Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Vrbovečka pera s europskom oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta

  mps           01.07.2024.         758 pogleda
Vrbovečka pera s europskom oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta

Vrbovečka pera dobila je europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, izvijestili su z Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na temelju objave Europske komisije u Službenom listu Europske unije.  I Europska komisija je danas objavila da je odobrila zahtjev za upis "Vrbovečke pere" u Registar jamstava tradicionalnih specijaliteta.

"'Vrbovečka pera' pekarski je proizvod u obliku soljenog ili slatkog tarta sa svježim kravljim sirom, vrhnjem i jajima. Žlica šećera dodaje se nadjevu slatke varijante. 'Vrbovečka pera' ima dugu tradiciju proizvodnje, a recept se prenosi s generacije na generaciju u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju Komisije, uz napomenu da će se ta nova oznaka uvrstiti na popis 66 proizvoda koji su već zaštićeni u registru jamstava tradicionalnih specijaliteta. 

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju podsjećaju da je postupak zaštite naziva "Vrbovečka pera" pokrenula PERA - udruga proizvođača tradicijskog proizvoda koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela zahtjev za zaštitu oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. 

Kako se objašnjava, posebnost "Vrbovečke pere" leži u tome što se priprema od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od tradicionalnih sastojaka, svježeg kravljeg sira i vrhnja, koji su proizvedeni na tradicionalan način, jaja i soli s dodatkom kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Postoji i slatka varijanta, u čiji se u nadjev dodaje žlica šećera.

"Vrbovečka pera" je okruglog oblika, mirisa tipičnog za svježi sir i vrhnje i svježe pečeno dizano tijesto. Ima blago slan i blago kiseo okus, dok je slatka varijanta blago slatkog i blago kiselog okusa. Tijesto mora biti žarko pečeno, fine teksture i meko na zagriz. Tijesto i nadjev nadopunjuju se i čine skladnu cjelinu okusa.
 
"Vrbovečka pera" ima dugu tradiciju proizvodnje, a njezina se receptura prenosi s koljena na koljeno. Priču o "Vrbovečkoj peri" prenose žene koje pripremaju nekadašnja tradicionalna jela na kulinarskoj smotri "Kaj su jeli naši stari" koja se tradicionalno održava u Vrbovcu, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da Republika Hrvatska sada ima 49 proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet i vode se u registru oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda