Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Intervju

VUKUŠIĆ O PRVIM ISKUSTVIMA U PARLAMENTU: Rad u Saboru je prostor u kojemu možete napraviti dosta za svoju sredinu, pa čak i kada ste u oporbi

  Goran Gazdek           08.06.2024.         823 pogleda
VUKUŠIĆ O PRVIM ISKUSTVIMA U PARLAMENTU: Rad u Saboru je prostor u kojemu možete napraviti dosta za svoju sredinu, pa čak i kada ste u oporbi

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Virovitičko-podravske županije Mate Vukušić na proteklim je parlamentarnim izborima kao peti  listi izabran za zastupnik u Hrvatskom saboru. U saborske klupe dospio je umjesto mandata Biljane Borzan koja ga je dobila preferencijalnim glasovima. Međutim, Biljana Borzan je kandidatkinja za europarlament, a te su dvije funkcije nespojive. O prvim iskustvima rada u Saboru, prvim govorima pred parlamentom, planovima za četveregodišnji mandat, ali na pitanje što se promijenilo u njegovom životu govrio je za portal Virovitica.net. 

 Za nekoliko dana bit će točno mjesec dana od kada ste sjeli u saborske klupe. Možete li nam opisati osjećaj prvog radnog dana? Ponos jer se nalazite u visokom domu, čast jer su vam povjerenje dali birači, ravnodušnost jer je to posao kao i svaki drugi ili možda sram jer je Sabor sve manje mjesto u kojem možemo čuti pametnu, mudru i parlamentarnu diskusiju, a sve više poprište jalove palanačke rasprave nedostojne ni najmračnijim krajputaškim bircuzima i primitivnog dobacivanja poput onih Josipa Đakića („Vi ste bolesna osoba“, Dalji Orešković; „Odjebi, klošaru“, Nikoli Grmoji... )?
-
Zanimljiv je bio prvi radni dan u Saboru. Medijima su interesantni novi zastupnici pa je pala i prva izjava za medije. Što se tiče dojma kombinacija je tu ponosa i časti jer, što se mene osobno tiče, ovo je zadnja etapa u političkom djelovanju nakon 31 godine u Socijaldemokratskoj partiji, u politici općenito. Naravno da je čast biti dio najviše zakonodavne vlasti u RH, sudjelovati u kreiranju i donositi odluke o budućnosti države. Ravnodušnost ne jer ipak to nije posao kao i svaki drugi, veliki je to privilegij ali samim tim i velika odgovornost, prvenstveno prema IV izbornoj jedinici iz koje sam u Sabor i došao. Svatko snosi odgovornost za izrečeno te sam siguran da nikoga od onih koji su glasali za SDP i mene osobno neće biti sram zbog onoga što ću govoriti te za čega ću se zalagati. Što se tiče, kako ste slikovito rekli, jalove palanačke rasprave nedostojne ni najmračnijim krajputaškim bircuzima, ili primitivnog dobacivanja, one koji tako nastupaju niti ne može biti sram jer srama nemaju.

Prolaze li saborski zastupnici neku edukaciju u smislu da vas oni koji su u drugom ili trećem mandatu uvedu u posao, savjetuju, otkrivaju neke sitne trikove za učinkovit rad, efikasni nastup i uspješni dijalog?
-
Nekakva službena edukacija nije prisutna, ipak se tu radi o kolegicama i kolegama koji imaju značajan broj političkih "utakmica u nogama". Međutim, u slobodnom vremenu, u klubu zastupnika SDP-a, uvijek se može ćuti poneki savjet na što treba obratiti pozornost u nastupu u sabornici i što se tiče forme i sadržajno. U svakom slučaju, javnost je u svakom trenutku u mogućnosti pratiti što tamo radimo, govorimo, dakle i mediji i građani. Bez obzira na nečije višegodišnje iskustvo političkog djelovanja kroz lokalne razine, u općinskim i gradskim vijećima te županijskoj skupštini, ovo je ipak jedna druga dimenzija, jedan viši nivo raspravljanja i odlučivanja, mogućnosti ali, ponoviti ću, i odgovornosti. Kao i u svakoj drugoj profesiji i ovdje pojedinci, željni osobne medijske promocije, na uštrb općeg interesa za sve građane svojim istupima znaju narušiti ugled ovog visokog doma kao i degradirati stvarnu zadaću koju ovdje imamo: djelovanje za bolji standard svih, ravnopravnost i jednake šanse za svakog kao i prezentiranje stavova, prijedloga i potreba onih koji su vas izabrali.

