Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Zdravlje

Vrtim Zdravi Film i PETICA udružuju snage u aktivnostima usmjerenim na stvaranje zdravih navika djece

  vn           30.03.2021.         232 pogleda
Vrtim Zdravi Film i PETICA udružuju snage u aktivnostima usmjerenim na stvaranje zdravih navika djece

Projekt Vrtim Zdravi Film, koji već deset godina zajednički provode Nestlé Adriatic i Hrvatski školski sportski savez, udružuje snage s javnozdravstvenim programom PETICA-igrom do zdravlja, Hrvatskoga liječničkog zbora. Zajedno će provesti niz aktivnosti usmjerenih na stvaranje zdravih navika djece i njih više od 18.000 ove godine uključiti u edukaciju. Prema broju obuhvaćane djece, PETICA i Vrtim Zdravi Film zajedno čine najopsežnije programe takve vrste u regiji.

Javnozdravstveni problem pretilosti kod djece prisutan je i u Hrvatskoj. To potvrđuju i statistički podaci za dob od 13 godina koji ukazuju na činjenicu da su podloga svemu lošije životne navike. Tek se 27,5% dječaka i 21,4% djevojčica u dobi od 13 godina, bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta tijekom dana, a 29,5% djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost.* Znanstvena su istraživanja potvrdila da su pretila djeca izložena većem riziku od pretilosti i u kasnijoj dobi. Osim toga, imaju i povećan rizik od brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, srčanožilnih i zloćudnih bolesti. 

Cilj ovih projekata je povoljno utjecati na zdravlje djece, kao i cijelih obitelji, promjenom prehrambenih navika i uvođenjem redovite tjelesne aktivnosti.

 „Uloga prehrambene industrije je pozitivno utjecati na stvaranje zdravijih prehrambenih navika. Kroz projekt Vrtim Zdravi Film, koji se provodi u hrvatskim osnovnim školama, uloženo je više od 4,5 milijuna kuna. Važno je istaknuti da projekt isključuje promociju proizvoda djeci“, izjavila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé, dodavši: ,,Udruživanje snaga projekta Vrtim Zdravi Film i PETICE, ove ćemo godine edukacijom dotaknuti veći broj učenika, s naglaskom na veću interakciju roditelja i djece kod kuće. Ono što je posebno, ove godine uvodimo temu održivosti, brige za okoliš i smanjenja otpada hrane.''

Projekt Vrtim Zdravi Film provodi se na nacionalnoj razini u višim razredima osnovnih škola i obuhvaća teme pravilne prehrane i važnosti redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću. Koristi od edukacije do sada imalo je više od 60.000 učenika i 15.000 roditelja. PETICA – igrom do zdravlja usmjerena je na učenike nižih razreda osnovnih škola i njihove roditelje, a krajnji je cilj prevencija pretilosti. U sklopu programa educirano je preko 5000 učenika i njihovih roditelja te je uključeno više od 12 000 dionika. Također, provedeno je više od 3300 različitih predavanja i radionica posvećenih stvaranju zdravijih životnih navika u sklopu školskog kurikuluma u zagrebačkim osnovnim školama.

„Sretni smo što ove godine udružujemo snage s projektom Vrtim Zdravi Film jer iskustva pokazuju da ovakve multisektorske suradnje dugoročno doprinose promjeni ponašanja, u našem slučaju, usvajanju zdravih navika djece. Zajedničkim naporima, snažnije ćemo osvijestiti zajednicu o tome kako suvremeni izazovi mogu utjecati na zdravlje i prehrambene navike djece te ćemo se usmjeriti na provedbu najboljih praksi, koja je moguća sinergijom prehrambene industrije te strukovnih i javnozdravstvenih institucija“, kazala je prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja i znanstvena koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja.

Suradnja počinje provedbom aktivnosti ,,Budi za pet, misli na svoj planet'' u sklopu koje, na društvenim mrežama PETICE i Nestlé Facebook stranici, 1. travnja kreće kreativan digitalni natječaj. U sklopu natječaja prikupljat će se

i recepti, a najbolji će biti objavljeni u digitalnoj kuharici. Najkreativniji prema izboru stručnog žirija će biti nagrađeni godišnjim najmom vrta „Gruntek“ sa sadnim materijalom kako bi i nakon kampanje mogli nastaviti sa zdravim životnim navikama.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.