Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Projekt Slavonija

Voćin Virovitičko-podravske zbiljnosti (2): Europska kanalizacija – posao za OLAF-a? 

  Mate Vukušić           04.01.2023.         2715 pogleda
Voćin Virovitičko-podravske zbiljnosti (2):  Europska kanalizacija – posao za OLAF-a? 

Radovi na izgradnji kanalizacije i sustava za pročišćavanje otpadnih voda u općini Voćin počeli su negdje 2015. godine ili još prije, teško se danas sjetiti točno. U travnju 2015. objavljeno je kako radovi izvrsno napreduju te će prva faza ovog projekta, financiranog iz pretpristupnih fondova EU iz programa IPARD, biti završena u kolovozu. Projekt, da podsjetimo, ima šest (6) faza. Paralelno s tim poslom radi se na izradi dokumentacije za izgradnju kanalizacije za naselja Bokane i Ćeralije. 

Druga faza ove kanalizacije počela se graditi 2017. godine i trebala je biti gotova do kraja te godine. Naravno da su saborski zastupnici, župan i ostala ekipa opet rastegnuli vrpcu i, kako i priliči, svečano ju presjekli. Tadašnji direktor investitora, slatinske tvrtke Komrad, nakon toga bio je četiri godine predsjednik Županijske skupštine, a kanalizacija još nije blizu realizacije. Vjerojatno se čeka novo rastezanje vrpce i njezino presijecanje ili završetak sukoba u Ukrajini. 

<<< Voćin Virovitičko-podravske zbiljnosti (1)

Kako god, ono što veseli, izgrađena je upravno-pogonska zgrada. Trenutno, identično kao i devastirana škola u Macutama, ima svrhu uzgoja posebne vrste ovaca i samim tim i stajskog gnojiva. Obzirom na cijene plina i problema u kutinskoj Petrokemiji to bi mogao biti perspektivan posao vrijedan medijske pozornosti. Investicija par excellence. 

Što se tiče treće, četvrte, pete i šeste faze ovog projekta iz programa IPARD u razgovoru s mještanima općine Voćin ne može se saznati na kojem su „levelu“. Samo da ništa nije u funkciji. Izuzev, naravno, upravno-pogonske zgrade oko koje ovce intenzivno proizvode. 

Na kraju, usporedbe radi, u Rimskoj republici, prije 2167 godina Pretor Quintio Marcij Reks izgradio je akvadukt za dvije godine. Bez bespovratnih sredstava Europske unije. Bez zaduženja.

Za vjerovati je da u slučaju Voćinske kanalizacije OLAF-ova Laura Codruta Kövesi neće imati potrebe reagirati mada to ne bi bilo prvi put na našoj županiji (ipak se radi o Europskom novcu). 

I nije to pitanje samo za općinu Voćin. Županija valjda prati koliko odgovorno se ponašaju njene općine i gradovi sa sredstvima EU jer i previše je „packi“ bilo u posljednjih nekoliko godina. Većih i manjih. 

Mate Vukušić, predsjednik županijskog SDP-a i potpredsjednik skupštine Virovitičko-podravske županije 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Projekt Slavonija