Jeste li od ranije poznavali kolege koje nisu iz SDP-a? Srećete li se sa zastupnicima iz Virovitičko-podravske županije u saborskom kafiću, hodnicima, restoranu ...?   O čemu razgovarate? Postoji li mogućnost suradnje ako je od interesa za sredinu koju predstavljate?

- Da, s dijelom kolegica i kolega iz drugih političkih opcija se znam od prije ali je i priličan broj novih zastupnica i zastupnika i u njihovim klubovima kao i kod nas. Iz oporbenog spektra nema zastupnika s naše županije, ja sam jedini, dvoje ih je još iz vladajućih. U prva dva tjedna nije bilo prilike za nekakav razgovor osim jednog ili dva susreta na hodniku. Što se tiče suradnje koja bi rezultirala bilo čim pozitivnim za našu županiju, osobno, nemam problem s tim. Međutim, ako je suditi po prvim raspravama i odlučivanjima ne vidim uopće želju od strane HDZ-ovih zastupnika za prihvaćanje prijedloga oporbe bez obzira o čemu je riječ. No, tek je početak ovog jedanesetog saziva Sabora RH, vidjeti ćemo što će vrijeme donijeti. Da li će Plenkovićevi igrači ostati pri "tvrdoj kohabitaciji" ili početi raditi nešto i za hrvatske ljude, ne samo za svoje...

Član ste Saborskog odbora za poljoprivredu, prvenstveno pokrivati područje poljoprivrede i zastupate glas poljoprivrednika. Tko su ostali članovi odbora? Jeste li već imali radnih sastanaka? Za što ćete se posebno zalagati u naredne četiri godine?
-
Član sam Saborskog odbora za poljoprivredu i odbora za financije. Što se tiče poljoprivrede, iznimno me veseli ono što me čeka u tom odboru, tema i ideja ima bezbroj. Pitanja novom ministru će isto biti toliko. Naravno, ne samo kritika nego i prijedloga. U odboru su i SDP-ovi Milinković i Piližota, pa iz drugih klubova predsjednica odbora Petir, Jeckov, Beljak, Benčić, Đakić, Kolarek, Bosančić...ukupno 13 članova. Do sada nije bilo sjednica odbora, tek smo počeli...

Ako polazimo od činjenice da su poljoprivrednici, stočari, povrtlari, vinogradari, govorim o granama u Slavoniji, u kontinentu, ljudi koji svoj posao obavljaju s ponosom, časno i pošteno a u posljednje tri turbulentne godine pokazalo se, bolje rečeno potvrdilo se da je hrana od strateške važnosti svake države. Stoga poljoprivreda zaslužuje jednake uvjete kao i ostale gospodarske grane. I proizvođači jednak tretman kao i ostala zanimanja. Dakle, jasno je da je prioritet jačanje sektora poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. U prijedlozima SDP-ove poljoprivredne politike cijeli je niz mjera koje su usklađene s EU direktivama. Nužno je odmah izraditi Strategiju razvoja poljoprivrede u RH s kratkoročnim i dugoročnim planiranjem za sva područja, ratarstvo, stočarstvo, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Već ste imali i prve nastupe. O čemu ste govorili i kako je to odjeknulo u parlamentu, a kako u javnosti?
- Imao sam nekoliko replika koje su se čule u javnosti, između ostalih i jednu predsjedniku Vlade. Pitanje upućeno njemu je bilo kako objašnjava da od silnih uspjeha njihova projekta Slavonija, Baranja i Srijem naša županija nije osjetila ništa te je uvjerljivo zadnja po prosječnoj plaći, BDP-u u RH koja je na dnu Europske unije. Ili možda Virovitičko-podravska županija nije u Slavoniji. Kao i drugima, na svoj bahati način odgovorio je da su ogromna sredstva uložena u ovoj županiji. Valjda je pri tome mislio na vinarije, Orahovačko jezero koje je zapelo u realizaciji, ili na siranu u Virovitici koja teško da će proizvesti niti 500 grama sira. Pitanja na ove teme tek slijede u sjednicama koje su pred nama, već na drugoj sazvanoj za 12. lipnja.

