Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Domovinski rat & branitelji

Vrhnika ne zaboravlja generala Josipa Černija

  Petar Žarković/Glas Slavonije           02.11.2011.         6766 pogleda
Vrhnika ne zaboravlja generala Josipa Černija

SLATINA - Obilježavanje 20. obljetnice osnutka 136. brigade Hrvatske vojske u Slatini uveličao je nesvakidašnji događaj. Ratni zapovjednik brigade, stožerni brigadir Josip Černi, primio je Povelju i odlikovanje Saveza časničkog zbora Republike Slovenije, koje se dodjeljuje časnicima za ostvarenje jednoga velikog cilja u vojnoj karijeri. Odlikovanje mu je uručio predsjednik Saveza časničkog zbora Slovenije, pukovnik Slovenske vojske Bojan Potočnik, koji je predvodio slovensko izaslanstvo na slatinskoj svečanosti.

Josip Černi je, naime, 1991. godine kao kapetan 1. klase službovao u oklopnoj brigadi tadašnje "Jugoslavenske narodne armije" u Vrhniki. Kad je spoznao da se JNA okrenula protiv svoga naroda, odlučio je napustiti službu, u čemu su mu pomogli Vid Drašček i Drago Rogar.
- Kao zapovjednik čete u Sloveniji, Černi je omogućio svim pripadnicima JNA hrvatske narodnosti da napuste tenkovsku brigadu na Vrhniki. Time je znatno oslabio moral i snagu te postrojbe koja je predstavljala najveću opasnost za Ljubljanu i središnji dio Slovenije, a onemogućene su i njezine kasnije borbene aktivnosti - rekao je pukovnik Potočnik.
Prema njegovim riječima, zbog toga je Černijev postupak naveden u teoriji vojne znanosti časnika Slovenije, a njegovo ime upisano na časnom mjestu u slovenskoj povijesti.
- S veseljem i ponosom mu dajem ovo priznanje u znak vječnog spomena na ovaj dan 20 godina poslije tih događanja. Istovremeno, uručujem i pismo ministrice obrane Republike Slovenije, u kome je sve to napisano. Vrhnika mu je trajno zahvalna za njegovo djelo - rekao je pukovnik Potočnik predajući stožernom brigadiru Černiju knjige u kojima je zapisao sve što je učinio u Sloveniji.
Bojan Potočnik, bivši direktor slovenske Škole unutarnjih poslova, odluku i postupanje Josipa Černija nazvao je časnim, jer osnovno je pravilo svakog časnika da odbije izvršavati zadaće koje su uperene protiv vlastitog naroda, a Černijevi postupci pravi su primjer ispravnog ponašanja časnika u takvoj situaciji.
- Ponio se kao čovjek, časnik i naš kolega, a takvih slučajeva nije bilo u Sloveniji. Neki su otišli pa se sakrili, a on je uporno i marljivo radio dalje.

Pomogli mu policajci

"Pobjegao sam uz pomoć policijske postaje, a potom i Ureda za teritorijalnu obranu Slovenije u Vrhniku, gdje mi je pomogao Vid Drašček. Osobno me odvezao do Ministarstva obrane Republike Slovenije, gdje sam tada kao časnik dao kompletan iskaz. A prvo utočište našao sam kod Drage Rogara. Zahvaljujem izaslanstvu časnika Republike Slovenije, jer ovo je za mene, ali i Slatinu i slatinske branitelje, izraz velikog poštovanja", rekao je Černi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Domovinski rat & branitelji