Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Crna kronika

Vršnjaci od dječaka iznuđivali novac, tukli ga na ulici, autobusu...

  D. Šantoši/Večernji list/Foto:M. Šantoši/Pixsell           04.11.2011.         3854 pogleda
Vršnjaci od dječaka iznuđivali novac, tukli ga na ulici, autobusu...

Dvanaestogodišnji dječak, odlikaš iz okolice Virovitice, u strahu od nasilja skupine svojih vršnjaka kojima je meta postao još prije četiri godine, već osam dana ne ide na nastavu, a promijenit će i školu.

Nasilnike nisu zaustavili

- Često se kući vraća u suzama, s ogrebotinama i modricama. Ucjenjivali su ga batinama i iznuđivanjem 50 kuna, tukli ga šakama i nogama na ulici, pretukli u autobusu - očajna je majka dječaka čija je najveća želja ići u školu bez straha od zlostavljanja. Roditelji su pomoć tražili od školskih službi, ali bezuspješno.

- Povrijedilo nas je kada nam je pedagoginja izjavila da naš sin ne treba biti "mimoza" već da se treba "čeličiti". Sina smo odgajali da bude korektan i nenasilan, a ne da se fizički obračunava. Kada se u svibnju vratio kući u modricama, zatražili smo još jedan razgovor s roditeljima djece koja maltretiraju našeg sina, razrednikom, ravnateljem i pedagoginjom - kaže majka.

U zapisniku sa sastanka održanog sredinom svibnja škola je priznala da je učenik izložen verbalnom i fizičkom nasilju.

"Utvrđeno je da učenika neprekidno i na različite načine maltretiraju uglavnom isti učenici... Verbalni napadi prelaze u fizičke, čemu svjedoče mnogobrojne modrice na tijelu učenika. Učenici su mnogo puta upozoravani na propuste u ponašanju od strane razrednika, najmanje jednom na tjedan, a nekoliko puta bili su i na razgovoru sa školskom pedagoginjom. Unatoč tomu, učenici nastavljaju s neprihvatljivim ponašanjem prema učeniku", piše u zapisniku.

Kada su ga prošlog petka vršnjaci ponovno pretukli, roditelji su slučaj prijavili policiji i pravobraniteljici za djecu, a sina, odličnog učenika, odveli su liječniku.

Novi život u drugoj školi


Psiholog je utvrdio da dijete ima naglašene smetnje iz kruga anksioznosti, fobije i straha te predložio promjenu škole što su roditelji prihvatili. Ravnatelj škole rekao je da su školske službe postupile prema Pravilniku o sprečavanju vršnjačkog nasilja.

- U školi je 380 učenika, vršnjačkog nasilja nema u većem broju, a ovaj slučaj je izdvojen - kazao je kratko ravnatelj. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pčelica maja
6.11.2011. 11:32
to jadno dijete mora promijeniti školu...a nasilnici ...koja je njihova kazna?Pedagoginja izjavi da se dijete treba "čeličit" a ne bit "mimoza"e pa da se radi o mom djetetu,vjeruj te mi da bi joj ja pokazala da vidim dali je ona mimoza ili čelčna gospođa....iako sam protiv svakog nasilja...
vizla
6.11.2011. 8:20
Ne branim stručne službe skola niti ravnatelje,zašto se ne zapitamo što je sa kućnim odgojem naše djece,da li se roditelji dovoljno bave sa svojom djecom,da li uopće razgovaraju ili su prepuštena sebi,računalima,ulici itd. Gledam mlade roditelje i ponekad pomislim da sa mnom nešto nije u redu,djeci vrtičke dobi daju računalo i igrice samo da oni imaju mir,zar se ne bi mogli zajedno prošetati ili pozvati dijete da nešto zajedno rade pa makar to bilo i sakupljanje lišća. Uz zajednički rad bi se i razgovaralo,najčešće su to izreke kad ih dijete nešto pita "pusti me na miru, odi gledat tv ili se igrat na kompjuteru".tko je tu kriv, zar svu odgovornost prebaciti na drugog, tako nam je najlakše.Nasilnike treba kazniti ali i roditelje istih i uputiti ih na obiteljsku terapiju.Djeca nasilnici su obično zapuštena djeca, bez dovoljno roditeljske brige i skrbi.Nasilnik se ne rodiš nego takvim te napravi društvo, roditelji koji te imaju a nemaju vremena za tebe.
MMMM
4.11.2011. 18:00
Nasilnike i one koji ometaju nastavu redovito ne očekuje kazna koju zaslužuju. Zbog toga pate ostala djeca koja bi htjela normalno sudjelovati u svom odgoju i obrazovanju. Nisu djeca kriva. Stalno se priča o pravima djece, stalno se povećava ono što smiju raditi, a ono što ne smiju i određene kazne za to se polako bacaju u zaborav pa djeca misle da sve smiju jer nema nikakvih posljedica. Osim za one koji rade sve kako treba.
JANJA
4.11.2011. 15:56
pogledajte kako radi tzv.pedagog u os j.kozarac iz slatine.njega samo djeca da gledaju nemogu se ponašati normalno a to traje godinama svi mi znamo da nevalja ali nitko ništa ne poduzima .što oćekivati kakova če nam biti djeca kada pedagog dolazi mrtav pijan.tko to kontrolira
pocelo je
4.11.2011. 15:37
CIJEL DRUŠTVO JE U K U R C U!!!
Garavuša
4.11.2011. 12:55
ajde napišite puna imena i prezimena i djece koja su vršila bulling i ovih vrlih prosvjetnih radnika koji tako lijepo znaju kako postupati po pravilnicima! sram ih bilo! I da pogodim- oni neće snositi nikakvu sankciju? ili će možda dobiti pohvalnicu?
zigi7darko
4.11.2011. 12:49
Stručne službe nikada ne griješe, ravnatelj želi imati mir u kući. Sve to sam kao učitelj gledao 11 godina i kažem fuuuuj. Stručne službe (pedagog, psiholog) ne rade ništa pod milim Bogom, čisto zadovoljavanje forme, no to je poznato onima koji rade u školi. Za 40 sati tjedno čovjek mora nešto korisno napraviti da bi dobio plaću, nisam u jedanaest godina rada u školi to uočio , kao ni ostale moje kolege koje se slažu s mojim mišljenjem. Vidjeh puno slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece, oni koji su plaćeni da nešto učine, okreću glavu. Kada nešto i procuri u javnost, inspekcije to lijepo zakamufliraju u dogovoru s vodstvom škole, pogotovo ako je to vodstvo postavila županijska polit. vlast. Neka bude sram sve one koji su se prepoznali u ovoj priči.
Vritnos
4.11.2011. 12:30
Ma jasno, treba žrtvu zaštititi preseljenjem u drugu školu, da izbjegne kontakte sa nasilnicima.
Treba banke i kladionice preseliti u Švedsku, pa više neće biti oružanih pljački. Treba utakmice odigravati u Engleskoj, pa neće biti huliganskih divljanja. Treba sve žene preseliti na Mjesec, pa neće biti silovanja. Treba ukinuti automobile pa neće biti prometnih prekršaja.
Ponovo je na djelu impotentni sustav kažnjavanja. Dok se ne desi neki novi Ritz. Zašto nadležne službe ovoga društva uporno izbjegavaju kazniti počinitelja? Zašto se dodvoravamo nasilnicima, lopovima, pljačkašima i ubojicama? Dokle više?


Još iz kategorije Crna kronika