Političar ste s višedecenijskim iskustvom. Sposobnost i vještine stjecali ste na lokalnim razinama uglavnom kao oporbeni gradski i županijski vijećnik. Možete li već sada usporediti rad u Saboru, Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini? Ili je prerano za to?
-
U ovih više od 30 godina življenja socijaldemokracije prošao sam sve faze djelovanja i upravljanja u stranci. Od povjerenika za općinske organizacije kada je SDP u našoj županiji bio u osnivanju u mikro sredinama pa preko predsjednika gradske organizacije i vijećnika u gradskom vijeću, predsjednika županijske organizacije i potpredsjednika Županijske skupštine u zadnjem mandatu, ukupno 23 godine sudjelovanja u lokalnoj i područnoj samoupravi, uvjeren sam da se nakupilo prilično iskustva.

Rad u Saboru jedna je druga dimenzija političkog djelovanja, prostor u kojemu možete napraviti dosta za svoju sredinu i opću dobrobit, pa čak i kada ste u oporbi. Nije dovoljno samo znati, važno je htjeti. Građani od nas to očekuju, dužni smo to povjerenje ne iznevjeriti. Osobno, imao sam već nekoliko razgovora s lokalnim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima i raduju me takvi dijalozi. Na taj način mislim i nastaviti jer izabrani smo probleme i prijedloge s terena artikulirati u ovom visokom domu.

Kako se nosite s kritikama u vezi privilegija koje uživaju članovi parlamenta? Recimo, cijene gableca u saborskom restoranu. Primanja su vam visoka, a vrijednost obroka praktično po nabavnoj cijeni namirnica.
- A na to pitanje baš i ne mogu dati nekakav odgovor koji bi znatiželjnike zadovoljio a ne znam niti da li bih i sam bio zadovoljan odgovorom. Iskreno, trenutno i ne znam kolika je plaća saborskog zastupnika a nisam nikoga niti pitao. Kada dobijem prvu plaću reći ću vam ali to je moguće i vidjeti na stranicama Sabora. Sva primanja zastupnika su javna i smatram da tako i treba biti. Obroci su jeftini? Da, jesu, slažem se s vama.

 Što se promijenilo u Vašem životu od kada ste postali saborski zastupnik?
-
Sve i ništa. Prilagođavam se na novi način dnevnih obaveza, već sad sam u deficitu s vremenom. Nadam se da će vremenom i to sjesti u nekakvu normalniju kolotečinu. Puno pitanja, telefoniranja, ljudi su znatiželjni, svatko ima neke svoje želje, interese. Ali, ne smeta me to. Nitko me nije natjerao na ovaj poziv i ovaj mandat nije, kako sam već rekao, samo čast i privilegij nego i obaveza. Nastojati ću se toga držati do kraja.

Broj mobitela mi je isti već 25 godina i tako će i ostati. Javljam se na svaki poziv sve ove godine i tu se ništa neće promijeniti. Želja mi je pomoći poljoprivrednim proizvođačima u primarnoj i sekundarnoj proizvodnji kao i drugim akterima u realnom sektoru u kojemu sam i sam bio 30 godina. Hrvatskoj je nužna reindustrijalizacija uvažavajući nove svjetske trendove, jer sve što smo imali u tim granama doslovno je uništeno, zaboravljeno. Jer, ratovi za vodu i hranu na pragu su ovog modernog vremena a mi resurse i za jedno i drugo imamo u izobilju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Intervju