali, nije to bila jedina tema o kojoj se raspravljalo. Razgovarali smo o aktivnosti saborskih zastupnika SDP-a na sjednicama Sabora. Također i o unutarstranačkim izborima koji su pred nama. Redovnim, naravno, na lokalnoj razini kako i Statut nalaže.

Dobro. Ali sve ste to nekako zamotali u „celofan“, možete li nam reći Vaše mišljenje o tome što iznose Grbin i istomišljenici. Mislite li da to za čega optužuju Bernardića i traže njegovu smjenu ima smisla i da li je utemeljeno? Rejting SDPH nije za pohvaliti se, svakome je jasno da problemi postoje, kako ste i sami rekli.

Odgovoriti ću Vam, naravno, ali samo o formi ne i o sadržaju. Zašto to tako govorim? Iz jednostavnog razloga jer je za mene nedopustivo da bilo koji član stranke,  bio on „samo član“ ili saborski zastupnik, bivši ministar ili ministrica, iznosi javno unutarstranačku problematiku a pogotovu svoje neslaganje s potezima bilo koga od nas prvo prenese na društvenim mrežama i u medijima a da to ne učini tamo gdje je jedino i logično – na tijelima stranke. Prihvaćanjem članstva u stranci prihvaćate i „pravila igre“, da li kroz Statut kao krovni akt, kroz program i poslovnik. Najblaže rečeno, smatram ovakav istup rečenih članova krajnje nekorektnim, nedopustivim i iznimno štetnim za SDP. Ne govorim o tome što su rekli i što zamjeraju Bernardiću, govorim o načinu koji smatram neprihvatljivim i, ponavljam, iznimno štetnim.

Dakle, nećete reći svoje mišljenje o stavovima i optužbama koje su iznijeli?

Ne, neću ulaziti u analizu izrečenog, rekao sam već – to je stvar za raspraviti na organima SDP-a i to je jedini put. No, hajde, mogu samo dodati da se, s većinom onoga što su rekli, ne slažem i ne odobravam. 

Spominje se i moguće osnivanje nove stranke u režiji ove četvorke?

Taj podatak nisam čuo. Ako bi to bilo točno onda bih bio razočaran takvim postupkom. Moram reći da mi oni koji mijenjaju stranački dres uopće nisu simpatični a pogotovu kada se radi o kolegicama i kolegama iz SDP-a. Obično se takvima kaže „sretan im put“ ali ja to ne mogu reći. Za mene je to čin izdaje i svaka čast onome tko takvima može vjerovati.

Znači, situacija u SDP-u je, po Vama, dobra i ne očekujete veće stresove i razdore?

Ne, nisam rekao da je situacija dobra. Da jeste onda bi nam rejting kod građana bio 30-35%. Međutim, to što smo na 23% ne znači da je katastrofalna. Puno toga se mora mijenjati, od nacionalne razine pa do županijske, gradske i općinske. Zahtijevati će to puno veći angažman svakog člana SDP-a a pogotovu onih na najvišoj razini u stranci ali i saborskih zastupnika. Očekujem što skorije donošenje novog Programa SDPH s jasnim politikama u svim sferama života u RH. Povratak većoj brizi za radništvo i seljaštvo, to je ono po čemu je SDP bio prepoznatljiv i ono što se od nas, nositelja socijaldemokracije, i očekuje. U našoj županiji smo, nakon 12 godina HDZ-ove dominacije pobijedili u jednoj općini i dva grada ( uvjeren sam u pobjedu i u Orahovici na ponovljenim izborima 01.10.). Postigli smo to intenzivnim radom i puno boljom komunikacijom ( unutar stranke ali s građanima ). Nedostatak komunikacije je inače najveći problem, kada ne komunicirate ne možete uspjeti, to sa sigurnošću mogu tvrditi.

Za kraj, gdje vidite SDP na lokalnim izborima za četiri godine?

Na izborima 2021.godine smatram realnim pobjedu u 5-8 jedinica lokalne samouprave. Neće biti lako ali tom cilju težimo. Ove godine iskorak je napravljen, nema razloga da se dobar trend ne nastavi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika